Proljeće je vrijeme čišćenja pa će vam dobro doći nekoliko korisnih informacija o korijanderu i đumbiru koji, osim što se primjenjuju kao začin, imaju mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje.
Korijander ili cilantro je, kažu, svježa začinska biljka s najvećom potrošnjom u svijetu. Coriandrum sativum samonikla je biljka Bliskog istoka. Njegovi su zaobljeni, nazubljeni, nježni listići popularni u Kini, Indiji, jugoistočnoj Aziji i Južnoj Americi. Glavna je aromatska komponenta masni aldehid dekanal, koji daje i onu voštanu notu narančinoj korici. Dekanal je vrlo reaktivan pa list korijandera brzo gubi aromu na toplini. Stoga se najčešće rabi za garniranje i u nekuhanim, hladnim jelima. Neki su od pozitivnih učinaka korijandera na zdravlje: poboljšavanje protoka krvi, razgradivo djelovanje na masne naslage, uklanjanje probavnih smetnji, čišćenje organizma od toksina i teških metala, pojačavanje libida, uklanjanje migrene te ublažavanje bolova uzrokovanih reumom i artritisom. Svidjet će vam se njegov okus, koji kao da je spoj peršina, limuna i kadulje.
Đumbir je pikantan, oštar i ljut. S uzgojem đumbira počelo se još u pradavna vremena, negdje, pretpostavlja se, na području južne Azije; na područje Sredozemlja stigao je, u sušenom obliku, u antičko doba i u srednjovjekovnoj Europi postao jedan od najvažnijih začina. Glavni proizvođači suhoga đumbira su Indija i Kina, ali onaj s Jamajke smatra se najkvalitetnijim. Sve se više u svijetu koristi svježim korijenom đumbira. Đumbir je začin širokoga kulinarskog raspona, aromatizira kobasice i riblja jela, kao i bezalkoholna pića i slastice. Nota slična limunovu soku đumbiru daje živahnu aromu, sa svježim, cvjetnim, citrusnim, drvenastim okusima i onima po eukaliptusu, te blagu paprenost, koja izvrsno nadopunjava druge mirise i okuse, ali ne prevladava. Ljut okus i oštrina đumbira i članova njegove porodice dolazi od gingerola i piperina. U postupku sušenja đumbira, molekule gingerola gube jednu skupinu atoma i prelaze u shogaole, koji su otprilike dvostruko jači pa je i osušeni đumbir jači od svježega. Toplinska pak obrada umanjuje ljutost đumbira tako što pretvara dio gingerola i shogaola u zingeron, koji je tek neznatno ljut i koji odlikuje slatkasto-pikantna aroma. Đumbir čisti organizam od toksina, potiče libido, vraća vitalnost, otklanja proljetni umor, ublažava PMS i prava je poslastica.
Marina nam je za ovo proljeće pripremila carpaccio od ananasa i neobičnu kombinaciju fileta tune sa salatom od manga i umakom od karamela.