Iće i piće

Broj 29, Veljača 2012

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Marinina janjetina i šunka

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Stiže proljeće, a kažu da je onda janjetina najbolja. Meso najsočnije, meko kao maslac i naprosto se topi u ustima. Za najveće znalce upravo je takva mlada janjetina najbolja kad se pripremi na lešo. Toplina kao da samo oplahne meso, nježno ga prožme i izvuče najmirisnije trave skrivene među mišićnim nitima. Kombinacija mladoga kupusa i palente nekako je romantično nostalgična i ne podsjeća na službene ručkove, nego na djeda i baku.

Ako postoji itko tko ne voli janjetinu, neka pripremi sočnu pjenicu sa šunkom i majonezom od hrena, od koje se neće nimalo udebljati.

Janjetina s palentom i kupusom

palenta 300 g
janjeća noga 1
luk 1
poriluk 1
celerov korijen 1
mrkva, oguljena 1
lovor 4 lista
ružmarin 1 grančica
sok od limuna 1
sol, papar
kupus 1
slanina 50 g
češnjak, nasjeckani 5 češanja
ružmarin 2 grančice
maslinovo ulje ½ šalice
janjeći temeljac 4 šalice
peršin, nasjeckan 2 žlice
sol, papar
  1. Skuhajte 300 g palente.
  2. Očistite janjeću nogu (bez kostiju) koliko možete od tetiva i masti. Zarolajte meso i povežite koncem te dodajte u veliki lonac pun vode uz povrće, začine, sok od limuna, sol i papar. Kuhajte 1 h, izvadite nogu, ostavite da se ohladi 15 min i narežite je na komadiće. Držite ih na toplom.
  3. U mali lonac dodajte češnjak, ružmarin i maslinovo ulje. Pirjajte na jako slaboj vatri 5 min. Češnjak i ružmarin moraju pustiti arome, ali ne smiju ključati ili zagorjeti. Procijedite ulje u jušni temeljac dobiven pripremom janjetine te bacite češnjak i ružmarin. Posolite i popaprite. Kad temeljac proključa, dodajte kupus koji ste prethodno oprali i narezali na velike komade te kuhajte 20 min. Dodajte slaninu nasjeckanu na kockice, kuhajte 5 minuta, a zatim dodajte peršin.
  4. Poslužite u dubokom tanjuru komad kuhane janjetine s kupusom i palentom.

Pjenica od šunke sa salatom od radiča i rotkvice te majonezom od hrena

šunka 250 g
želatina 3 lista
pileći temeljac 75 ml
krem-sir (philadelphia) 120 g
tučeno vrhnje 200 g
sol, bijeli papar, kajenski papar
salata
rotkvice 5
mali radič 1
mali komorač 1
mala endivija 1
mali mladi luk 2
pistacije 4 žlice
majoneza od hrena
žumanjci 2
sol ½ žličice
maslinovo ulje 1 šalica
sok od limuna ½
suha gorušica u prahu 1 žličica
svježe riban hren 1 žlica
sol, papar
dižonski senf 1 žličica
med 1 žličica
luk kozjak 1
vlasac
  1. Listove želatine stavite u hladnu vodu. Ugrijte pileći temeljac u tavi za umake. Namočenu želatinu kuhajte na slaboj vatri u temeljcu dok se ne otopi. Uklonite s vatre. Kad se ohladi na sobnu temperaturu, dodajte u mikser zajedno sa šunkom narezanom na kockice. Miksajte nekoliko minuta i dodajte krem-sir, sol, papar i kajenski papar te nastavite miksati idućih nekoliko minuta. Procijedite kremu od šunke i umiksajte tučeno vrhnje. Ulijte pjenicu u kalup, pokrijte papirom i držite u hladnjaku 4 h ili do posluživanja.
  2. U veliku posudu dodajte sve sastojke za salatu: rotkvice i radič narezane na julienne-trake, sitno narezan komorač, endiviju natrganu na komade, mladi luk te pržene i sjeckane pistacije.
  3. Stavite žumanjke, sol i sok od limuna u blender. Kratko miksajte da se poveže. Polako dodajte maslinovo ulje i miksajte nekoliko minuta. Dodajte hren i suhu gorušicu u prahu te miksajte da se poveže. Začinite solju, paprom te dodajte med, dižonski senf te sitno nasjeckan luk kozjak i vlasac. Začinite salatu majonezom. Poslužite s pjenicom od šunke.

Pročitaj ostale članke iz broja 29, Veljača 2012

Ostala izdanja