Iće i piće

Broj 39, Srpanj 2014

rezervirajte…restoran galeb

Fino mi je… moj galebe

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Na osami, blizu mora (i danas opustjele magistrale) smjestio se restoran Galeb. Tonči Despot, koji pokriva eno-gastronomske teme mnogo šire od Zaostroga, otkrio nam je i preporučio tu ugostiteljsku pticu. Zbog njegova autoriteta nismo se dvoumili skrenuti desetak kilometara od Ploča. Osmijeh nam je raširio usnice kad smo na plati, uz naručeni (već naizgled drukčiji) pršut od onoga koji se nudi u ostalim restoranima, ugledali i domaći pomidor (rajčicu) srce Neretve. Znali smo da smo došli na pravu adresu.

Danas
Tradicija u obitelji dulja je od pedeset godina, priča Božo Škarić, vlasnik i voditelj Galeba. Prva gostionica pokojnoga djeda bila je u Kominu, kod Neretve. Nažalost, tragično je stradao u prometnoj nesreći. Zato je nastao prekid dok otac nije završio školovanje i nastavio. Moj je otac privatnik 30 godina. Dugo vremena imao je restorane u Pločama, a sad je otišao u mirovinu. Ja sam treća generacija i nastavljam tradiciju. Završio sam Hotelijersku školu u Dubrovniku. Ovaj objekt, star više od pedeset godina, kupili smo i renovirali prije šest godina. Napravili smo mali pansion s devet dvokrevetnih soba i restoranom. Posao je obiteljski. Preko sezone zapošljavamo dvoje, troje pomoćnih radnika. Jela i namirnice su domaće, iz okoline Neretve. To su pršut, sir, meso iz uzgoja ovog kraja, žabe, jegulje, neretvanski gambor, oborita riba.

Danas je jako teško naći domaći pršut. Domaći znači iz prirodnog, domaćeg uzgoja svinja, hranjenih djetelinom, do pravilna sušenja i čuvanja pršuta. Mi smo našli u Imotskom tri, četiri obitelji koje imaju svoje meso koje suše samo za nas. To je 40–50 pršuta godišnje. Ako se slučajno pojedu svi pršuti, ne uzimamo druge.

U gastronomskom smislu kanimo ostati vjerni lokalnim, domaćim namirnicama. To nije lako. Nije lako naći ni domaću hobotnicu u kolovozu, ni oboritu ribu da nije iz uzgoja, mladi domaći sir…

Na meniju imamo samo 20 jela (hladna i topla predjela, riblja i mesna jela, deserti), samo ona koja možemo ponuditi od domaćih namirnica.


Planovi
Što se tiče pozicije uz magistralu, nama taj položaj odgovara. Kamioni su otišli na autocestu, a pravi gosti idu uz more. Dođu avionom, unajme auto i polako obilaze uz more. Nama je ova situacija samo donijela bolje goste. Kao i mir i tišinu, čega nije bilo kad je magistrala bila u punom pogonu.

Kako je kuća na osami i zemljište je do mora, planiramo se proširiti. Želimo da gosti borave više dana u objektu. Dobili smo koncesiju na 50 godina za ovo zemljište od Hrvatskih šuma. Najesen planiramo saditi vinovu lozu i masline. Tako bismo u budućnosti mogli nuditi svoje vino, berbe grožđa turistima, kušaonice, mali podrum. Želimo produljiti sezonu, koja je sada šezdeset dana. Ako ustraju kako su počeli, ne sumnjamo da će biti uspješni.

Restaurant Galeb

Gornja Baćina
20340 Ploče
(020) 677 513, 098 570 476
www.galeb.com.hr

Rižot od neretvanskih gambora na kapetanov način

maslinovo ulje
ribana kapula
sol, šećer
celer, korijen
oguljena rajčica / pelat 1
lovorov list
vrisak
crno vino 50 ml
konjak malo
riblji temeljac 200–300 ml
neočišćeni gambori 300 g
riža 200–400 g
parmezan
  1. Na maslinovu ulju popržite ribanu kapulu. Dodajte sol, šećer i malo ribanoga korijena celera.
  2. Zatim dodajte pelat ili svježu oguljenu rajčicu, lovorov list, vrisak, crno vino i konjak. Podlijte ribljom juhom ili temeljcem skuhanim od glava gambora.
  3. Kada se sve prožme, dodajte očišćene gambore i kuhajte 2–3 min.
  4. Dok se to kuha, skuhajte rižu (50–100 g po osobi) i zatim je dodajte gamborima.
  5. Po želji pospite parmezanom.

Pročitaj ostale članke iz broja 39, Srpanj 2014

Ostala izdanja