Iće i piće

Blog

Uvodna

Intervjui s Madid Fusióna: Edgar Núñez

Edgar Núñez (41), chef restorana Sud 777 u Mexico Cityju, trenutačno 23. na listi 50 najboljih restorana Latinske Amerike, još se kao vrlo mlad „zaljubio“ u povrće. Tu strast usadila mu je majka, a danas ona čini temelj njegove kulinarske filozofije
Uvodna

The Best Chef Awards: Joanna Slusarczyk i Cristian Gadau - Intervju

„The Best Chefželi biti most između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i to predstavljanjem najboljih sa svjetske gastronomske scene - njezinih trenutačnih ključnih igrača i najzanimljivijih talenata nove generacije. Naša misija je okupiti ljubitelje gastronomije iz cijeloga svijeta i stvoriti zajednicu svih onih kojima je hrana strast - platformu koja im je referentna točka. The Best Chef je mjesto za razmjenu znanja i iskustava, mjesto za razgovor o aktualnim temama i debatu o univerzalnim temama iz svijeta fine dininga", glasi proglas organizacije The Best Chef, koja se tijekom posljednjih nekoliko godina, u svijetu gastro lista, nametnula kao ravnopravna sila instituciji The World's 50 Best Restaurants.
Uvodna

Joe Bastianich - Amerikanac u Firenci

​Osim što je planetarno čuvena po slikarstvu, arhitekturi, palačama, privatnim i javnim vrtovima Firenca je pri samom vrhu svjetske top-liste po tradiciji enogastronomije koja seže do prvog stoljeća prije Krista kad je navodno Julije Cezar nekim svojim oficirima koji su se istakli u osvajačkom pohodu protiv etrušćanskih starosjedilaca poklonio parcele na sjevernoj obali rijeke Arno...
Uvodna

MADRID FUSIÓN 2023: BEZ GRANICA – 2. dio

Posljednjeg dana kongresa, meksički chef Edgar Núñez (Sud 777, Mexico City) založio se za kuhinju s obiljem povrća dok je objašnjavao kombinaciju meksičke i španjolske gastronomije. „Mi smo dva svijeta koja su se spojila. Meksiko nikada nije bio kolonija, samo dio španjolskog kraljevstva, a to je pomoglo u razmjeni kultura”, rekao je Núñez dok je započinjao rad na pet recepata s različitim verzijama umaka mole (tradicionalni umak meksičke kuhinje, u suvremenom Meksiku izraz se rabi za rojne umake, od kojih su neki prilično različiti). Ti su umaci bili temeljeni na različitim vrstama povrća - mrkva, bundeva, sjemenke bora i neke varijante algi koje njegova kuhinja tek istražuje. Bila je tu čak i verzija s voćem, „kao što rade u okolici Veracruza”. Prezentaciju je završio svojim omiljenim, od crnog badema, kojem je dodao gljive i fermentirane rajčice.
Uvodna2

MADRID FUSIÓN 2023: BEZ GRANICA – 1. dio

Obnovivši veliku posjećenost javnosti na izdanjima prije pandemije, kongres Madrid Fusión Alimentos de España rasprodanim ulaznicama započeo je svoje dvadeset i prvo izdanje, predstavljajući opsežan program koji, kako je tijekom inauguracije rekao Benjamín Lana, glavni direktor Vocento Gastronomy, „nudi 6-7 istovremenih opcija za razmjenu znanja, i to u svakom trenutku trajanja kongresa“.
Uvodna

INTERVJUI S GASTRONOMIKE: JAVI ESTÉVEZ

​„Elegantne iznutrice dio su našeg DNK. Od govedine, janjetine, svinjetine, kunića, pijetla i patke tu su tripice, jetrica, papci, rep, bubrezi, glava, jezik, tetive, srce, mozak, kreste… mi pripremamo sve! Naš originalni jelovnik osmišljen je za uživanje i dijeljenje. Ali La Tasquería nudi i druga jela koja će zadovoljiti one manje hrabre. Uđite i pogledajte. I ne zaboravite zatražiti naše dnevnu ponudu jer ćemo vas uvijek iznenaditi nečim novim“, opisuje sam sebe madridski restoran La Tasquería, kojeg nazivaju „španjolskim hramom iznutrica“.
Uvodna

Vintage by Vinistra

Ukupno 19 vinara, 33 odležana terana, odličan masterclass i ambijent zagrebačkog hotela Esplanade bili su glavni akteri priredbe Vintage by Vinistra, prvog u nizu događanja na temu kušanja odležanih terana, održanog potkraj godine. Naime, Vinistra se ponovo odlučila na inovativan iskorak na hrvatskoj vinskoj sceni, organizacijom događanja na kojem je ukupno 19 vinara predstavilo je 33 odležana terana (najmlađi iz 2019., najstariji iz 2006), od kojih su neki višestruki šampioni i osvajači medalja.
Uvodna

INTERVJUI S GASTROMASE: ANTONIO BACHOUR

Antonio Bachour američki je slastičar portorikanskog podrijetla, jedan od vodećih u Sjedinjenim Državama, čiji je rad utjecajan i u čitavu svijetu. Još 2011. proglašen je jednim od deset najboljih slastičara u Americi, a 2012. osvojio je nagradu Zest za inovatora u pekarstvu i slastičarstvu, dok ga je vodič Zagat opisao kao „majstora slastica“. Bachour danas vodi malo slastičarsko carstvo u Miamiju, koje se postupno šiti u Americi ali i izvan zemlje. Dosad je objavio šest knjiga - „Bachour“, „Bachour Simply Beautiful“, „Bachour Chocolate“, „Bachour The Baker“, „Bachour in Color“ i najnoviju „Buffets“, koja se pojavila potkraj 2022.
Uvodna

GASTROMASA 2022: PROBOJ U SVJETSKI VRH - 2. dio

Nakon uvodnih dana, vikend je bio rezerviran za glavni događaj – konferenciju Gastromasa. U dva dana pozornicom je, samo u glavnom programu (ne računajući program Gastromasa Bar) prodefiliralo čak 50-ak govornika koji su prezentirali svoja najnovija dostignuća, s naglaskom na najšire shvaćanje pojma „održivosti i bioraznolikosti“, glavne teme ovogodišnje priredbe. Ako spomenem da su samo u subotu nastupili Virgilio Martínez, Andoni Luis Aduriz, Alex Atala, Dan Barber, Elena Arzak, Simon Rogan, Ana Roš i Albert Adrià, selekcija najutjecajnijih chefova današnjice...