Iće i piće

Broj 24, Travanj 2011

rezervirajte… hotel korana srakovčić

Soba i stol s pogledom na labudove

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

4* u 1 zvijezdi = 5*, ta zagonetna formula predstavlja hotel s 4 zvjezdice koji se nalazi u gradu-zvijezdi, Karlovcu. Kao što Ivan Srakovčić s ponosom ističe, Karlovac je, zbog Munjare u Ozlju, struju dobio tri sata prije Zagreba. U prenesenom smislu, prije im se upalila lampica, a vidimo da ni danas nisu bez ideja.

O gradskoj povijesti

Karlovac je kao grad turizma funkcionirao već 1906, kada je bio jedan od najbogatijih gradova jer se sav promet odvijao plovnim putem (Dunav – Sava – Kupa). Ovaj hotel je iz 1906, kaže nam Ivan Srakovčić, vlasnik hotela Korana Srakovčić. Bio je hotel i jedno od poznatijih lječilišta u ovom dijelu Europe. Razlog tomu bila je ljekovitost karlovačkih rijeka, posebno Korane, dokazana i analizom u Beču. Tadašnji karlovački gradonačelnik Josip Vrbanić, po kojemu je park dobio ime, otkupljuje restoran kojem se dograđuju smještajni kapaciteti. Dvije godine nakon toga radi se depadansa (koje sada više nema) u parku s trinaest vrsta kupelji i tri zaposlena profesionalna doktora. Nakon Drugog svjetskog rata i nametanjem industrije Karlovcu rijeke su izgubile svoju ljekovitost.

O ugostiteljskoj povijesti

Prva sam generacija (1977) Ugostiteljske škole u Karlovcu. Dio nastave pohađali smo baš u ovom hotelu. Karlovac je tada imao čak pet hotela. Zbog svog položaja na sjecištu putova te prolasku prema Plitvičkim jezerima, bio je kvalitetno turističko mjesto, iako ni danas nije zaživio kao turističko odredište.

Ovaj objekt stajao je nekorišten dvadesetak godina, pa sam nakon otvaranja svog restorana u blizini zamoljen da pokušam učiniti nešto s tim objektom s obzirom na tridesetogodišnje ugostiteljsko iskustvo. Upustio sam se u pothvat, nesvjestan njegove veličine. To je bio prvi objekt u Hrvatskoj koji je rađen kao replika, na osnovi nacrta iz arhiva u Karlovcu. Objekt je posve uklonjen i izrađen identičan kakav je nekad bio, s time da smo mu povećali i poboljšali funkcionalnost dvoranom za kongrese, malim bazenom, wellnesom, 19 soba, restoranom, lobi-barom te dvjema terasama. Izgrađen je u jedanaest mjeseci, rekordnom roku i za europske uvjete i otvoren u srpnju 2003.

Dugo godina u Karlovcu nije bilo hotela te kategorije pa je trebalo privući goste te plaćevne moći. Paralelno s izgradnjom, u svom restoranu radili smo edukaciju budućeg osoblja. Inače su obje kćeri završile Menadžment u hotelijerstvu u Opatiji, pa je ovo u zadnjih pet godina zaista pravi obiteljski posao, pogotovo jer ovdje radi i supruga. Ono što je bitno i zašto je ovaj hotel nagrađivan posljednjih pet godina jest što učestalo radimo i na usavršavanju radnika, koje smatram svojom obitelji.

Ponosni smo da danas u 19 soba (90 posto jednokrevetnih) dovodimo 5000 gostiju godišnje. Gosti su nas prepoznali te cijene naš trud i rad. Kada sam otvorio hotel, 63 posto prometa činila je gastronomija i ugostiteljstvo, dok je danas pola-pola u odnosu na noćenja. Pokazatelj je to sazrijevanja kao tima u prodaji, marketingu i menadžmentu, te organizacije paketa. Nekad su poslovni gosti Karlovca spavali u Zagrebu, a danas – kod mene. I Karlovac trebamo više profilirati prema Zagrebu.

O gastronomiji

U hotelu je naglasak na domaćem, prirodnom. Kad govorimo o prirodnom, tu su šume bogate vrganjima, lisičarkama. Zatim divljač. Onda jela koja smo naslijedili od naših baka poput štrudla (gibanica). Naš kruh, tjestenine, domaće rakije, sok, vina iz cijele Hrvatske. Imam šefa kuhinje, ali radije govorim o ekipi od šest ljudi u kuhinji, od kojih svatko može odraditi trideset vrsta kolača i ostalo.

Siguran da gosti žele učiti. Sjetimo se samo kako je prije deset godina bilo čudno piti iz dobre čaše za vino, a danas ne možemo ni zamisliti piti vino iz običnih čaša. Kao i s tanjurima. I okusi i nepca se mijenjaju, ali treba ipak određeno vrijeme. Kada promatram hrvatske goste u posljednjih pet godina, mislim da su se jako promijenili. Sada žele manji komad mesa, više povrća, salate, kvalitetno ulje...

O budućnosti kroz ekologiju i o Srcu Prirode

Mislim da Karlovac sa svojim starim gradom, četiri rijeke i prividnom izolacijom od glavnih putova – dobiva puno! Za godinu dana imat ćemo najčišće rijeke u ovom dijelu Europe jer grad ulaže u taj projekt. Sva će naša voda biti pitka. Slabo naseljena mjesta imaju očuvanu prirodu. Moja je želja povezati sve te čimbenike u svrhu turizma.

Brojne nagrade u ovih osam godina velika su obveza za mene, obitelj i moje osoblje, za budućnost. Da stvaramo novo. Seosko gospodarstvo Srce Prirode u netaknutoj prirodi na 340 metara nadmorske visine i s domaćim proizvodima stvarano je četiri godine. Prošlog je rujna završeno i radi samo po najavama. Imamo više od četrdeset kreveta, sportske terene, biciklističke staze. Moj brat bavi se uzgojem janjaca, pa pokušavamo spojiti i domaću izvornu kuhinju. Povezao sam to sve s Udrugom za kontinentalni turizam, koju sam osnovao prije dvije i pol godine te zajedno s kolegama išao od jednog do drugog partnera (pčelara, sirara, vinara). U novoj tvrtki-agenciji sve je povezano: hotel, selo i sve ove želje gostiju. Stojimo na raspolaganju, testirajte nas!

Hotel Korana Srakovčić

Perivoj Josipa Vrbanića 8

47000 Karlovac

(047) 609 090

www.hotelkorana.hr

Karlovački rezanci sa sezonskim gljivama

rezanci
brašno 160 g
jaja 4
špinat 40 g
koncentrat rajčice 40 g
  1. Za pripremu rezanaca: Od brašna i jaja zamijesite čvrsto tijesto, razvaljajte i narežite široke rezance. Postupak ponovite još dva puta: jednom uz dodatak špinata koji ste blanširali, dobro ocijedili i usitnili, a drugi put uz dodatak koncentrata rajčice.
  2. Za pripremu umaka: Na vruće ulje stavite nasjeckani luk. Pustite da pozlati, posolite i podlijte goveđim temeljcem te pirjajte dok luk ne omekša. Zatim dodajte razne vrste gljiva (šampinjone, bukovače, vrganje, lisičarke…) narezane na listiće i pirjajte desetak minuta. Umak zgusnite vrhnjem za kuhanje i poslužite.

Pročitaj ostale članke iz broja 24, Travanj 2011

Ostala izdanja