Iće i piće

Broj 20, Srpanj 2010

rezervirajte… villa dubrovnik

Novi, još stariji hotel

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Kako sačuvati prastare borove, gotovo šezdesetogodišnju tradiciju vrhunske uslužnosti, tradicionalne goste povratnike i povezati to s hedonističkom ponudom najnovije tehnologije i vizualne ugode? Jednostavno, nakon zbrajanja novih standarda – soba, kuhinje, spa, bazena, sky bara i svega drugog – četiri godine prekida zbog izgradnje novog hotela jednostavno se prirodno zbrajaju u kontinuitet.

Tradicija u kojoj se sa terase ili vlastite sobe gledao Grad, ali isto tako i Grad procjenjivao kroz legendarnu uslugu Hotela Villa Dubrovnik, ponovno je tu. Nova, mlada ekipa vraća novi-stari hotel na isti smjer koji je propustio jednostavnom činjenicom tek da hotel – nije postojao! Prvi gosti, koji su ušli nakon neformalnog otvaranja, bio je britanski par koji se nakon 26 godina vratio u Villu Dubrovnik. Oduševljeni, poslali su pismo u kojem zahvaljuju osoblju na predivnim trenucima koje su proveli ovdje najavljujući da se vraćaju – sljedeće godine!

Kako se sve srušilo i krenulo ponovno

Vlado Raunig, direktor hotela, govori o želji za zadržavanjem onog istog duha hotela koji je bio prije. Stara Villa imala je tu specifičnu lokaciju i dušu. Na staru tradicionalnu vilu dodali smo sadržaje koji su nedostajali te povećali broj soba (apartmana) s 40 na 56. Neki sadržaji zaista su jedinstveni, poput sky bara na vrhu hotela s kojeg se pruža nezaboravan pogled na grad. Imamo malu plažu za dvoje koja se može iznajmiti. Zovemo je romantic escape ili honeymoon beach. Uz nju dobijete i mali mobilni telefon s brzim pozivom za recepciju. Villa je u prošlosti bila nešto a najveće njezino dobro bio je individualan pristup gostu, što znači da svaki gost Ville ima ime i prezime. Pri izgradnji očuvali smo 95 posto okoliša! Neke biljke srušile su se od starosti. Sve veće biljke ostale su u prirodnom okolišu kakve su bile zadnjih šezdesetak godina, koliko Villa postoji.

Hotel Villa Dubrovnik, star po duhu, nov po tehnologiji

Hotel je dobio moderni pristup radu sa zadržanim tradicionalnim pristupom gostu. Hotelijerstvo se generalno mijenja u svijetu, nažalost više ne možemo bez tehnologije, makar sam ja osobno pobornik tradicionalnoga načina poslovanja koji ima dušu. Ali s obzirom na današnje vrijeme informatike i tehnologije jednostavno ne možemo izbjeći tu priču i pokušavamo je uklopiti koliko god možemo u naš spoj tradicionalnog i suvremenog.

Small Luxury Hotels of the World je udruga petstotinjak individualnih malih hotela u svijetu i njezini smo članovi. To nije samo rezervacijski sistem, kanal prodaje, kompletni marketinški pristup, sajmovi. Popraćeni smo marketinški i operativno s njihove strane. Za tako nešto morate udovoljiti nizu standarda koje vam oni šalju prije učlanjenja. Prolazi se sve od javljanja na telefon, pristupa rezervaciji, primitka gosta u hotel, tretiranja gosta tijekom boravka pa do njegova ispraćaja, tj. feedbacka od gosta.

Ideja enogastronomske ponude hotela

Ukratko, suvremena mediteranska kuhinja s dodirima domaćinstava – moderna domaća kuhinja. Glavni restoran Pjerin nudi zaista mnogo. Želimo i da bude estetski dojmljivo, jer smo mnogo uložili i u tanjure i pribor. Doručak, ručak i večera su à la carte, nemamo nikakav bife-stol.

Bistro Giardino kombinacija je otvorene kuhinje u kojoj gost može komunicirati s kuharom, birati sastojke svojih jela, svjedočiti svježini jela i uživati u mirisima i sastojcima još za vrijeme pripreme. Mi ćemo jelo pripremati, ali gost će moći izabrati što da mu od namirnica, primjerice, stavimo u wok, koje povrće, umake, meso ili ribu. Dakle, moći će si sam složiti jelo, a mi ćemo ga završiti.

Ponosni na najnoviju tehnologiju u kuhinji

Restoran Pjerin ima prvu kuhinju u Hrvatskoj sa sustavom kitchen display. Narudžbe nam ne izlaze na blokove, već na monitore, na jedan za kompletnu narudžbu po sljedovima, a na drugi raščlanjeno. Mogu se navesti i detalji poput načina pečenja medium, rare, well done, hoće li gost kao prilog povrće na žaru ili samo tikvice… Taj je sustav odličan, jer nije potrebna nikakva komunikacija između konobara i osoblja u kuhinji na kojoj se gubi vrijeme i koja nikada nije dovoljno precizna. Narudžbe upisuju konobari. Može se napisati i koliko je ljudi za stolom, koliko tko ima godina i ja mogu znati sve, a uopće se nisam vidio s konobarom. Trebat će nam vremena da se to uhoda, ali počelo je. Svaki put kad ide drugi slijed van, on mi pritisne gumb gdje mi piše da za taj stol drugi slijed može ići van. Točno se vidi i vrijeme od narudžbe do serviranja. Tako gost definitivno ne može reći da nešto čeka satima…he, he.

Ideja vinske karte

Ideja vinske karte zasnovana je na pričama koje vode kroz pjenušce, bijela vina, crna vina, te posebno priči o plavcu malom kao simbolu ovog dijela Hrvatske, kaže Kristijan Gačal, maitre d’. Držimo deset najboljih plavaca u Hrvatskoj. Vinska karta sa 120 etiketa nije jako velika, ali je vrlo raznolika i za svakoga se može naći ponešto. Našim je gostima zanimljivo da na vinskoj karti uz svako vino već nađu opis tog vina, što ima malo vinskih karata u Hrvatskoj. Gost se educira, ali naravno da stojimo na usluzi za dodatne informacije. Vina na čaše točimo 0,15 l, a ne 0,10 kao ostatak Hrvatske. Gost dobiva čašu vina, a ne gutljaj i pol. Trudimo se zadržati goste u hotelu uz naša vina, a naše su cijene za hotel s pet zvjezdica vrlo pocket friendly, i to ne samo vina nego i ostalih pića koja nudimo. Natočimo i nazdravimo novom starom hotelu!

Villa Dubrovnik

Vlaha Bukovca 6

20000 Dubrovnik

(020) 500 301

www.villa-dubrovnik.hr

Aromatizirana jadranska tuna na podlozi od lubenice

lubenica, kriške 170 g
svježa tuna 240 g
alfa-alfa klice 5 g
wasabi-hren 3 g
balzamični ocat, reduciran 3 g
sol 0,02 g
papar, grubo mljeven 0,04 g
sezam 50 g
sezamovo ulje 0,03 l
  1. Filete tune izrežite na trake duljine 5 cm. Oprezno ih uvaljajte u mješavinu soli, grubo tučena papra i sezama te stavite peći na roštilj koji ste prethodno premazali sezamovim uljem.
  2. Pokrijte ribu aluminijskom folijom da se malo dimi u vlastitom dimu. Ispecite da bude blago pečena, ružičasta iznutra.
  3. Lubenicu izrežite na kocke veličine 1 cm te ih posložite na tanjur za serviranje. Između kockica lubenice ukrasno slažite točkice wasabi-hrena i poprskajte reduciranim balzamičnim octom.
  4. Na kocke lubenice stavite ohlađenu narezanu tunu, a na tunu gnijezdo od klica.

Pročitaj ostale članke iz broja 20, Srpanj 2010

Ostala izdanja