Naslov je posuđen iz članka o crocktailu, prvom hrvatskom koktelu na bazi maraskina/maraske. Autor crocktaila je Marin Nekić i na njega se ponajprije odnosi naslov, Marina poznajem tek nedugo, ali me s lakoćom uvjerio u svoju priču o koktelu sa samo hrvatskim namirnicama, koja ima itekako promišljene argumente. Bit će bolje da pročitate tekst i da se uvjerite zašto mu vjerujem.
Ljeto podrazumijeva i ribe i brodsku kuhinju, pa smo vam pripremili sve što trebate znati o ribama (Harold McGee) i tri odvojene morske priče: onu o pet jadranskih gusarica i posadi kodnog imena 90-60-90, zatim o Lauru Stigliću koji se u ranoj mladosti otisnuo na daleka mora kao glavni kuhar na teretnim brodovima Hrvatska i Skopje najvećega linijskog brodara bivše države – Jugolinije, gdje je proveo idućih četrdeset godina, te o Dariju Marijanu, svjetskom prvaku u big game fishingu 2008. i njegovu zubacu ulovljenu za manje od minut.
Posjetili smo Kras, zaleđe Trsta, koji krije toliko zanimljivih kutaka i priča. Pročitajte raznovrsne teme kao što su portret vinarije Benvenuti, mlinci, crljenak kaštelanski (zinfandel), roštilj i marinade, feta, škola kuhanja s Marinom Sanguinetti, vinarija 13. jul Plantaže... Poseban dar čitateljima besplatan je prilog na 64 strane s hranjivim i slasnim pričama koje kao da su stvorene za čitanje na plaži.