U ovom broju Marina nam je pripremila tri čarobna i maštovita voćna recepta od kojih cure sline: smoothie od dinje s komadićima jagodama, kremu od bijele čokolade s voćnom salatom i sirup od bazge s pjenušcem i voćem.
Žarkocrvena boja i slatkast okus čine jagode neodoljivom namirnicom koja se mnogima nalazi na vrhu liste najdražih. Sezona im je od travnja do srpnja. Pripadaju u porodicu ruža. To je jedino voće kod kojega se sjemenke nalaze izvana, a ne unutar ploda. Jagode su korisne za čišćenje organizma, kao i protiv proljetnog umora. Veoma su bogate antioksidansima i sadrže obilje C-vitamina te vitamin A, vlakna, željezo i folnu kiselinu. Ubrzavaju metabolizam i smanjuju apetit, a usto su niskokalorične.
Bazga pripada među najstarije i najljekovitije biljke Europe. Postoji tridesetak vrsta unutar porodice bazgi. Kod nas se najčešće rabi crna bazga, Sambucus nigra. Hipokrat je znao govoriti da mu bazga može zamijeniti sve lijekove. Svi dijelovi bazge su ljekoviti, no najčešće se koriste cvjetovi i bobice. Od cvjetova bazge priprema se sirup, čaj, pa i liker. Također su ukusni pohani. Nadamo se da ste radili sirup od bazge, ako ne, kupite ga na placu i svakako kušajte ovu varijantu s pjenušcem.