Iće i piće

Broj 39, Srpanj 2014

Rezervirajte... Novootvoreno: Ginger Sushi Bar

Ginger Sushi Bar

Tina Milan

Fotografije: Damir Fabijanić

Zvonimir Dobrović i njegova sestra Adriana upoznali su se s japanskom kuhinjom za posjeta Japanu. Otišao sam u Japan na 8 mjeseci 2005, kad me sestra posjetila na nekoliko mjeseci. Tada smo se zaljubili u sushi. Stalno smo mislili da bi bilo dobro napraviti kvalitetan i cjenovno pristupačan sushi u Hrvatskoj. Bilo nam je važno da se ljudi u našoj zemlji nauče hraniti drukčije od onoga što proizvode pekare i sendvičima iz dućana. Trebalo je jako dugo od ideje do realizacije. Otvorili smo 21. svibnja ove godine. Zadovoljni smo lokacijom našeg bara i našim kuharom, Mariom Starmanom, koji je prije radio u Takenoku i Esplanadi. Mislim da smo dali drugi čar Zagrebu.

Naša je ideja take out sushi-bar u kojem se može i jesti. Dostavljamo u širi centar grada. Imamo strojeve (sushi robote) koji omogućuju masovnu, standardiziranu proizvodnju kako bi se mogao prodavati u dućanima, kao što se i u inozemstvu može kupiti u dućanima. Tehnološki smo spremni za širenje. Naši strojevi mogu proizvesti 3000–4000 tisuća porcija u 8 sati. To je bila osnovna premisa. Zanimljivo nam je što se u Zagrebu već otvorilo nekoliko sličnih restorana i lokala. Svaka je promocija i konkurencija dobra. Osjećam da ljudi više ne zaziru od sushija kao prije nekoliko godina kada smo htjeli ući u ovaj posao. Danas je mnogo lakša situacija. Mislim da čak ima prostora za otvaranje još mjesta s japanskom kuhinjom. Imamo razne ideje, a jedna od njih je širenje na Jadran. Zvali su nas u Zrće da radimo dostavu iduća 2 mjeseca.

Jeftiniji smo barem 20% od svih drugih u Zagrebu. Ključ sushija je priprema riže, u čemu smo vrhunski zbog našeg kuhara. Ono gdje sushi tone ili pliva jest priprema riže, koja ne smije biti mljackava ni odveć ljepljiva.

Osnova svake sushi-hrane je izvrsna namirnica – svježa riba. Bez toga ne ide! Koristimo se škotskim lososom, koji je najkvalitetniji i dvostruko skuplji od norveškog. Losos i tunjevinu (iz Španjolske) nabavljamo ovdje i dnevno su svježi. Htjeli smo hrvatsku tunjevinu, ali ne možemo imati stalnu dobavu zbog kvota izlova EU-a. Tunja u Jadranu zapravo ima previše, ali ne smije se izlovljavati. No jako smo zadovoljni brojem gostiju i prometom. Ide nam dvostruko bolje od očekivanoga. Naručili smo robe za mjesec i pol, a nakon tri tjedna morali smo ponovno naručivati. Klijenti su nam većinom mladi i ljudi koji rade u blizini. Drago nam je da se ljudi vraćaju. Bitno nam je držati razinu kvalitete.

Ginger Sushi Bar

Masarykova 21
10000 Zagreb
(01) 8897 086
www.facebook.com

Pročitaj ostale članke iz broja 39, Srpanj 2014

Ostala izdanja