Godine su pomalo odnijele u zaborav fenomen paškog trokuta, koji se čudesno pojavio (i još brže doslovno dematerijalizirao) na paškoj goleti prije desetak godina. Nakon eskadrile Marsovaca koji su ostavili (očito samo) kratkotrajan trag, nova skupina, ovaj put zemaljskih marsovaca, kreće u novu invaziju na (moj) otok bez mira. Ovaj put odlučili su ostaviti mnogo jači trag i udružili se u namjeri da u svjetski rječnik zemljopisnih pojmova uvedu nov naziv – dvotok!
Obrana Zemljana neprofesionalna je i jaka tek na peru i tastaturi (peticija), a niz argumenata kojima se koriste (jedan od njih, pašku solanu, vidite na fotografiji) zvuče slabašno u ovom montipajtonovskom igrokazu, političkoj konstelaciji državne administracije i lokalnih samouprava. Kad sam kao dio autorske grupe sudjelovao u natječaju za hrvatski paviljon na EXPO 2005 u Aichiju, jedan od (intimno) najjačih osobnih argumenata bila nam je ideja o pravoj revitalizaciji svih hrvatskih solana. No od tada sam samo čuo za prijedlog talijanskih investitora za malu Veneciju u stonskoj solani te najnoviji genijalni plan piljenja otoka.
No ako zaista aktivno želimo dokraja sudjelovati u ovom teatru apsurda, naše pilare trebalo bi zamoliti da nastave s piljenjem otoka i na mjestu županijske razdjelnice otoka, kao i na četiri granice otočkih općina. Bodljikavom žicom na suhozidu (da se uklopi u okoliš) bilo bi dobro osigurati četiri mjesta za odlaganje otpada da nam bura samo tako ne prebaci čašice od jogurta Adio… pameti.