Osobna karta podruma
Obiteljska tradicija
Gotovo 500 godina stara obiteljska tradicija započinje u tadašnjem mjestu Nečven Grad (40 km uzvodno uz Krku u Promini), započinje Alen Bibić svoj monolog o vinu. I dan-danas na istom mjestu imamo kuću i vinograde. U burnoj povijesti ratova, osvajača i novih vlasti, proizvodilo se vino u obitelji, a nakon Drugoga svjetskog rata dida Petar isključivo se bavio vinom. Njegov uspješan rad hranitelja obitelji naglo je prekinut 1991. ratom u Hrvatskoj, u kojem je dida umro, a mene je dopalo da nastavim obiteljski posao i tradiciju . Tako smo se 1995, nakon rata, supruga i ja vratili doma, na naša uništena imanja i vinograde. Prvih 4–5 godina doslovno nismo imali struje, vode, ni kuće. No već 1996. imamo prvu berbu sa starih vinograda, a usput smo sadili nove. Naša prva vina berbe 1997. dobila su priznanja na domaćim natjecanjima poput Sabatine i Vinovite te smo u tom teškom trenutku dobili poticaj da nastavimo i ustrajemo s proizvodnjom i vizijom. Osnovali smo pravu privatnu zadrugu 2000. s proizvodnjom sa svojih i većinom kooperantskih vinograda vezanih uz obitelj i rođake.
Vinogradi i sortiment
Naša je glavna i osnova sorta, po kojoj smo najpoznatiji u Hrvatskoj, debit. Smatramo je autohtonom sortom šibenskoga kraja iako znamo da je došla čudnim mediteranskim putovima iz Smirne iz Turske preko Puglie s juga Italije do Šibenika. Danas je nema nigdje nego kod nas, pa je zato kao osnova naših bijelih vina dala sjajan poticaj da od nje trenutno proizvodimo šest različitih vina. Uz debit su nam tu tri lokalne crne sorte: plavina, babić i lasin od kojih radimo osnovno crno vino – Bibich Riserva, naše najprepoznatljivije vino. U zadnjih desetak godina posadili smo dosta internacionalnih sorti, ponajprije shiraz, ali i cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, sauvignon blanc. Od nekih koji se nisu pokazali baš najbolji u međuvremenu smo odustali, poput pinota sivog. Trenutno proizvodimo trinaest različitih vina od svih ti sorti ili u raznim cuveeima i blendovima. Proizvodimo s nešto više od 20 ha, od čega je polovica vlastita, a druga polovica u vlasništvu šire obitelji. Sve je kontrolirano.
Podrum, tehnologija, vina
Podrum nam je kapaciteta dvjesto tisuća litara, od čega je četrdeset tisuća litara u drvenim barrique-posudama, u kojima odležavaju sva crna vina. Ostatak su inoks-posude, kamene posude, tj. kamenice stare nekoliko stotina godina, koje imamo u obitelji. Proizvodimo vino koje se zove Bas de Bas tradicionalnom metodom maceracije u kamenicama bez dodatka ikakvih sredstava. Gotovo isključivo radimo s prirodnim kvascima, koji daju i maksimalno osobna i drukčija vina od svih u našoj široj okolici.
Prodor u svijet
U priči našeg razvoja imali smo sreću da su nas prepoznali ljudi iz svijeta, najprije iz SAD-a, koji su tu bili na godišnjem odmoru, a bave se vinom, svidjela su im se naša vina, zvali su nas i tako smo krenuli. Prve ozbiljnije količine u Ameriku smo izvezli potkraj 2005. i tamo danas izvozimo gotovo 80% naše proizvodnje. Debit ponajprije, a zatim i cuvee od babića i plavine danas su na vinskim kartama boljih restorana u New Yorku, San Franciscu, tj. na pedesetak vinskih karata vrhunskih američkih restorana, što nas iznimno veseli, a još više to što se ta vina stvarno i – prodaju. Mislim da za sve nas hrvatske vinare autohtone sorte mogu učiniti odmak i pokazati nas drukčijim od ponude na vinskim kartama svijeta. Prije samo nekoliko godina nismo ni postojali na vinskim kartama svijeta – obično su naša vina 2006. i 2007. godine stajala pod other kao ostala, a sada, doduše negdje na kraju, stoji – Croatia!
Decanteru smo prvi put prije tri godine poslali uzorke i otad smo dobili dva srebra i jednu broncu: za desertno vino od debita koje se zove Ambra, Lučicu koja je dobila broncu. Zatim smo slali Riservu R6, koja je dobila preporuku. Lučica i Bibich Riserva R6 dobile su Gran Menzione na Vinitaly posljednje dvije godine.
Iće i piće
Vino i spiza u neraskidivoj su vezi, pa je naše kuhanje kao hobi oduvijek, uz degustaciju vina, prirodno nadopunjeno zalogajčićima koje radimo. Danas u sklopu imanja primamo manje grupe organiziranih posjetitelja na degustaciju hrane i vina u 7–10 sljedova, ovisno o koliko se vina radi te koliko ljudi imaju vremena! Jasno, uz naše maslinovo ulje, domaće proizvode, vlastiti maraskino...
Filozofija
Bez obzira na sve aktualnosti u razvoju vinarstva, bez obzira na tehnologiju koja nam je pod rukom, okrećemo se ishodištu. Skloniji smo izvornijem i nečemu prepoznatljivom za naš kraj, što i mene kao vinara motivira da ostavim svoj vinski pečat. Naša vam se vina ne moraju sviđati, ali ćete ih – teško zaboraviti.
Budućnost
U fazi smo sadnje novih 10 ha na našem novom imanju u blizini Skradina, koje je u jednom komadu. Ukupno će tada biti u našem vlasništvu dvadesetak ha i mislim da je to za mene kao vinara i vinogradara i – previše. Time se i priča o sortimentu zatvara na način koji sam oduvijek želio: s nešto internacionalnih sorti, nešto debita, s nešto sauvignon blanca, kojim sam očaran. Nisam protiv toga da se sade internacionalne sorte koje su dobre u određenim područjima. Mislim da je shiraz za naše područje oko Skradina što se tiče crnih sorti stvarno idealna sorta, vrlo prilagodljiva. Treba i učiti od pametnijih, u nekim kombinacijama odlični su shiraz i plavina ili shiraz i babić. Možemo učiti od Toskanaca, Sicilijanaca…
Tu dolazi i nova mala vinariju za pravi vinski turizam, jer smo ovdje u obiteljskoj kući ograničeni. Za nekoliko godina, jer dosad smo uvijek žurili, sada više ne.