Posjetili smo Korčulu, otok čuven po geografskom položaju i povijesnim znamenitostima. U enogastronomskom pak pogledu nudi posjetitelju mnogo, a mogla bi ponuditi još i više. Bili smo i u Ljubljani – velikom gradu u džepnom izdanju. U novom broju za vas smo pripremili raznovrsne teme kao što su The San Pellegrino World's 50 Best Restaurants 2011, klašun, škola kuhanja s Marinom Sanguinetti, filet Wellington, paštašuta i paštafažol, mozzarella, pivo, portret vinarije Bibich, maraština, vinarija Capo, Vinitaly, Vinistra, Dalmacija Wine Expo...
Korčulanska je kuhinja nježna i arhaično tvrda, profinjena, ali ponekad i zaspala u suvremenom kulinarskom smislu. Osim na poseban način pripravljene hrane, od brižno uzgajanih i pomno odabranih namirnica, Korčula će gostima ponuditi brojna vina, dobivena uglavnom od dvadesetak autohtonih sorata vinove loze.
Ljubljana je ugodan grad koji vam se lako uvuče pod kožu, a podsjeća na mali Salzburg ili Pariz. Prepoznatljiva po Starom gradu, dugim pješačkim stazama, brojnim mostovima, tržnici, zmaju kao simbolu grada, znade zavesti i kulinarstvom.
Pročitajte priču o vinariji Bibich, u Hrvatskoj najpoznatijoj po uzgoju sorte debit, koja gotovo 80% proizvodnje izvozi u Ameriku. Vlasnici su dva Decanterova srebra i jedne bronce.Za svoja vina kažu da vam se ne moraju sviđati, ali ćete ih – teško zaboraviti.