Iće i piće

Broj 25, Lipanj 2011

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Marinino osvježenje za ljetne dane

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Gazpacho je španjolska, hladna, sirova, povrtna juha zasnovana na rajčici podrijetlom iz južnog dijela Andaluzije. Gazpacho se naširoko konzumira po cijeloj Španjolskoj, susjednom Portugalu (gdje je poznat kao gaspacho) i dijelovima Latinske Amerike. Gazpacho je postao gotovo generički termin za hladnu juhu od povrća. Kušajte Marininu modernu varijantu gazpacha od jabuka, uistinu osvježava u vrućim ljetnim danima!

Drugo je jelo zanimljiva salata od divljih šparoga sa slaninom, pistacijama, malinama, i croutonima.

Crouton je mali dio proprženog ili prepečenog kruha, često narezana na kockice i začinjena, koji se rabi za dodavanje teksture i okusa salatama, kao dodatak juhama ili se jede kao snack food. Riječ crouton izvedena je iz francuskoga croûton, i sama potječe iz croûte, što znači kora. Priprema croutona relativno je jednostavna. Obično kuhar nareže kruh na kockice, premaže ih uljem ili maslacom (koji mogu biti začinjeni ili aromatizirani), a zatim ih peče. Alternativno, možete ih lagano pržiti na maslacu ili biljnom ulju, dok ne postanu hrskavi i brončani koliko želite.

Gazpacho od jabuka

male zlatne jabuke 6
luk srebrenac ¼
zelena paprika ½
krastavac 1
češnjak 1 češanj
maslinovo ulje 1 šalica
jabučni ocat ½ male šalice
sol, papar
voda
pršut 2 kriške
prženi, sjeckani bademi 30 g
  1. Ogulite i nasjeckajte jabuke, ogulite krastavac te sve povrće nasjeckajte na velike kocke.
  2. U blender stavite povrće, maslinovo ulje, ocat (jabučni ili od višnje), sol, papar, čašu hladne vode te miksajte dok ne dobijete rijetku kremu. Preporučila bih prosijavanje kreme dobivene na taj način.
  3. Dodajte vode do željene gustoće i čuvajte u hladnjaku.
  4. Stavite kriške pršuta na lim za pečenje te pecite 5 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C dok ne postane hrskav. Pršut stavite u blender ili ga nasjeckajte na sitno.
  5. Rasporedite gazpacho od jabuka u duboke tanjure te ukrasite bademima i pršutom.

Divlje šparoge sa slaninom, pistacijama i malinama

divlje šparoge 500 g
luk kozjak 3–4
ili mali crveni luk 1
sok od naranče ½
aceto balsamico 1 ½ žličice
crveni vinski ocat ½ žličice
maslinovo ulje
sol, papar
sok crvene naranče 1
slanina 30 g
crouton 2 kriške
maline 50 g
očišćene pistacije 20 g
  1. Nasjeckajte luk kozjak / crveni luk te ga marinirajte 20 minuta u soku od jedne crvene naranče.
  2. Dodajte sol, papar, balzamični i vinski ocat te maslinovo ulje.
  3. Očistite i operite šparoge. Rukama ih natrgajte na sitne dijelove. Bacite donji dio koji ne puca ili se ne da otrgnuti. Stavite šparoge na 5 minuta u slanu, vrelu vodu. Kad su skuhane, isplahnite ih hladnom vodom kako bi zadržale boju.
  4. Narežite slaninu na kockice i pržite 2 minute. U velikoj zdjeli pomiješajte croutone, šparoge, maline, pistacije, slaninu i preljev. Poslužite.

Pročitaj ostale članke iz broja 25, Lipanj 2011

Ostala izdanja