Iće i piće

Broj 20, Srpanj 2010

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Marinina ljetna škola kuhanja

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Ljetno doba je doba školskih praznika, pa smo i mi odlučili da naša škola kuhanja bude sasvim primjerena godišnjem dobu. Ne preteška, uz uporabu sezonskih namirnica koje su ljeti u svom elementu.

Unatoč jednostavnosti recepata koje će vam Marina pripremiti i podučiti vas, rezultat je naprosto fantastičan – dvije vrhunske ljetne salate koje možete pripremiti i servirati ili kao lagani samostalni obrok ili kao prilog uz meso, ribu i rakove.

Izvrsna opskrbljenost naših dućana i tržnica jamči da ćete i na odmoru pronaći sve sastojke.

Za svaki recept nudimo i poneku inačicu u namirnicama, što će vam vjerojatno razbuditi maštu da eksperimentirate i sami.

Salata od krastavaca i pistacija

krastavci 2
češnjak 1 češanj
šećer 1 žličica
sol prstohvat
papar
majčina dušica 3 žlice
pistacije 50 g
prženi pinjoli 50 g
metvica 3 žlice
sok od limuna ½
maslinovo ulje
  1. Krastavce ogulite i izrežite na tanke kriške (ako su koštice tvrde, bolje ih je izvaditi). Narezane krastavce držite u hladnjaku do posljednje minute da ne bi omekšali.
  2. U mužar (može i u mikser) prvo dodajte češnjak, sol, šećer, papar i majčinu dušicu te dobro zgnječite.
  3. Zatim dodajte pistacije, pinjole, metvicu, limunov sok i dvije žlice maslinova ulja te promiješajte za kraj.
  4. Pomiješajte začine s krastavcima i dodajte još maslinova ulja.


Savjet Preporučujemo poslužiti uz kozice na žaru ili škampe.

Salata od suhih šljiva i rajčica

suhe šljive 2
rajčice 2
mladi luk 2
luk ½
kapari 1 žlica
med 1 žlica
limun ½
sol, papar
chili-papričica u prahu ¼ žličice
pržene sjemenke komorača ¼ žličice
  1. Izrežite rajčice i suhe šljive na kockice.
  2. Nasjeckajte mladi luk (samo zeleni dio) i luk na komadiće.
  3. U zdjeli pomiješajte kapare, med, limun, sol, papar, chili - papričicu i sjemenke komorača.
  4. Izmiješajte sve sastojke sa začinima.

Savjet Umjesto suhih šljiva možete uporabiti nektarine. Ova salata odlično ide uz pečenu tunu ili janjetinu.

Pročitaj ostale članke iz broja 20, Srpanj 2010

Ostala izdanja