Za sajam knjiga posvećen isključivo kuharicama teško bi bilo pronaći bolje mjesto od, eto, muzeja Louvrea. Tako je i bilo; Paris Cookbook Fair održan je 22–24. veljače u Carrouselu du Louvre, ispod piramide. Sajam je doveo gotovo 3.000 ljudi, koji su posjetili štandove 102 izdavača, pisca i agenta.

Posjetitelji su mogli prisustvovati bilo kojem od gotovo stotinu događaja zakazanih tijekom vikenda u dvjema dvoranama za predavanja, showroom-kuhinji ili u baru u blagovaonici. Osnivač i organizator, Edouard Cointreau, govorio je o globalnim trendovima u knjigama enogastronomske tematike. Kuharice, baš poput glazbe, postale su roba globalnoga tržišta, tvrdi Cointreau. Knjige o vinu i piću imaju samo 5–15% udjela u prodaji, osim u zemljama koje su tek počele cijeniti vino i pivo. Poput Kine, gdje Cointreau živi i koje se dokazalo kao rastuće tržište. U baru u blagovaonici (gdje ste za 17 € mogli kupiti kozji sir i quiche od šparoga, salatu i kavu), njemački izdavač 99 Pages Verlag predstavio je svoju knjigu o sakeu (japansko nacionalno piće, vrsta rakije). U showroom-kuhinji autorica Bon Appetit Ya’ll Virginia Willis demonstrirala je ljepotu svinjetine s umakom za roštilj georgia; japanski glumac i poznati chef Mocomishi kuhao je iz svoje knjige Moco’s Kitchen.

Iz Belgije je došao Jeroen Meus, darovit i naočit mladić (i novopečeni otac), koji je vodio dnevni TV-show o hrani nekoliko godina. Četvrti dio u njegovoj seriji Dagelijkse Kost objavljen je prošle godine te je do danas prodan u gotovo 500.000 primjeraka. Izdavač Van Halewyck, poznat uglavnom kao izdavač ozbiljne publicistike, nada se da će predstaviti Meusa američkoj publici kao belgijskog Jamieja Olivera. Ukupno se prošle godine prodalo milijun primjeraka Meusove knjige, i to u zemlji s dvanaest milijuna ljudi, od kojih samo pola govori nizozemski, jezik na kojem je knjiga objavljena.

Baš kao u Sjedinjenim Državama, čini se da su izdavači cijelog svijeta zainteresirani za zdravu prehranu, uključujući vegansku i sirovu hranu. Paris Cookbook Fair kulminira dodjelom Gourmandovih nagrada. Na toj manifestaciji bilo je 1050 pretendenata na jednu od osamdesetak nagrada. Događaj je trajao više od tri sata, broj nagrada može se činiti prevelikim, ali kao što je naveo Cointreau: Ove su nagrade poput Olimpijade. Da imate samo deset nagrada, sve bi osvojile tri ili četiri najveće zemlje. Doista, događaj je povremeno imao nacionalistički dojam kao na Olimpijskim igrama jer su neki od nagrađenih autora i izdavača trčali do pobjedničkog postolja mašući zastavama i noseći tradicionalne nošnje svojih zemalja. Također je zanimljivo da istih osam zemalja vodi na listi po broju pobjeda (Francuska, Kina, Velika Britanija, Španjolska, Belgija, SAD, Švedska i Australija) na prošlogodišnjoj Olimpijadi i ovogodišnjim Gourmand Awards. Pedeset i osam zemalja pobijedilo je barem jednom.

Donosimo vam neke od laureata. Iće&piće u kategoriji eno-gastročasopisa najbolji je časopis u Hrvatskoj.