Iće i piće

Broj 26, Srpanj 2011

rezervirajte… palača lešić dimitri

Duh Marka Pola vratio se kući

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Ne znam da li je Marko Polo Korčulanin, možda to nikad nećemo znati, kaže Michael Unsworth, vlasnik palače LD, u koju je vratio ugođaj iz doba putovanja jedrima na Daleki istok. Emotivnim i financijskim angažmanom, neviđenim entuzijazmom cijele obitelji, podario je Korčuli novovjekovnu reinterpretaciju slavne prošlosti. Rezidencije Korčula, Venecija, Kina, Indija, Arabija i Cejlon pozivaju vas da u njima odsanjate snove o destinacijama svile, začina i drugih blaga, ali da to ne bude kao nekad, pustolovina neizvjesna kraja, već naprotiv, zajamčeno ispunjenje hedonističkih poriva.

Već četrdeset godina Michael sa suprugom Mašom dolazi u ovaj kraj. Mašino obiteljsko podrijetlo s Korčule, kuća u Orebiću, idealni vjetrovi za Michaelova jedrenja čine osnovu njihova posebnog odnosa prema Korčuli. Mislim da je to jedan od najljepših gradova u južnoj, a za mene i u cijeloj Dalmaciji, kaže Michael. Oduvijek smo voljeli Korčulu, taj gotovo nedirnut prelijepi stari grad, s poviješću, arhitekturom, posebna duha, s moreškom, kulturom...

Obnova

Palaču (zapravo sklop palača, uz sretnu okolnost: jednog vlasnika!) kupili smo na kraju 2004. Da smo htjeli zadovoljiti hrvatske propise za hotele, uništili bismo interijer. Od sama početka željeli smo očuvati što više originalnoga kako bismo što vjernije obnovili prostore, baš kao kad je palača bila u prvobitnoj uporabi. Stvorili smo šest luksuznih apartmana s pet zvjezdica. Iako tehnički nije hotel, hotel je po svemu drugom. Dugo smo razmišljali, uz mnogo rasprava s arhitektom, uvjereni da palaču treba obnoviti što vjernije i da prostori trebaju ponovno oživjeti. Otvorili smo tek 2009, tako da su radovi trajali pet godina! Interijer je bio poseban izazov, jer smo željeli da u sjajno obnovljenoj palači jednostavno ostanete bez daha. Bili smo jako sretni što smo poznavali tajlandskoga dizajnera interijera koji je interijer palače učinio spektakularnim i posebnim.

Hrana & vina

Važno je shvatiti da ljudi dolaze ovamo iskusiti Korčulu i okolicu, što znači da već u sobama moraju vidjeti da su na Korčuli. Od početka smo imali vrlo jasnu filozofiju što se tiče hrane i pića. Okusi hrane trebaju biti lokalni, s domaćim namirnicama, lokalna jela i recepti, doduše modernizirani. Isto smo željeli i s vinima. Sastavili smo snažnu vinsku listu s naglaskom na južnodalmatinska vina, osobito na vina Korčule i Pelješca jer su to dvije poznate hrvatske vinske regije. Budući da hrvatsko vino nije čuveno izvan Hrvatske, uvijek smo sretni kad produžimo vinsku listu i uvedemo snažne vinare iz ostalih dijelova Hrvatske poput Slavonije, Istre, Hvara, Šibenika, Skradina, Dubrovnika. Zasad imamo samo autohtone hrvatske vinske sorte, jer želimo da gosti osjete kakav okus treba imati grk, pošip, da razlikuju dobar ili loš plavac mali, teran, malvazije. Pomažemo u predstavljanjima naših vinara u Londonu, na degustacijama hrane i vina s restoraterima, piscima o vinu, enolozima, somelijerima. Nedavno smo imali šesnaest restoratera i somelijera iz Londona i Skandinavije. Dva su se već javila iz Londona da žele Krajančićev pošip. To pokazuje da se naša filozofija zaokružuje i djeluje, na zadovoljstvo gostiju. Hrvatska vina i njihov napredak iz godine u godinu jednostavno su nevjerojatni. Vjerujem da će za desetak godina Hrvatska postati važna na globalnoj vinskoj karti i da će ključni ljudi iz vinskog svijeta dolaziti ovamo kušati naša vina.

Prve godine nismo si mogli priuštiti ni kuhinju, već smo vinsku listu upotpunili laganim zalogajima. Sada imamo dobro opremljenu, modernu kuhinju. Proširili smo kuharski tim i meni. Još nemamo unutrašnji restoran. Nadamo se to učiniti ove zime ili tijekom iduće godine. Imamo jako kratku sezonu, samo osam tjedana. Izvan tog vremena teško je uopće poslovati na nuli. Ne možemo si priuštiti skupa kuhara. Budući da je naša filozofija nuditi lokalne okuse, zaposlili smo konzultanta, poznatoga britanskog kuhara, koji dolazi dvaput godišnje. U listopadu dolazi raditi meni za sljedeću godinu s našim kuharskim osobljem, a zatim u proljeće ili rano ljeto kako bi provjerio kvalitetu. Voli lokalne namirnice i jako ga privlači mediteranska kuhinja. Osmislio je zanimljiva jela. Nudimo posebne lokalne okuse, nemamo ništa standardno poput ribe s roštilja, salate od hobotnice, sve je drukčije. Naglasak je na laganoj i zdravoj hrani, što i nije baš sasvim dalmatinski. Mnogo naših inozemnih gostiju, Amerikanaca, Britanaca, Kanađana, Francuza, zapravo žele takvu vrstu hrane. Gosti su bili vrlo zadovoljni našim izborom jela. Imamo jako dobar kuharski tim. Vjerujemo da mogu rasti zajedno s menijem u sljedećih nekoliko godina, kada bismo postigli željenu razinu fine dininga s izraženim korčulanskim okusima. Mnogo pozornosti obraćamo sljubljiivanju hrane i vina. Somelijer Dražen Marković pravi je vodič za putovanje kroz hrvatska vina.

Nudimo gostoljubivost, krasnu lokaciju, lijepu zgradu, sjajan interijer, dobru ponudu hrane i vina, zanimljive aktivnosti za slobodno vrijeme te izvrsnu uslugu. Riječ je o ekskluzivnom mjestu u Hrvatskoj – u središtu staroga grada, na ulici, uz osiguranu privatnost i savršen smještaj. Živite u gradu, ali u vlastitoj palači.

Palača Lešić Dimitri

Don Pavla Poše 1–6

20260 Korčula

(020) 715 560

www.lesic-dimitri.com

Dan i noć

sipa 250 g
ulje 40 ml
palenta 40 g
luk 80 g
crnilo sipe 3 g
crno vino 50 ml
sol, papar maslinovo ulje
za 1 osobu
  1. Očistite svježe ulovljenu sipu te je narežite na manje komade, pazeći pritom da se ne ošteti vrećica s crnilom.
  2. Narežite glavicu luka, propirjajte je na maslinovu ulju te joj dodajte sipu. Dok pirjate, podlijevajte crnim vinom i čekajte dok se smjesa ne zgusne pa dodajte crnilo, posolite i popaprite.
  3. Šug od sipe prelijte preko prepečene palente.

Pročitaj ostale članke iz broja 26, Srpanj 2011

Ostala izdanja