Iće i piće

Broj 24, Travanj 2011

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Cikla & pivo

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Iako dolazi proljeće i sve se na tržnicama zeleni, Marina je odlučila još jednom skrenuti pozornost na povrće intenzivno crvene boje – ciklu. To povrće, koje najčešće jedemo kao salatu, savršeno je podatno i za mnogo maštovitija jela. Od cikle možete pripremiti hladnu juhu, možete je glazirati ili, kao Marina, pripremiti umak za paštu. Izvrstan, zdrav obrok, a uz to i lijepa kolorita.
Drugo jelo, juha od pšeničnoga piva, još je nestandardnije.

Nama, koji volimo vino na sve moguće načine, u jelima i u čaši, Marina skreće pozornost da ni pivu nije mjesto samo u krigli. Juha od mutnoga pšeničnog piva izrazito je ukusna, a vjerojatno bi se svidjela i starim Keltima, Babiloncima i Galima – velikim ljubiteljima i proizvođačima piva.

Kako ljubitelji Weizena (pšeničnog piva) u Nachgeschmaku pojedine vrste prepoznaju klinčiće, limun, crne ribizle i još kojekakve fine arome, tako će i juha biti različito aromatična, ovisno koju vrstu piva uporabite.

Juha od pšeničnog piva

maslinovo ulje   2 žlice
luk 1
češnjak 2 režnja
lovor 2 lista
sjemenke kima ¼ žličice
pileći ili mesni temeljac 500 ml
pšenično pivo 500 ml
smeđi kruh 4 kriške
vlasac 1 žlica
  1. Sitno sjeckani luk, češnjak, lovorov list i sjemenke kima pirjajte na laganoj vatri na maslinovu ulju.
  2. Kad luk poprimi svijetlosmeđu boju, dodajte jušni temeljac i zakuhajte. Smanjite vatru i dodajte pivo. Podgrijte, ali ne dajte da zavrije.
  3. Tostirajte kriške kruha u pećnici. U svaki tanjur stavite krišku tostiranoga kruha. Prelijte juhom od piva i posipajte sjeckanim vlascem

Pašta s maslacem i ciklom

penne rigatte 350 g
srednje cikle 4
maslac 100 g
sol
papar
parmezan 50 g + za posipanje
gorgonzola 20 g
list cikle / vlasac
  1. Na namašćeni lim stavite cikle, pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici na 170 °C 25 minuta, dok ne omekša. Kad se ohlade, ogulite ih i izrežite na velike kocke.
  2. Ciklu miksajte u mikseru zajedno s maslacem sobne temperature, solju, paprom i 50 grama parmezana sve dok ne dobijete kremastu masu.
  3. Skuhajte tjesteninu (penne rigatte ili bilo koju drugu kratku tjesteninu) al dente u blago posoljenoj, kipućoj vodi. Kad je pašta gotova, procijedite je i prelijte pripremljenim umakom od cikle.
  4. Pospite preostalim parmezanom i kockicama gorgonzole.
  5. Za ukrašavanje: Ako je lišće cikle mekano i mlado, izrežite ga na julienne-trake, a ako nije, koristite se nasjeckanim vlascem.

Pročitaj ostale članke iz broja 24, Travanj 2011

Ostala izdanja