Iće i piće

Blog

Uvodna

Nove knjige - Xi'an Famous Foods

Kada sam 2007, na prijedlog njujorškog kolege Mitchella Davisa, u Flahingu potražio Xi'an Famous Foods, nije mi bilo nimalo lako. Naime, tu na koncu linije 7 njujorškog subwaya, koja kroz okrug Queens vozi iznad zemlje, našao sam se usred jedne od najvećih kineskih četvrti u svijetu, gdje nitko ne govori engleski i gdje ćete teško sresti bilo koga tko nije azijskoga podrijetla. K tome još, ulice koje označavaju brojevi nisu uopće obilježene a i da jesu, ne bi mnogo pomoglo jer nisu posložene redom
Uvodna?1613558188

Juan Marí & Elena Arzak: ARZAK + ARZAK

Čak niti prosječnim poznavateljima gastronomije ne treba spominjati da je u svijetu malo chefova izvršilo takav utjecaj na modernu kuhinju kao što je to slučaj s Juan Marí Arzakom, doajenom iz istoimenog restorana u San Sebastiánu. U tom su velikanu uzor našli Ferran Adrià, Martín Berasetgui, Andoni Aduriz i još čitav niz velikih chefova naše ere.
Uvodna?1612953355

MOM Culinary Institute by Paco Roncero & CHA

Kada sam prošle godine u siječnju, u samome središtu Madrida posjetio Restaurante Paco Roncero (2 Michelinove zvjezdice), imao sam prilike uživati u jelima osobenog Roncerova stila koji sjajno žonglira tradicionalnom i avangardnom španjolskom kuhinjom, obogaćenom zdravom dozom utjecaja najrazličitijih gastronomskih kultura. Čitav doživljaj večere bio je savršeno promišljen i koreografiran, pri čemu su posluga kruha i priređivanje deserata pred gostom bili pravi rituali koji su salu restorana pretvarali u pozornicu inventivnog i posve originalnog razumijevanja posluge.
Uvodna1

Da Terra: Nova zvijezda Londona

Ovaj tjedan objavljeni novi Michelinov vodič za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, doduše samo u digitalnome izdanju, donio je dosta zanimljivih novosti. Najintrigantnije su dakako one na vrhu, gdje su se vodećoj petorki s maksimalne tri zvjezdice pridružila čak dva nova restorana, oba posve zasluženo i, rekao bih, prekasno te oba pod dirigentskim palicama žena - CORE by Clare Smyth i Hélène Darroze at The Connaught. O obje chefice već sam detaljno pisao, a u Iću & piću je objavljen i moj intervju s Clare Smyth, uz fotografije Damira Fabijanića.
Uvodna

Jonathan Waxman: The Barbuto Cookbook

S obzirom da će se ograničenja koja se odnose na putovanja vjerojatno nastaviti i u 2021, a da će mnogi od nas, bez obzira na okolnosti, htjeti nastaviti školovati svoje nepce, morat ćemo se prilagoditi. Jedan od načina bit će i taj da se posvetimo vrijednim knjigama s gastronomskog područja, posebno kuharicama posvećenim različitim kulturama i određenim chefovima, odnosno restoranima. Jedna od takvih vodi nas na kulinarsko istraživanje jelovnika njujorškog restorana Barbuto, jedinstvenog spoja rustikalne talijanske i moderne kalifornijske kuhinje, dakako iz pera legendarnog chefa Jonathana Waxmana.
Uvodna

Ángel León: Morska žitarica

Koncem godine, usred divljanja pandemije s juga Španjolske stigla je vijest koja pokazuje da vodeći chefovi svijeta ne spavaju zimski san, već da i dalje neumorno rade na inovacijama, čak i onima koje su, sasvim sukladno trenutačnim prilikama, usko vezane za budućnost čovječanstva.
Uvodna?1607420188

Zvijezde u podrumu (3. dio)

Neki slavni na vinu zarađuju i posthumno. Ako zaboravimo na jadna vina Marylin Monroe i Elvisa Presleya, tu je glavna linija Paula Newmana pod imenom „Newman's Own“, s vinima od kalifornijskog grožđa iz dolina Napa i Sonoma – Chardonnay, Cabernet Sauvignon i Pinot Grigio.
Uvodna

Otišao je Pino Kuhar, kuhar iz sela Kuhari…

Sa zakašnjenjem sam čuo tužnu vijest o odlasku Pina Kuhara. U ovakvim prilikama, kad želimo iskazati koliko nam bliska bila osoba koja je umrla, obično to (nehotice) ispadne priča o sebi, a ne o onom o kome želimo pisati.
Celebrity wine tasting

Zvijezde u podrumu (2. dio)

​Zasigurno najpoznatiji vinar u svijetu slavnih, već spomenuti Francis Ford Coppola, u vinarski posao ušao je još davnih 70-ih. On je novcem koji je zaradio od filmova iz serijala Kum kupio vjerojatno najljepši posjed u kalifornijskoj dolini Napa...