Iće i piće

Broj 29, Veljača 2012

vino i... portret vinara

Tomislav Bolfan

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Počeci

Znate li kako se stiže do vrha, Vinskog Vrha? Iz Zagreba krenite put Varaždina pa skrenite… i doći ćete do zagorskog sela Hraščina, gdje vas na najosunčanijem brijegu čeka prekrasno zdanje okruženo vinogradima. Da, to je jedan od mogućih odgovora na postavljeno pitanje, ali onaj pravi zove se ljubav. Tomislav Bolfan u vinu je od malih nogu. Skupa s djedom sudjelovao je u amaterskim berbama grožđa i igrao se po obiteljskoj klijeti, a prije šest godina prešao je u profesionalce. Odlučio je učiniti novi korak te svoju ljubav i energiju iz davnina transformirati u nešto posve novo i autentično. Nezadovoljan kvalitetom i tipom vina na hrvatskom tržištu želio se progurati sa svježim, mladim i iskričavim vinima. Kupio je imanje s odlučnom i jasnom namjerom da ponudi mnogo više od uobičajenog. I nije požalio. Danas je najveća vinarija zagorskoga kraja koja se iz konvencionalne poljoprivrede okrenula prema ekološkoj, a djelomično i ka biodinamici.

Vinogradi i sortiment

Započeli su s 30.000 trsova, a danas su četiri osnovne sorte: rajnski rizling, sauvignon bijeli, pinot sivi i pinot crni uz ponešto ostalih sorti (chardonnay, muškat žuti, traminac) zasađene na 20 ha vinograda u vinogorju Zlatar koje se nalazi na spoju Zagorja i Međimurja. Južne i jugoistočne ekspozicije, idealan nagib te laporasto vapnenačko tlo i povoljni klimatski faktori daju idealne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnoga grožđa. Brižnom njegom i ekološkim pristupom nastoje očuvati prirodnu ravnotežu u svojim vinogradima koja je godinama remećena konvencionalnim načinom uzgoja. Tomislav smatra da upravo prirodan pristup vinogradarenju donosi posebnost i unikatnost. On prirodu voli, s njom živi i misli da bi svi trebali zastati i razmisliti o budućnosti cijeloga planeta jer ravnoteža je, kaže, bitna, kako u prirodi, tako i u samu životu. Ove godine očekuju i certifikat Prve ekološke stanice kao dokaz da su svi nasadi dio ekološke proizvodnje.

Podrum, tehnologija, vina

Svježa, mlada vina sa sačuvanim primarnim aromama i ne previsokim alkoholima cilj su vinarije Vinski Vrh. U duši sam biodinamičar koji uvažava ono što je proizašlo iz modernih nauka. Temperaturno kontroliran podrum preduvjet je da se dobiju svježa vina. Koristimo i tankove od inoksa i drvene bačve raznih proizvođača. Nisam nihilist i nisam isključiv. U svemu nastojim pronaći ravnotežu. U našem se podrumu dosta eksperimentira. Dio vina fermentira s prirodnim kvascima, a dio sa selekcioniranim. Prirodni kvasci daju našim vinima posebnost i specifičnost te određene herbalne note koje se meni jako sviđaju i želim ići u tom smjeru. Kapacitet podruma iznosi 90.000 butelja. Godišnje se na tržište plasira prosječno 16 različitih etiketa podijeljenih u tri skupine. Osnovna linija Bolfan (mladost – svježina), potom Bolfan Primus (snaga – aroma) s ozbiljnijim i zrelijim vinima te Linija Bolfan Paidia (igra – strast) s desertnim i predikatnim vinima, a u podrumu dozrijevaju i prvi pjenušci. Zajednička im je zanimljiva etiketa, a odraz je vinske filozofije i Tomislavove vizije. Nesputanost, svježina i sloboda duha. Decanterove medalje i razna priznanja dokaz su kvalitete i dodatni poticaj za nastavak. Do vrha.

Filozofija

Moj je cilj širiti ljubav. U vinogradu, podrumu, preko mojih vina i s ljudima kojima radim i s kojima se susrećem. Vino je ljubav. Pokušavam pomagati i dijeliti ono što mogu. Moja je osobna želja dati doprinos koji je drukčiji i nekonvencionalan. Želim ići tamo gdje su novi počeci. Pritom mislim na ekologiju i biodinamiku, bez obzira što je u Hrvatskoj zakonski sve zapleteno. Na putu sam koji nije lak, ali je izazovan i ja ga slijedim. Želim proizvoditi drukčija vina, vina za ljude koji traže više i znaju prepoznati razliku. Volim prirodu i vjerujem da bez povratka prirodi nema sretne budućnosti.

Ljudi

Imanje Bolfan sastoji se od podruma, vinograda i vinske klijeti, ugostiteljskoga dijela s restoranom s pedesetak mjesta i pet soba za goste. S obzirom na raznovrsnost ponude, struktura uposlenih raznolika je i trenutno je čini jedanaest ljudi. Za vrijeme intenzivnih radova u vinogradu i u vrijeme berbe u ispomoć dolazi dodatna radna snaga. Mladi enolog Luka Košćak brine se o podrumu, a savjetima pomaže konzultant iz Slovenije. Osim u degustacijama vina i autohtonim, domaćim delicijama, posjetitelji uživaju u glazbi proslavljenoga blues-pjevača i usnoharmonikaša Tomislava Golubana. Čaroban ambijent, rasplesani i raspjevani tim, vile i vilenjaci čekaju vaš posjet.

Budućnost

Budućnost? Podizanje kvalitete vina i brenda Bolfan. Moj je cilj da naša vina u budućnosti budu potpuno prirodna i ekološka. Ne idem za prinosom već za kvalitetom i tako će i ostati. Stalno spominjem svježinu i lepršavost i ja uistinu želim proizvoditi vina s nižim postotkom alkohola. Pritom mislim na stilistiku novoga svijeta, posebice Novog Zelanda. Pristaša sam takvih vina, takva vina volim piti i takva želim proizvoditi. Ovaj je kraj nepravedno vinski zapostavljen i razjedinjen. Želim promijeniti tu činjenicu. Svako selo ima svoju izložbu ili sajam vina koji nemaju preveliko značenje ni utjecaj. Zajedno s drugim vinarima i uz potporu županije volio bih organizirati sajam, središnje događanje koje bi ujedinilo središnju Hrvatsku i pokazalo što imamo ponuditi. Vinistra nam može biti uzor. Usmjeren sam izvozu i volio bih da se moja vina prodaju vani. Ja postavljam ciljeve, želim želje i vjerujem da će se sve posložiti i biti kako treba dok god sam u skladu s prirodom i njezinim tijekom.

Bolfan Vinski Vrh d.o.o.

Gornjaki 56

49283 Hraščina

(049) 458 287, 099 7031 797

www.bolfanvinskivrh.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 29, Veljača 2012

Ostala izdanja