Iće i piće

Blog

Uvodna

Prvo londonsko izdanje Gastromase

Koncem svibnja uputio sam se na gastro kongres Gastromasa, no ovoga puta ne u Istanbul, gdje se ta priredba svake godine održava u studenome, već – u London. Time je Gastromasa, ugledajući se na kongres Madrid Fusión, koji je već gostovao u Latinskoj Americi, potvrdila svoj status jednog od tri najvažnija gastro kongresa na svijetu (po nekim statističkim pokazateljima, poput koncentracije velikih imena, i najjači).
Uvodna

Yoshihiro Narisawa: intervju

​Sedam godina nakon što sam s kolegom Damirom Fabijanićem, za trajanja gastro kongresa San Sebastián Gastronomika, imao prilike razgovarati s Yoshihirom Narisawom, jednim od najvećih kulinarskih imena Japana i svijeta, na istom mi se mjestu ukazala nova prilika za razgovor.
Uvodna

Alex Atala - intervju

U jesen 2011, kolega Damir Fabijanić i ja intervjuirali smo Alexa Atalu, chefa i vlasnika restorana D.O.M. u Sao Paolu, koji je tada zauzimao 7. mjesto na listi The50 Best World's Restaurants (već za manje od godinu dana popeo se na 4. mjesto). Atala, Brazilac škotskog podrijetla, u prethodnih je par godina postao poznat po svojim verzijama tradicionalnih brazilskih jela u koja je unio francuske i talijanske utjecaje, ali i po onome što ga je pretvorilo u predvodnika čitava niza chefova i restorana Latinske Amerike, pokreta koji je kulminirao 2023, kada je restoran Central chefa Virgilia Martíneza iz peruanske Lime, na istoj listi, proglašen Najboljim restoranom svijeta. Radilo se dakako o kuhinjama koje su slavile kornukopiju svijetu i, čak, matičnim zemljama potpuno nepoznatih namirnica. U slučaju Alexa Atale to je obilje stizalo iz začudnog područja Amazone i njegove prebogate „smočnice“. Zbog svega, magazin Time je Alexa Atalu 2013. proglasio jednim od 100 najutjecajnijih ljudi na svijetu.
Uvodna

Remek-djela Joëla Robuchona u Madridu

„Bilo da ste u Šangaju, Tokiju, Parizu, Ženevi, Dubaiju ili Miamiju, svaki restoran L'Atelier Robuchon diljem svijeta ima isti cilj: ovjekovječiti kulinarsku ostavštinu pokojnog Joëla Robuchona. Taj moderni restoran na prvom katu Robuchon Madrida (prostor s više aspekata u kojem koncept „bara“ zauzima središnje mjesto i koji uključuje druge formate kao što su L'Ambassade i Le Speakeasy), slijedi iste estetske linije kao i njegova „braća”...
Uvidna?1712735518

Andreas Caminada – intervju

Kao čovjek duboko vezan uz kraj iz kojeg potječe, Andreas Caminada, chef restorana Schloss Schauenstein, ovjenčana s maksimalne tri Michelinove zvjezdice, u švicarskome Fürstenauu, neumorno je radio kako bi Fürstenau, „najmanji grad na svijetu“, stavio na globalnu kulinarsku kartu i time gastronomiji dao nešto doista vrijedno.
 mil0604

Franco Pepeov pop-up u Madridu: Degustacijski pizza meni

Najprije činjenice. Franco Pepe drži se najpoznatijim talijanskim pizzaiolom na svijetu. Slobodno se može reći da mu je tijesto ugrađeno u DNK, s obzirom da mu je djed bio pekar, otac pizzaiolo, a on i njegova braća nastavljaju obiteljski posao. Pepe je u svijetu pizze poznat po svom jedinstvenom tijestu i predanosti u uzdizanju umjetnosti izrade pizze na neslućene visine.
Uvodna?1710493852

Casa Nossa: Gurmaski užici ladanjske vile na jezeru

“Jednog dana pronašli smo mjesto, začarano mjesto s ruševinom oslikanom vremenom, na zemlji prošaranoj stoljetnim hrastovima crnike i prekrasnim pogledom na jezero. Željeli smo upoznati njegovu povijest, vidjeti njegove boje i obrise i osjetiti njegove mirise. Željeli smo da to bude naša kuća, vaša kuća. Na portugalskom, Casa Nossa”, kaže bračni par Sofia Ulrich i José Avillez. Naravno, José Avillez je najvažniji portugalski chef, prvi iz te zemlje koji je svome paradnom restoranu Belcanto u Lisabonu priskrbio dvije Michelinove zvjezdice. No, Avillez je ujedno i neumorni poduzetnik s ukupno 14 restorana. Upravo taj poduzetnički duh natjerao ga je da se upusti i u posao koji uključuje nekretninu za najam. Naravno, ne običnu, već vrlo luksuznu i, budući nosi potpis slavnoga chefa, sa sjajnom ponudom hrane, uključenom u cijenu najma.
Uvodna2

U čarobnom svijetu José Avilleza

Dvije godine nakon mog posljednjeg posjeta Lisabonu, u veljači sam se ponovo našao u tom prelijepom gradu, koji osim svojih brojnih atrakcija za oko i uho, ima i epitet mjesta na kojemu se sjajno jede i pije, radilo se o slastima malih opuštenih taverni i gostionica ili profinjenih kreativnih restorana. Vrijeme je bilo, čak i za Lisabon, neuobičajeno toplo, što dakako nije nimalo smetalo nikome iz naše male skupine novinara koji su uglavnom pristigli iz hladnijih krajeva.
Uvodna

Madrid Fusión 2024: Gdje sve počinje

Kao i svakoga konca siječnja, i ove godine taj nam je termin donio jedan od najvažnijih gastro kongresa u svijetu - Madrid Fusión. Svoje 22. izdanje ta je priredba najavila motom „Gdje sve počinje“ i najavom da ima za cilj sažeti svoj važan doprinos globalnoj gastronomskoj revoluciji, obraćajući se novim trendovima i budućim smjerovima iz profesionalne perspektive. Bez sumnje, najveća novost ove godine bila je nova pozornica Madrid Fusión Dreams, novi prostor u suradnji s ICEX-om i Zakladom Alícia, institucijama posvećenim tehnološkim inovacijama u kuhanju, poboljšanju hrane i vrednovanju prehrambene baštine. Ukratko, bilo je to izdanje kongresa koji gleda na budućnost hrane iz vizure znanosti, novih tehnologija i prehrambeno-tehnološkog ekosustava.
Uvodna

50 godina Monosortne grappe

​Nakon što se 2022. dodjela nagrada Nonino održala u svibnju, s gotovo dvije i pol godine razmaka od prethodne, zbog odlaska triju generacija članova obitelji Nonino 2020. u San Francisco na primanje nagrade „Spirit Brand/Distiller of the Year 2019“ organizacije Wine Enthusiast Wine Star, a potom i izbijanja pandemije, ove se godine ta tradicionalna prirdba napokon vratila u svoj uobičajeni termin posljednjega vikenda u siječnju.