Iće i piće

Broj 20, Srpanj 2010

tradicijska kuhinja: stonska torta

Torta od pamtivijeka

Jelena Glavić Perčin

Fotografije: Damir Fabijanić

Ne zna moja baba odakle joj recept, ali to je stara torta, već ga dugo ima i često pravi makarule. Prava je to istina o stonskoj, pelješkoj… torti. Naša propitivanja nisu urodila konkretnim, tek zna se da se recept prenosi generacijama. Nema nikog nadobudnog da nam se pohvali činjenicama iz povijesnih arhiva, tek ostaje nepotpuna usmena predaja. A možda ovim i potaknemo nekog tko zna…

Poput staroga morskog vuka koji mnogo toga pamti, naizgled grub i neosvojiv, Pelješac je, sa svojim osunčanim padinama brižno njegovanih vinograda i maslinika, modrozelenim pješčanim uvalama koje samozatajno čuvaju antičke uspomene, kamenim pročeljima i zidinama, svjedocima duge, slavne povijesti, podatan, gostoljubiv i susretljiv, ali i postojan u osebujnosti koju treba doživjeti.

Kako tu posebnost Pelješca najbolje, najiskonskije doživjeti ako ne u susretima s ljudima, Pelješčanima, njihovim načinom života, njihovim običajima, kulturom življenja!? A kulturu življenja, njezin sukus, njezin najsuptilniji dio, svakako čini kultura stola, kultnoga mjesta ljudskih susreta: državničkih, poslovnih, prijateljskih, obiteljskih, ljubavnih…

Pa kad čovjek krene upoznavati ovaj kraj, gdje će prvo nego u Ston, gradić uz more na prevlaci koja poluotok spaja s kopnom!? Ston je mali grad velike povijesti i svjetskih kurioziteta. Najduži fortifikacijski sustav na svijetu poslije Kineskog zida, najstarija solana u Europi, a možda i u svijetu, u kojoj se i danas proizvodi sol na prirodan način kao tisućljećima prije.

Plavac mali, dingač i postup, stonske kamenice samo su neki od zaštitnih znakova stonske trpeze, nezaobilazna mjesta upoznavanja kraja. A čuvena stonska torta od makarula svakako se može svrstati u to nadaleko poznato društvo peljeških delicija. Vrhunska je to i originalna tradicijska slastica koja se nekada pripremala samo u posebnim prilikama, a obvezno za Uskrs i Božić. Taj se lijep, a prije svega ukusan, običaj zadržao do danas. Po svojim sastojcima, makarulima (makaroni, šuplja tjestenina), maslinovu ulju, maslu, lemunu, orasima, mjendulima, kanjeli (cimetu), vaniliji..., svjedoči o korijenima široka mediteranskog kruga, a u načinu pripreme, količini i odnosu sastojaka omogućava prostor individualnoj kreativnosti.

Iskušajte ovaj jednostavni recept i uvjerite se u okus koji neodoljivo evocira slike, mirise i okuse Mediterana… Tortu nam je spremila (i hvala joj na tome) Nina Erceg.

Nela Vlašić: Ja sam iz Malog Stona. Znam da je posrijedi tradicija, netko je zove dubrovačka, netko pelješka ili stonska torta, a sve su iste. Recept se prenosi s generacije na generaciju, a svatko doda nešto. Mislim da je ovaj moj recept najbolji, he, he... Ne znam povijest, koliko je stara, ni legende vezane uz tortu. Torta se kod nas tradicionalno obiteljski radi dva puta godišnje: za poklade i Sve svete.

Stonska torta

tijesto
brašno 300 g
ocat 1 žlica
rastopljena mast 1 žlica
žumanjak 1
krema
orasi 200 g
mjendule 200 g
krušne mrvice 120 g
šećer 400 g
kanjela
čokolada u prahu 4–5 žlica
limunova korica 1
makaruli
listići margarina 250 g
jaja 10
šećer 100 g
  1. Najdeblju talijansku paštu (10 milimetara) – makarule kuhajte dulje od 20 minuta da ne bi bili pretvrdi, pa se neće moći ispeći, ali ni predugo jer će se raspasti. Kad je gotova, ocijedite.
  2. Umijesite sve sastojke za tijesto i ostavite ga blizu izvora topline da stoji 15–20 minuta.
  3. Sameljite orahe i mjendule. Smiješajte sve sastojke za kremu.
  4. Razvaljajte tijesto i stavite ga najbolje u neku teću (promjera 28 centimetara, volumena 5 litara) tako da prekrije dno, a ostatak tijesta treba visiti preko teće jer ćemo tim tijestom poslije prekriti vrh torte.
  5. U tako obloženu teću složite red kreme, pa red tanko narezanih listića makarula, a zatim tanji red pašte (makarula). Nastavite postupak sve dok ne potrošite sastojke, ali s time da zadnji red bude krema. Na vrh poslažite ostatak listića margarina koji će se poslije otopiti.
  6. Pjenasto izradite 10 jaja i 100 grama šećera. Izlijte unutra i zatvorite tijestom uz lagano pritiskanje rukom. Pecite u pećnici prvih 10 minuta na 200 °C, a zatim smanjite temperaturu na 190 °C i pecite ukupno sat vremena.

SAVJET: Tortu je bolje pripremiti dan prije nego što će se jesti.

Pročitaj ostale članke iz broja 20, Srpanj 2010

Ostala izdanja