Iće i piće

Broj 34, Travanj 2013

volim kuhati...

Dečki iz Koldinga

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Svaka je sličnost s dečkima iz Hennessyja* isključena. Dečki iz Koldinga nisu homogena grupa (osim pri djelu za stolom), nemaju programa, niti su poslovno povezani. To je skupina raznorodnih profesija – inženjera, liječnika, zubara, pravnika, urara, glazbenika… Njihova sklonost gastronomiji djelatna je, potrošačka, organizacijska, voajeristička, ambiciozna, verbalna, ravnodušna, teoretska… To je prava lepeza gastronomske demokracije. A ako ćemo biti iskreni, što se vidi i na uvodnoj fotografiji, osim što nisu iz Hennessyja, nisu baš ni dečki…

*za one koji ne znaju: Valentić, Mišetić, Vedriš, Škegro, Katičić, Gregurić...


Iako često svraćaju u caffe bar Kolding u Berislavićevoj (vlasnik Slaven Duplančić), subotom ih se najviše skupi. Uz nove eno-gastronomske rasprave i sitne degustacije upravo nabavljenog izvađenog špeka, kobasice ili sira (jasno, onoga koji su oni sami radili ili čudesno pronašli), ponajviše ide Cmrečnjakov gemišt. Raspravlja se o restoranima, izvorima pršuta, prošloljetnim jedrenjima… Ponekad padaju i dogovori o spremanju ozbiljnijih jela, koja onda realiziraju u neslužbenom prostoru podruma u Koldingu. Jednom takvom smo se i mi pridružili. Odmah iskreno priznajemo – nisu se svi jednako iskazali. Uostalom (pa to je karakteristika i cijeloga našeg društva) neki su bolji teoretičari, a neki praktičari. No to se ovdje ne broji, gleda se samo rezultat.

Cure koje ćete vidjeti na fotografijama nisu ovdje samo zbog degustacije ili iz društvene kurtoazije. Neke su samozatajno prepustile rezultate svojega kulinarskog umijeća svojim dečkima u slavu.

Kao što su neki (pre)rano otišli sa zajedničkog ručka, a neki ostali do dugo u noć (!), takav je bio i njihov odziv s receptima za koje smo ih molili. Neki su se štreberski odazvali odmah, a neki još i sada premeću svoje papire, nakon što je časopis izišao. Možda stignu do sljedećega broja.

Jedna dobra (ženska) duša (koja je samozatajno sudjelovala u kuharskom dijelu priče) najbolje je oslikala cijelu scenu: Obožavam kuhati i svi moji recepti kombinacija su doživljenog, probanog i inspiracije prilagođene trenutku. Dok pripremam, moje su misli vezane uz drage osobe kojima je to jelo namijenjeno i to je tajna uspjeha.

Pirjani juneći rep

juneći rep 3–4 kg
maslinovo ulje
slatko vrhnje 1
sol, papar
slatka crvena paprika 2 žličice
juneći temeljac 1 l
luk 6–7
zelena paprika 1
crvena paprika 1
rajčice 4–5
smeđi šampinjoni 500 g
maslac

Ukupno pirjati otprilike 4 h.

 1. Juneći rep narežite na komade veličine 3–4 cm. Popržite ga na ulju dvadesetak min da lijepo posmeđi.
 2. Zalijte slatkim vrhnjem, dodajte sol, papar i domaću, slatku, crvenu papriku iz Baranje i malo jušnoga temeljca. Pirjajte oko 2 h dolijevajući juhu po potrebi.
 3. U međuvremenu ogulite rajčice i popržite šampinjone na maslacu.
 4. Nakon 2 h dodajte luk i na komadiće narezane paprike, pa opet pirjajte 30 min.
 5. Dodajte oguljene rajčice i pirjajte. Na kraju dodajte popržene šampinjone. Začinite solju i paprom po potrebi. (Željko Zubović)

Bakina baklava

maslac 250 g
tanke kore 500 g
orasi 500–750 g
preljev
šećer 1 kg
limun 1
voda

Kore možete kupiti na tržnici. Orahe narežite na sitno (mogu se i mljeti, ali ne na jako sitno).

 1. Maslac otopite na laganoj vatri (pazite da ne zagori).
 2. Posudu za pečenje lagano premažite otopljenim maslacem (najbolje je rabiti kist za mazanje).
 3. Stavite tri kore na dno, a svaku premažite otopljenim maslacem.
 4. Pospite orasima, pa na njih položite koru premazanu otopljenim maslacem. Tako slažite dalje, a na kraju stavite tri kore, svaku premazanu otopljenim maslacem.
 5. Oštrim nožem izrežite na kocke ili rombove.
 6. Stavite u pećnicu prvih 10 min na 190 °C, a onda 45 min na 170 °C. Pratite pečenje i pazite da kore ne pregore. Izvadite i ostavite da se ohladi.
 7. Za pripremu preljeva: U posudu stavite 750 g šećera i dodajte 250–300 ml vode (dva prsta iznad šećera). U to dodajte limun narezan na kolutiće. Stavite da se polako kuha i lagano miješajte. Gotovo je kada bude konzistencije rijetkog sirupa (iz žlice treba curiti kap po kap).
 8. Kada se vrući preljev ohladi, zalijete lagano i po cijeloj površini. Ne zalijevate naglo sve, već polako da se postupno upija (bitno je da su kora i orasi nakon pečenja hladni, a preljev vruć).
 9. Ostavite preko noći na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku.
 10. Ujutro pripremite još preljeva (250 g šećera i pola limuna narezana na kolutiće plus voda) i time još jednom lagano prelijte.
 11. Ostavite da se ohladi i tada poslužite. (Sanjin Kapetanović)

Pročitaj ostale članke iz broja 34, Travanj 2013

Ostala izdanja