Stari podrum (koji nije u podrumu, nego podno staroga momjanskog kaštela) mjesto je gdje su lastavice (unutra, na gredi kod kamina) savile gnijezdo. Kako se one vraćaju svake godine, tako se vraćaju i brojni gosti koji su (poput lastavica) osjetili ugodnu atmosferu. I tanjure pune fine hrane, dakako…
Poznato je da i danas (bez GPS-a) u Istri svatko može zalutati vozeći se njezinim skrivenim puteljcima (čak i Istrani!), no do konobe Stari podrum dolaze uglavnom oni koji dolaze s čvrstom namjerom. Kada se dovezete do mjesta gdje gasite auto ili pak silazite s bicikla, prvi šum koji do vas dopire jest žuborenje potočića Arđile (Argilla na talijanskom), a ako podignete pogled, ugledate stari momjanski kaštel okružen zelenilom.
Odličan početak lijepe priče o okusima koja je pred vama. Kopriva, šparoge, maslačak, medvjeđi luk, gljive samo su neke od namirnica kojima Mira Zrnić daje nov smisao. Od malih nogu promatrala je majku kako kuha, a nakon četrdesetogodišnje kuharske karijere, prije šest godina Mira je s obitelji odlučila obnoviti staro istarsko zdanje i otvoriti vlastitu konobu.
Tu gdje je nekada poslovala stara destilerija, ili kako su je lokalni ljudi nazivali kantina (otud i ime Stari podrum), danas stoji istarsko gastronomsko utočište za koje su mnogi čuli, koje su mnogi posjetili i o kojem priča stiže i u daleku Ameriku.
Počeci su bili skromni, bez reklame, uz pomoć dobrih ljudi. Volim svoj posao i da ponovno učim, isto bih radila, rekla nam je Mira. Ljubav prema poslu vidi se u svakom njezinu jelu, pristupu i namirnicama koje bira. Jela oblikuje prema gostima i idejama koje joj same naviru koristeći se namirnicama iz vrta ili šume.
Kaže se da u malim obiteljskim poslovnim pothvatima svi rade sve, tako je nekako i ovdje. Mira je glavna kuharica, dok se kćeri brinu o svemu ostalome, po potrebi i one kuhaju, a Mirin muž, Dragan Zdjarski, majstor je od gljiva i jedan od rijetkih determinatora-mentora u Hrvatskoj (najviši stupanj gljivarskoga znanja). Gljive bere cijele godine, a ovdje ih možete jesti pripremljene na žaru isti dan kada su ubrane.
Dragan je zaslužan i za održavanje vrta, gdje se ubire većina sezonskih namirnica rabljenih u kuhinji, on priprema domaće rakije i kuha marmelade. Zet Maurizio, kaže Mira, majstor je u pripremanju mesa.
Stalnih je gostiju mnogo, čak 70%, i oni dovode nove … Neosporno, zadovoljan gost je najbolja reklama, što Mira i osobno provjerava stalnim izlascima iz kuhinje i obilaskom stolova da provjeri jesu li svi zadovoljni.
Posla ima, kaže nam Ingrid, kći. Ima gostiju koji rezerviraju mjesecima unaprijed kao što su to napravili vinari iz Kalifornije rezervirajući dok još nismo imali ni kalendar za 2014, smiješeći se dodaje.
Baš su ti gosti nedavno prije našeg intervjua i posjetili konobu, uživali u njoj, kušali Mirine istarske kreacije i, kako to biva za najbolje majstore u ovome poslu, Mira je prošetala imaginarnim crvenim tepihom i od njih dobila veliki aplauz. Složit ćemo se da za kuhara nema bolje nagrade od sita i nasmijana gosta koji će svoje iskustvo prenijeti dalje.
Da se gosti rado vraćaju, dokaz je i stariji par Nizozemaca koji pet dana putuje već šest godina zaredom kako bi u Starom podrumu uživao uvijek u istim jelima.
Konoba nudi svega petnaestak jela, nekada i više, a sve ovisi o sezonskim namirnicama. Tjestenina je domaća i nema varanja ni u izboru namirnica ni u kuhanju. Uz jela se, naravno, ovdje nude i vrhunska istarska vina.
Stalni gosti znaju točno što žele jesti i imaju potpuno povjerenje u ono što će Mira pripremiti. Konoba je prepoznatljiva po jelima s tartufima, crnim i bijelim, kao što su fuži s tartufima iz recepta koji vam ovdje donosimo. Od autorskih slastica možemo spomenuti tiramisu s dunjama.
Pitali smo Miru da li je zadovoljna poslom i smiješeći nam je rekla kako se uvijek može bolje, ali je presretna ishodom svoje poslovne odluke. Jedino će pokušati povećati unutarnji dio, gdje trenutno nema ni deset stolova. Ne želimo masovnost jer gosti vole intimnost naše konobe, ne žele gužvu, ali dodat ćemo nekoliko stolova da barem donekle zadovoljimo potražnju, rekla nam je Ingrid.
Dobitna kombinacija (a mi bismo rekli i jedina ispravna) = obiteljska konoba + lokalne (domaće i kvalitetne) namirnice. Plus malo osmijeha, naravno…