Iće i piće

Broj 26, Srpanj 2011

vino i... portret vinara

Vina Benvenuti

Franko Lukež

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Obiteljska tradicija

Kaldir, smješten istočno od Motovuna na brežuljku iznad doline rijeke Mirne, zajedno sa svojim zaseocima u samoj dolini, najpoznatiji je istarski voćarski kraj. Zato je i prirodno da se većina tamošnjih poljoprivrednih obitelji okrenula uzgoju kvalitetnoga voća i povrća. U posljednje vrijeme neki će čak iskrčiti i stare vinograde kako bi zasadili voćnjake i tako brže obrnuli novac. Ne i obitelj Benvenuti. Mi smo oduvijek bili posvećeni vinogradarstvu i vinarstvu, kazuje danas Livio Benvenuti, koji sa sinovima Nikolom i Albertom nastavlja tradiciju očeva i djedova pa tako, u kraju u kojem zahvaljujući gotovo idealnim mikroklimatskim uvjetima uspijevaju agave, naranče i palme, Benvenutijevi sve svoje napore – umjesto u sadnju i branje jabuka, šljiva, krušaka i marelica – usmjeravaju u proizvodnju ozbiljnih vina od autohtonih sorti: malvazije, terana i muškata.

Vinogradi i sortiment

Obitelj Benvenuti danas obrađuje 7 ha vlastitih vinograda i još 2 ha u kooperaciji. Malvazija istarska čini više od polovice nasada, 30% čini teran i oko 15% momjanski muškat. Vinogradi su smješteni na nizu specifičnih mikrolokacija, uglavnom jugozapadno od Kaldira, na bijeloj su zemlji terasaste konfiguracije i na nadmorskim visinama od 180–400 metara iznad mora. Bijela zemlja, tlo s dosta minerala, znatna nadmorska visina, specifična mikroklima (zrak s mora koji prodire dolinom Mirne i utjecaj unutrašnjosti) daje grožđe s visokim sadržajem sladora, odličnom kiselošću i svježinom te izraženim aromama, što sve zajedno daje snažan pečat svim Benvenutijevim vinima: od osnovne i odležane malvazije, preko svježeg i skladnog terana, do intenzivnih i ugodnom kiselinom bogatih slatkih vina.

Podrum, tehnologija, vina

Premda podrum Benvenutijevih ima znatno veće kapacitete, oni danas proizvode oko 50.000 boca, od kojih je najveći dio napunjen njihovim osnovnim vinom – svježom malvazijom. Osim svježe malvazije, po kojoj su Benvenuti i postali poznati, na tržištu je i Malvazija istarska Anno Domini 2008, koja je nakon 15 dana maceracije odležala 2 godine u velikim hrastovim bačvama. Tu je i ozbiljni teran koji, nakon maceracije od 20 dana, također odležava dvije godine u velikim drvenim bačvama, a potom još 6 mjeseci u butelji. Zanimljiva kupaža prosušenih bobica malvazije istarske i muškata, kojoj je dodan mali postotak aromatične – gotovo zaboravljene autohotne istarske sorte – ulovine, daje slatko vino pod nazivom Corona Grande, nazvano po imenu položaja. Sljedeći je slatki adut Benvenutijevih desertni Muškat San Salvatore 2008. (Decanterovo srebro 2010) odnjegovan 2 godine u hrastovim bačvama i, na kraju, last but not least, prvi put u Istri: desertno vino od prosušenih bobica malvazije – Malvazija Istarska San Salvatore 2009. (zlato na ovogodišnjoj Vinistri), vino s kojim Benvenutijevi smatraju da je otpočela nova era malvazije.

Obiteljsko gospodarstvo

Kada boravite na obiteljskom gospodarstvu Benvenutijevih, kada s tim marljivim, vrijednim i radišnim ljudima provedete cijeli dan, kada vam s ponosom pokazuju brižljivo uređene i uzorno dotjerane vinograde, kada ih slušate kako zaneseno pričaju o osobitostima i prednostima pojedinih položaja na kojima se nalaze njihovi vinogradi, o znanju i iskustvu koje je potrebno posjedovati kako bi se znalački i učinkovito rasteretio neki trs ili prorijedio neki grozd; kada vam opisuju svoja vina, pa tata Livio, za boju njihove svježe malvazije – umjesto da koristi već otrcanu, somelijersku slamnato žutu – kaže da je kako šenica kad gre iz zelenega u žuto; kad vas svi ti ljudi, na svom kaldirskom, obnovljenom imanju iz čijeg dvorišta pogled na slikoviti Motovun kvari jedino golemo drvenasto stablo banana, kad vas, dakle, svi ti gostoljubivi ljudi dočekaju i prime, u ugodnoj, prirodno rashlađenoj kušaonici sjednu blagovati zajedno s vama, kad na stol iznesu sve dobrote lokalnog kraja pripravljene na tradicionalan način i k tome prinesu sva svoja odlična vina, kad ne znate otkud bi prije počeli ili što s čim sljubiti jer se sve tako prekrasno slaže i međusobno nadopunjuje – lako je bilo s jednogodišnjim Karlom (Albertovim sinom), kojeg su, čim ga je probudilo preglasno društvo iz kušaonice, mama i nona odmah odobrovoljile i nasmijale podatnim njokima koji su se topili u ustima, istim onima u kojima smo i mi uživali – kad ste, dakle, s Benvenutijima kod Benvenutijevih tek tada možete spoznati, osjetiti i doživjeti njihov iskren, nepatvoren i pošten karakter. Njih, ali i njihovih vina, također!

Filozofija

Obitelj, tradicija i teritorij najčešće su spominjane riječi kad s Benvenutijevima govorite o filozofskom poimanju vina. Čvrsta povezanost njihovih triju obitelji, usklađeni i podudarni stavovi kad je riječ o sortimentu ili načinu proizvodnje, ali i kad je riječ o plasmanu vina, marketingu ili budućnosti. Sve to uz više puta iskazanu vjernost tradicionalnim istarskim sortama: malvaziji, teranu i muškatu. Te su sorte tijekom povijesti u Istri davale najbolje rezultate, stoga nam je namjera na održiv način iskoristiti dobrobiti jedinstvenog teritorija te biti zahvalni što i sami pripadamo njegovu malom dijelu. Taj teritorij, na kojem, i od kojeg živimo, želimo kroz naša vina prenijeti svakom vinoljupcu.

Budućnost

Benvenutijevi imaju u vidu zakup ili kupnju još 10 ha vinograda, koja bi im, uz one postojeće, omogućila proizvodnju od oko 100.000 boca. Svježa malvazija, njihov, zasad, najpoznatiji brend, i dalje bi činila glavninu proizvodnje. Količinu od 100.000 boca drže optimalnom, budući da je to količina koju, kao obitelj, bez dodatnih zapošljavanja, mogu držati pod nadzorom, a ujedno i količina od koje njihove obitelji mogu pristojno živjeti. I dalje će ostati na postojećim sortama, pa i nakon što od 2003, otkad su počeli prodavati vina s vlastitom etiketom, za svako proizvedeno vino redovito dobivaju zlatna odličja, kad im spomenete budućnost, složno uzvraćaju: Imamo mi još mnogo prostora za usavršavanje!

Benvenuti vina

Kaldir 7

52424 Motovun

(052) 691 322

www.benvenutivina.com

Pročitaj ostale članke iz broja 26, Srpanj 2011

Ostala izdanja