Iće i piće

Broj 35, Srpanj 2013

vino i... portret vinara

Krunoslav Bartolović

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Tradicija

Na upit kako se (s)našao među vinima Krunoslav Bartolović odgovara: Vrlo jednostavno. Rođenjem i tradicijom. Svaka druga kuća u Kaptolu, gdje sam rođen, imala je vinograd, pa tako i moja. U mojoj obitelji oduvijek se proizvodilo vino, a očeva je stalna želja bila zasaditi pravi, ozbiljni vinograd. Želja se i ostvarila. Osamdesetih smo prebacili u višu brzinu, a devedesetih krenuli u ozbiljniju i intenzivniju proizvodnju. Nisam ni slutio da ću se vinom toliko zaraziti. Graševina Bartolović prvi se put pojavila na tržištu 1998, a ozbiljan plasman, s nekoliko različitih vina, dogodio se nekoliko godina poslije. Danas su važno ime kutjevačkog vinogorja i vrlo uspješan promotor crvene Slavonije.

Vinogradi i sortiment

Desetak hektara vlastitih vinograda i desetak u kooperaciji zasađeno je na području vinogorja Kutjevo u općini Kaptol i sastavni su dio Parka prirode Papuk. Posebnost je položaja nadmorska visina od 320–400 m, kamenito-pjeskovito tlo, južne ekspozicije i gusti sklop sadnje. Vinogradi su sa tri strane omeđeni potocima i šumom te su na taj način vjetrovi prirodno usmjereni kako je loza zasađena (sjever-jug), što umanjuje potrebu za zaštitnim sredstvima. U vinogradu treba biti pažljiv i oprezan jer sve što u njemu učiniš ili ne učiniš s grožđem donosiš u podrum. Zasađeno je deset različitih sorti vinove loze, 50% bijelih i 50% crnih. Kod bijelih sorti najzastupljenija je graševina, a ostatak čine sauvignon, pinot sivi, chardonnay i rajnski rizling. Kod crnih su to cabernet sauvignon, syrah, merlot, crni pinot i zweigelt. U pripremi je i preostalih 4 ha zemljišta. S obzirom da je moja supruga jako ekološki osviještena, a ja vjerujem u simbiozu ljudi i bilja, intenzivno razmišljam o budućem sortimentu i ekološkom uzgoju. To mi je velik izazov i vjerujem da ću ga ostvariti.

Podrum, tehnologija, vina

Vinarija obitelji Bartolović nalazi se u Požegi i u njoj godišnje proizvedu oko 100.000 litara vina koja na tržište izlaze kao sortna vina i kao različite kupaže. Zbog ograničenoga prostora, dio se proizvodnje odvija i na drugim lokacijama. U tehnologiji bijelih vina najvažnije je očuvati svježinu i mineralnost, a kod crnih vina postići sklad i ravnotežu, iako će konačni rezultat ponajviše ovisiti o godini i vremenskim uvjetima. Bijela se vina uglavnom proizvode i čuvaju u tankovima od inoksa, dok za crne rabimo hrastove bačve različitih proizvođača. Zanimljivo je koliko se bačve razlikuju i kako svaka obogaćuje i oblikuje vino na svoj način. Meni je važno da znam svaku svoju bačvu i poznajem svako svoje vino. Najbolje se grožđe rabi za dobivanje vina iz linije Kaptol. Vjerujem da smo poznati po graševini Kaptol, a ako trebam istaknuti jedno vino kao sinonim imena Bartolović, onda je to svakako Kaptol crni. To vino sam ja.

Ljudi

Iako vinarija Bartolović upošljava 10 ljudi, Krunoslav će istaknuti da je to i dalje obiteljski posao. Sa svim je suradnicima u izvrsnim odnosima, dobro se poznaju i odlično funkcioniraju. Osobno je glavni enolog u podrumu, a mladi kolega Ivan Primus njegova je desna ruka. Tim enologa upotpunjuju i dva mlada enologa pripravnika. Supruga Helena orijentirana je na ekonomski dio posla, a sam Krunoslav na sebe je preuzeo veliku većinu distribucije i prodaje. Posao je svakodnevna borba i treba opstati. Iako nisam stručnjak za prodaju, uložio sam mnogo vremena i truda da shvatim i danas jako dobro znam kako sustav funkcionira. U sklopu vinarije nalazi se degustacijska sala, a u blizini je Slavonska kuća, prostor uređen u autentičnom stilu u kojem ugošćuju veće turističke grupe. Krunoslav je ugodan sugovornik koji osim pogleda okrenuta budućnosti često svrati do prošlosti. Doznajemo da je povijest, uz vino, njegova velika ljubav.

Filozofija

Kad je moj otac uzeo prvi vinograd, radili smo ga subotom jer je to bio slobodan dan. Mrzio sam taj posao jer sam kao petnaestogodišnjak više volio igrati nogomet i košarku. U mojim ranim dvadesetima sve se promijenilo, mržnja je prerasla u ljubav, a vinograd i vino postali su mi velik izvor zadovoljstva. Nema tu neke posebne filozofije. Vino je jednostavno život. Volim raditi i stvarati. Pripremao sam zemlju za vinograde, sadio trsove, postavljao armaturu. Obilazim vinograde i sam radim svoja vina. Pokušavam biti ono što jesam. Nikad nisam bio pobornik trenda jer jednako kao što slušam glazbu koju volim tako radim i vina kakva volim piti.

Budućnost u vinu i ulju

Ne znam koja je budućnost hrvatskih vinara ulaskom u EU i time se ne zamaram. Znam kakva je moja budućnost ili točnije rečeno znam što želim i što mi je činiti. Želim 25% vina prodavati u podrumu, na organiziranim degustacijama i u turističkim posjetima. Zbog raznolikog sortimenta i različitog vremena dozrijevanja, berba u našem vinogradu traje oko tri mjeseca, i to smatram svojom velikom prednošću. Želja mi je da zainteresirani stranci dođu, beru i uz moju pomoć naprave vina za sebe. Vina sa svojim imenom i prezimenom. I sve to uz vrlo prihvatljivu cijenu. Pola svojih vina želim izvoziti i mislim da sam na dobru putu. Potrebno je mnogo truda i rada, ali ne posustajem. Iskreno, intenzivno razmišljam o strateškom partneru koji bi pomogao u ostvarenju ciljeva. Već sam napomenuo da je sadnja dodatna 4 ha vinograda u pripremi. Planova uvijek ima…

Vinarija Bartolović

Dubrovačka 83

34000 Požega

(034) 271 179, 091 8815 943

www.vinarija-bartolovic.com

Pročitaj ostale članke iz broja 35, Srpanj 2013

Ostala izdanja