Tarte tatin je naglavačke okrenut kolač u kojem je voće (najčešće jabuke) karamelizirano u maslacu i šećeru prije nego što je kolač pečen.
Priča kaže da je prvi tarte tatin nastao slučajno 1898. u hotelu Tatin u Lamotte-Beuvronu u Francuskoj, koji vodile dvije sestre, Stéphanie i Caroline Tatin. O tome što se točno dogodilo tih dana kruže razne legende. Kako ne znamo koja je točna, navest ćemo sve.
Stéphanie Tatin, koja je većinom kuhala, bila je preopterećena jedan dan. Počela je pripremati tradicionalnu pitu od jabuka, ali je ostavila jabuke da se predugo kuhaju u maslacu i šećeru. Osjetivši gorenje, pokušala je spasiti desert stavivši tijesto preko tave u kojoj su jabuke te brzo završiti tako što je cijelu tavu stavila u pećnicu. Nakon što je poslužila naopaki kolač, bila je iznenađena otkrivši koliko se gostima hotela svidio.
Alternativna inačica podrijetla kolača kaže da je Stéphanie greškom ispekla karamelizirani, naopaki kolač od jabuka. Ipak je poslužila gostima neobično jelo vruće iz pećnice i klasik je rođen.
Treća priča govori da je jednog dana za velike gužve Stephanie u žurbi prevrnula nepečenu pitu od jabuka. Umjesto da je baci u smeće, ispekla ju je takvu naopaku.
Tarte tatin postao je prepoznatljivo jelo u hotelu Tatin, a recept se proširio regijom Sologne. Za njegovu trajnu slavu vjerojatno je zaslužan ugostitelj Louis Vaudable, koji je kušao kolač za vrijeme posjeta Sologni i uvrstio ga na meni svog restorana Maxim’s Paris.
Marina je pripremila verziju s rajčicama i komoračem.