Iće i piće

Blog

Uvodna

50 NEXT: KLASA 2022

Kao i prošle godine, u doba kad se čeka nova lista The World's 50 Best Restaurants (u srpnju), u Bilbau su u petak 24. lipnja proglašena imena klase 2022 drugog izdanja 50 Next, popis mladih ljudi koji oblikuju budućnost gastronomije. Osmišljen da nadahne, osnaži i poveže narednu generaciju vođa gastro pokreta, 50 Next slavi pojedince do 35 godina starosti sa šireg područja hrane i pića, od proizvođača i edukatora do tehnoloških inovatora i aktivista. Zajedničko im je da su udruženi u zajedničkom cilju da čine dobro za gastronomiju, a 50 Next ih dovodi na globalnu pozornicu zbog priznanja koje zaslužuju za svoj rad koji će odrediti budućnost gastronomije.
Uvodna

Intervjui s Madrid Fusióna: Anna Bellsolà

Anna Bellsolà je katalonska pekarica, jedna od najpoznatijih u Španjolskoj i vlasnica ukupno šest pekarnica u Barceloni, koja svoj kruh prodaje i na gurmanskim odjelima triju gradskih robnih kuća El Corte Inglés. Središe njezinog malog pekarskog carstva predstavlja Baluard Barceloneta, pekarnica koju je Anna otvorila 2007, kako i samo njezino ime govori, u Barceloneti, obalnoj četvrti Barcelone, u koju građani rado dolaze radi sunčanja i surfanja na plaži Sant Sebastià.
Uvodna

L’Effervescence & Single Thread

...tokijski restoran L’Effervescence (chef Shinobu Naemae, vidi intervju: Iće & Piće br.49) objavio svoju prvu suradnju s hvaljenim chefom Kyleom Connaughtonom iz restorana SingleThread (50 Best nagrada „One to Watch“ 2018) u Kaliforniji. Ove večere bit će više od suradnje dvaju restorana s po tri Michelinove zvjezdice...
Uvodna

Premio Nonino za trpezom

​Nakon gotovo dvije i pol godine, ovoga sam se svibnja ponovo uputio prema Udinama na dodjelu nagrada Nonino, koju prati i čitav niz gurmanskih doživljaja, svih osmišljenih oko najraznovrsnijih plemenitih grappa domaćina nagrade, manufakturne obiteljske destilerije Nonino. Kažem nakon gotovo dvije i pol godine, jer je dodjela nagrade Nonino posljednji put održana u siječnju 2019. Idućeg, predpandemijskog siječnja 2020. nije održana jer su u isto vrijeme u San Franciscu morale biti prisutne tri generacije obitelji Nonino.
Uvodna

50 NEXT: IZDANJE 2022

Na ovome mjestu već sam pisao o prvom izdanju projekta 50 Next za 2021, koji je predstavio mlade ljude koji oblikuju budućnost gastronomije. Taj projekt pod okriljem organizacije The World's 50 Best Restaurants osmišljen je da bi nadahnuo, osnažio i povezao narednu generaciju vođa gastro pokreta. Također sam najavio i njegovo izdanje za 2022, kojim sam pozivao i hrvatske pripadnike te generacije da se ogledaju u međunarodnoj konkurenciji.
1. otvorna   nova sezona mugaritza

Nova sezona Mugaritza

Nakon što je ekipa Mugaritza nekoliko mjeseci provela uronjena u razdoblje kreativnosti, taj čuveni baskijski restoran u Errenteriji kod San Sebastiána, 30. travnja započet će svoju 25. sezonu. A to će učiniti s gastronomskom ponudom koja nastoji, kako to kažu domaćini, „dovesti u pitanje logiku okusa“.
Uvodna

SVIJET IZA NAMIRNICE

„Bez Madrid Fusióna ne bismo mogli reći sve što smo imali za reći i ne bismo bili ono što jesmo. Madrid Fusión omogućio nam je stvaranje zajednice, dijeljenje znanja i dokaz da je gastronomija moćan alat za transformaciju, danas potrebniji nego ikad za stvaranje zajedništva i razumijevanja u svijetu“, rekao je slavni chef Joan Roca na početku svoga izlaganja, neposredno nakon što su José Carlos Capel i Benjamín Lana, predsjednik i potpredsjednik Madrid Fusióna, otvorili jubilarno 20. izdanje Madrid Fusióna...
Uvodna 5

UKLJUČITE SE NA MADRID FUSIÓN

Madrid Fusión Alimentos de España, prema mišljenju mnogih, najdinamičniji gastro kongres na svijetu, obilježava svoju 20. godišnjicu održavanjem jubilarnog izdanja 28, 29. i 30. ožujka. Budući se radi o ovome tjednu, ne stignete u Madrid fizički, ali zato možete virtualno (prijavite se, ulogirajte i pratite na internetu - www.madridfusion.net.