Iće i piće

Broj 7, Travanj 2008

vino i... portret vinara

Tomac

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Tradicija

Nije pogrešno ustvrditi kako je obitelji Tomac zemlja, poljoprivreda, vinogradarstvo i vinarstvo u genima. Uostalom, na istočnim i južnim obroncima Plešivice loza se uzgaja stoljećima. No, crni veltlinac iz 1987. vino je za obiteljsko pamćenje, prvo koje je Zvonimir Tomac napunio u butelje i ponudio tržištu. Tri godine poslije, s rajnskim rizlingom postao je zvijezda, sinonim za kvalitetu i postojanost. Ništa čudno za osobu koja kaže da je rođena u vinogradu i koja vino izjednačava sa samim životom.
Da jabuka – ili, prigodno, grožđe – ne pada daleko od stabla ili trsa, dokazuje pak sin Tomislav, koji je nakon svršetka Agronomskog fakulteta odlučio krenuti očevim putem i nastaviti obiteljsku priču.

Vinogradi i sortiment

Vinogradi obitelji Tomac smješteni su na sunčanim obroncima plešivičko-okićkog vinogorja, na položajima Šipkovice i Bresnice. Na pet hektara uzgajaju chardonnay, rajnski rizling, sauvignon bijeli, graševinu i pinot crni, a na pola hektara - pedeset godina stara vinograda u zakupu - zastupljene su stare plešivičke sorte: veltlinac crveni, plavec žuti, šipelj, štajerska belina, nojburger, zeleni silvanac i dr. Rezidbu obavljaju samo otac i sin i pritom se osjećaju prilično podređeno jer vinograd traži slugu, a ne gospodara. No, ne žale se - ekološki pristup, uporaba organskih gnojiva, minimalna primjena zaštitnih sredstava, niski prinosi od otprilike kilograma po trsu te poštovanje i osluškivanje prirode jamstvo su vrhunske kakvoće grožđa i vina.

Podrum, tehnologija, vina

Moderan vinski podrum za proizvodnju mirnih i pjenušavih vina opremljen je isključivo drvenim posuđem, od klasičnog barriquea do tradicionalnih bačava zapremine dvije do pet tisuća litara. Zvonimir ih je godinama kupovao od vinarskih obitelji iz okolice, a najstarijoj je šezdeset godina. Polagano napuštaju barrique i u potpunosti prelaze na tradicionalne, velike bačve, a ove godine prvi put grožđe vinificiraju u amforama, zakopanim u blizini podruma. Očekuju da će duga maceracija te prirodna i duga fermentacija rezultirati posebnim, prirodno stabilnim i aromatičnim vinom. No, usprkos neprestanu traženju stila, kvaliteta je i dalje prepoznatljiva. Godišnje proizvedu 30.000-35.000 butelja, od čega je polovica pjenušaca.

Pjenušci

S proizvodnjom pjenušavih vina započeli su 1992. Proizvode ih klasičnom metodom i prije puštanja u promet ostavljaju ih da dvije–tri godine dozrijevaju na vlastitim kvascima. Kao osnovicu koriste chardonnay i mješavinu plešivičkih sorti u omjeru koji ovisi o tipu pjenušca. Godišnje proizvedu oko 16.000 butelja – jednu od njih kušao je i papa Ivan Pavao II. u zrakoplovu iznad Splita.

Obiteljsko gospodarstvo

U podrumu Tomčevih vlada pravo obiteljsko ozračje jer Zvonimir, Pavica, Jasna, Tomislav i Martina sve konce drže u svojim rukama. Tijekom berbe u pomoć priskoče sezonski radnici, ali kad se zbroje uložen rad, trud i veselje, vrhunski je rezultat gotovo očekivan. Oni uistinu žive s vinom i za vino. Mala obitelj i mali podrum za velika postignuća.

Filozofija

Vino kreira priroda, ono se rađa u vinogradu, a čovjek je tu da ga porodi, izvede na pravi put. Mladoga Tomislava Tomca krasi esencijalna vinska strast, velika ljubav prema prirodi i tradiciji, u čemu ga vjerno slijedi supruga Martina. Znanje i hrabrost koje je naslijedio od oca oplemenjuje na najbolji mogući način, proizvodeći izvorna i specifična vina, koja su iz godine u godinu strukturno sve bogatija.

Budućnost

Obitelj pokušava širiti svoje vinograde i zanimaju ih samo najbolji položaji. Uređuju i novosagrađeni podrum za dozrijevanje pjenušaca, a plešivičkom kraju pokušavaju vratiti stari sjaj. Prvi je korak proizvesti vino u kojem će se prepoznati okus njihova kraja, okus star sedamdeset godina.

Tomac vinarija

Donja Reka 5

10450 Jastrebarsko

(01) 6282 617

www.tomac.hr

Pročitaj ostale članke iz broja 7, Travanj 2008

Ostala izdanja