Iće i piće

Broj 29, Veljača 2012

rezervirajte… konoba kali

I kad nema gosta, drugog posla ima dosta

Sanja Krmpotić

Fotografije: Damir Fabijanić

Mudri ljudi poručuju Što god um uspije zamisliti, to može i ostvariti, samo treba biti uporan. Ponekad su to izumi koji mijenjaju svijet, a ponekad oni koji ga čuvaju… od zaborava

Povratak tradiciji i želja njezina vrednovanja vodilja je radišne obitelji Bistre iz Medveje, koja pod okriljem šumovitih obronaka Učke i ponad jedne od najljepših plaža Opatijske rivijere u svojoj konobi Kali brižljivo smišlja kako blagodati ovoga kraja približiti gostima te omogućiti užitak u njima tijekom cijele godine. Prisiljeni nepredvidivim okolnostima, 2005. odlučili su dugogodišnje ugostiteljsko-hotelijersko iskustvo primijeniti u vlastitom poslu te su u obiteljskoj kući otvorili konobu Kali u istoimenom naselju, nazvanu po velikim rupama u zemlji koje su ljudi nekada kopali te oblagali kamenom i glinom, a služile su za kalevanje – slijevanje vode za napajanje stoke.

Kruh od maruna

Konoba je smještena na strmoglavoj nizbrdici 300 metara iznad mora s koje se otvara pogled na Kvarnerski zaljev, no unatoč očekivanoj ribljoj ponudi, uglavnom zastupljenoj ljeti, obitelj Bistre učinila je odmak prema drugim izvornim namirnicama, s naglaskom na domaću tjesteninu. Među desetak različitih vrsta najpoznatiji su po raviolima, nadjevenim ovisno o sezoni šparogama, lovranskim marunima, račićima, rukolom… ili prirodno obojeni mrkvom, špinatom i ciklom. U ponudi su i puževi, hobotnica pod pekom, bifteci, a povrće dolazi uglavnom iz vlastitih ili porodičnih vrtova u Gorskom kotaru i Dalmaciji. Na trpezi je uvijek i domaći kruh (posebno je ukusan onaj s marunima!) ili vrući uštipci, npr. od bundeve, koje gosti slasno točaju u velikim tavama u kojima se poslužuju glavna jela, čak i deserti. Posebno su neodoljive štrukle sa sirom u umaku od marunele (kreme od maruna) i smokvenjaka, zaštitnih znakova obitelji i njihovog glavnog kreativca Krste, koji nepresušno smišlja nove kombinacije okusa. Ovaj kraj je izrazito sezonskog karaktera, udaljen od gradskih središta i, da bismo opstali kao obitelj, moj muž je počeo raditi smokvenjake, u početku samo za naše goste, ali kada smo vidjeli da su to počeli tražiti i kao suvenir, odlučili smo proširiti djelatnost, pripovijeda Zorica, koja svoj kuhinjski prostor skladno dijeli sa zetom Tomislavom Vidovićem, također profesionalnim chefom.

Smokvenjak i Marunela

Ručno rađeni Smokvenjak Kali od izvornih hrvatskih sorti smokava obogaćen ljekovitim travama, koje beru po okolnim planinskim livadama, pratitelj je niza slatkih i slanih jela u konobi. Izvrsno je prihvaćen i na susjednim otocima, u Istri i Zagrebu, a zahvaljujući gostima iz Engleske taj tradicionalni proizvod, spominjan kao pogačica od suhog voća u biblijskoj priči o Juditi, dospio je i na poznatu londonsku tržnicu Borough Market, kamo su prošle godine izvezli gotovo tonu različitih oblika i aroma smokvenjaka.

Ljudi vas mnogo ozbiljnije shvaćaju kada im ponudite paletu proizvoda, tvrdi Krste, stoga je uz smokvenjak i pekmez od smokava osmislio i Deliciju, kremu od lovranskih maruna, te Marunelu, namaz od maruna i čokolade sve proizašlo iz želje da posjetiteljima izvan sezone maruna omogući uživanje u namirnici koja je proslavila ovaj kraj. Osim njegova vrednovanja na tanjuru, angažirani su i u zaštiti ozbiljno ugroženih šuma lovranskih maruna, za što je sin Ante osnovao udrugu. Uz konobu i vlastite proizvode, složna i poduzetna obitelj ima i tri apartmana, a među gostima rado su viđeni motoristi. Kada nas ljudi pitaju kako se snalazimo u ovoj sveopćoj krizi, mi odgovaramo da nemamo vremena o tome razmišljati. Moja obitelj je stalno u pokretu, kaže Zorica, jer i kad nema gosta, drugog posla ima dosta!

Konoba Kali

Kali 39 a

51415 Medveja

(051) 293 268, 098 563 872

www.konobakali.hr

Štrukle sa Smokvenjakom i Marunelom

tijesto
brašno 400 g
ulje 1 žlica
jaje 1
sol
mlaka voda po potrebi
nadjev
svježi kravlji sir 200 g
jaje 1
sol
maslac 2 žlice
umak
smokvenjak kali 50 g
pekmez od smokve kali 50 g
krema od lovranskog maruna kali 1 žlica
marunela kali 1 žlica
maslac s tartufima ½ žličice
vrhnje za kuhanje 100 ml
  1. Za pripremu štrukla: Zamijesite tijesto kao za savijaču, ali ga razvucite dvostruko deblje i ostavite da malo odstoji.
  2. U međuvremenu pomiješajte sastojke za nadjev.
  3. Tijesto poškropite otopljenim maslacem, premažite nadjevom i zarolajte porculanskim tanjurićem te izrežite na 8 komada.
  4. U blago posoljenoj kipućoj vodi kuhajte štrukle desetak minuta.
  5. Za pripremu umaka: Na velikoj tavi zagrijte maslac s tartufima, dodajte Smokvenjak narezan na tanko, pekmez, kremu od lovranskog maruna i Marunelu, sve zalijte vrhnjem za kuhanje te neprekidno miješajte da se svi sastojci spoje.
  6. Dodajte štrukle, ukrasite tankom kriškom Smokvenjaka i poslužite u tavi.

Pročitaj ostale članke iz broja 29, Veljača 2012

Ostala izdanja