Iće i piće

Broj 39, Srpanj 2014

Škola kuhanja s marinom sanguinetti

Tri voćne fantazije

Tina Milan

Fotografije: Damir Fabijanić

U ovom broju Marina nam je pripremila tri čarobna i maštovita voćna recepta od kojih cure sline: smoothie od dinje s komadićima jagodama, kremu od bijele čokolade s voćnom salatom i sirup od bazge s pjenušcem i voćem.
Žarkocrvena boja i slatkast okus čine jagode neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu liste najdražih. Sezona im je od travnja do srpnja. Pripadaju u porodicu ruža. To je jedino voće kod kojega se sjemenke nalaze izvana, a ne unutar ploda. Jagode su korisne za čišćenje organizma, kao i protiv proljetnog umora. Veoma su bogate antioksidansima i sadrže obilje C-vitamina te vitamin A, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične.

Bazga pripada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Kod nas se najčešće rabi crna bazga, Sambucus nigra. Hipokrat je znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove. Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Od cvjetova bazge priprema se sirup, čaj, pa i liker. Također su ukusni pohani. Nadamo se da ste radili sirup od bazge, ako ne, kupite ga na placu i svakako kušajte ovu varijantu s pjenušcem.

Sirup od bazge s pjenušcem i voćem

šampanjac / pjenušac 4 šalice
sirup od bazge ½ šalice
metvica, sjeckana 2 žlice
maline 250 g
  1. Rasporedite maline u čaše ili zdjelice.
  2. U staklenci pomiješajte sirup s metvicom. U zadnji čas dodajte vrlo hladan šampanjac / pjenušac. Voće prelijte mješavinom sirupa od bazge i šampanjaca / pjenušaca te poslužite.

Smoothie od dinje s komadićima jagoda

jagode 250 g
dinja ½
med 4 žlice
limunova korica 1 žličica
đumbir 2 žličice
  1. Operite i očistite jagode, narežite ih na četvrtine i stavite u hladnjak.
  2. Polovici dinje odstranite sjemenke i ogulite koru.
  3. U blenderu smiksajte dinju s medom, limunovom koricom i đumbirom.
  4. Ostavite dinju u hladnjaku najmanje 2 sata.
  5. Rasporedite jagode u šalice ili zdjelice za juhu te ulijte smoothie od dinje.

Krema od bijele čokolade s voćnom salatom

krema od bijele čokolade
slatko vrhnje 250 ml
mlijeko 50 ml
bijela čokolada 120 g
jogurt 80 g
narančina korica
marelice 8
timijan
pistacije, sjeckane 2 žlice
  1. U tavi za umake kuhajte slatko vrhnje i mlijeko iznad srednje jake vatre dok ne počnu ključati.
  2. Smanjite vatru na minimalnu moguću te dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se ne otopi, oko 4–5 min.
  3. Uklonite s vatre, pustite da se ohladi, pa dodajte jogurt i narančinu koricu. Ostavite da odmori na sobnoj temperaturi. (Ako dodate jogurt kad je vrhnje još vruće ili toplo, jogurt će se pokvariti.)
  4. Narežite marelice na četvrtine. Stavite ih u zdjelu, prelijte kremom od bijele čokolade te pospite timijanom i pistacijama.

Pročitaj ostale članke iz broja 39, Srpanj 2014

Ostala izdanja