Obiteljska tradicija
Profesionalno sam se počeo baviti vinom oko 1985, iako sam i prije sudjelovao u proizvodnji vina i poljoprivredi. Bio sam među pionirima, jer, ako se sjećate, malvazija je došla u modu punih deset godina poslije. Mi smo od 1985. svake godine sadili po 2 ha, tako da smo imali čitavu novu ponudu u vinogradu. Prije svih trendova sami smo shvatili da je malvazija budućnost s obzirom da smo znali njezinu povijest. Stari su većinom živjeli od malvazije i terana, to su bili najprodavaniji proizvodi od doba Austrije i Italije. Prije 4–5 godina, ovdje u Brtonigli, počeli smo projekt istraživanja četiri tipa zemlje (siva, crvena, bijela i crna). Uostalom, znak Brtonigle podijeljen je na četiri dijela zemlje. Mislim da je to jako zanimljivo i bitno. Naš podrum nudi četiri malvazije sa četiri vrste zemlje.
Vinogradi i sortiment
Imamo oko 50 ha vinograda od čega je 55% malvazija, 20% teran, muškat ruže i muškat momjanski te još 20% caberneta, chardonnaya i merlota. Ukupno sedam sorata. Imamo 15–17 etiketa. Imamo i pjenušac od malvazije i chardonnaya. Polako se prilagođavamo i svjetskim trendovima.
Koristimo samo naše grožđe jer smatram da kvaliteta vina počinje u vinogradu. Ako nam se potrebe promijene, posadimo što nam treba. Znam točno područja na kojima proizvodim, koju ću sortu gdje posaditi, koji cjepovi su dobri za određeno područje… To je prirodna selekcija na temelju iskustva i, po meni, put koji treba izabrati.
Podrum, tehnologija, vina
Danas je nemoguće proizvoditi vina bez moderne tehnologije, pa su naša postrojenja po najnovijoj tehnologiji. Upravo dolazi cijela linija za pjenušac sa svim pripadnim strojevima pa i novom izobaričnom punilicom. Malvaziju radimo u zatvorenom sustavu bez pretakanja, bez zraka. To nam omogućava vrlo malo korištenje bisulfita. Ušli smo u sustav ekoproizvodnje prije gotovo tri godine, uskoro ćemo dobiti i ekooznaku. To je po meni bitno za ovaj teritorij.
Crna vina većinom odležavaju u drvenim bačvama, osobito teran. Bijela samo manjim dijelom odležavaju, i to u velikim drvenim bačvama. Malvazija iz 2011. dobila je nagradu na Vinistri za najbolju zrelu malvaziju u Istri. Linija koju ću usavršavati linija je malvazija koje su odležale u drvu, osobito hrastu.
Moja proizvodnja je oko 500.000 boca, ovisno o godini. No treba ih i prodati toliko! Ne ide cijela količina u boce, već samo ona za koju smatram da je dovoljno kvalitetna.