Iće i piće

Broj 7, Travanj 2008

rezervirajte: vagabundova koliba

Doskitajte do Vagabunda

Sanja Krmpotić

Fotografije: Damir Fabijanić

Od slikovitih Fužina preko Lič-polja do priobalnoga Bribira stara vas cesta vodi gustom šumom, u kojoj biste prije očekivali medvjeda nego mnoštvo automobila domaćih i stranih registracija parkiranih pred kolibom Vagabundo. To utočište modernih skitnica, što dolaze udahnuti svjež planinski zrak i napuniti baterije blagotvornim zelenilom, ovih je dana navuklo novo, proljetno odijelo.

Vagabundo, planinska kuća podno masiva Viševice, smještena je na 864 metara nadmorske visine, odakle možete uživati u prekrasnu pogledu na obalu, otoke i planine. Za lijepa vremena pogled će vam sezati čak do Kornata, Julijskih Alpa i talijanskih Dolomita. Jasno, tu možete i planinariti, voziti bicikl ili jednostavno šetati udišući jedinstvenu mješavinu planinskog i morskog zraka.

Vagabundova koliba ovdje je već godinama, a posljednjih desetak uspješno je vode Draženka i Vladimir Savić. Ekonomistica i inženjer građevinarstva ovdje su se upoznali, zaručili i vjenčali pa ne čudi što žive u Bribiru, a rade u udaljenom šumskom lokalu. Zavoljela su ga i njihova djeca, Luka i Katarina. Tako je Luka baš pod planinsko-šumskim utjecajem završio Ugostiteljsku školu pa, tjerajući mamu iz kuhinje, nerijetko demonstrira nove kulinarske vještine.

Osnovna filozofija poslovanja utkana je u čakavsku dobrodošlicu: Ča je lipo da ste nam prišli, sto put lipše neg’ da ste prošli!, kojom na šalu uvijek spreman domaćin pozdravlja svakoga novog gosta. Prije su to uglavnom bili njemački turisti, naslijeđeni od prethodnoga vlasnika, ali danas ipak prevladavaju domaći gosti.

Svjesni specifičnosti lokacije, da bi privukli goste, vlasnici su se odlučili za nešto drukčiju ponudu. Tako je Draženka, poštujući blagorodnost područja, pojedina načela makrobiotičke kuhinje prilagodila onima koji su tradicionalno sumnjičavi prema kulinarskim istraživanjima. Na njezinoj se trpezi može naći niz nesvakidašnjih jela, poput pljeskavica ili polpeta od koprive, pohanih cvjetova bazge, salate od samonikla bilja, divljači pečene s aromatičnim travama, namaza od svježega sira začinjena medvjeđim lukom, pršuta od jelena, kolača od zobi i jabuka… Ta nas je posebnost u početku prilično koštala, jer prije desetak godina nitko nije htio naručivati tako neobična jela, ali ljudi su se s vremenom navikli. Shvatili su da hrana pripremljena od srca može biti itekako ljekovita te blagotvorno djelovati na naše tijelo i našu osobnost.

Vještičina kućica

Gostima najčešće preporučaju kombiniranu platu od mesa, povrća i žitarica Vagabund, na kojoj svatko može pronaći nešto za sebe. Većina recepata kreacija je glavne kuharice što se koristi plodovima prirode kojom su okruženi. Tako se putem nesvakidašnjih jela može pratiti i smjena godišnjih doba.

Zbog neobičnih sastojaka, njemački turisti kolibu u šali nazivaju i Hexenhäuschen ili vještičina kućica. A da nije riječ tek o zanimljivu pokusu dokazuje i priznanje Turističke zajednice, koja je - u akciji Korak od mora, dva od gora - već treću godinu Vagabundu dodijelila prvo mjesto za najbolju ponudu lokalnih specijaliteta. U akciji Zeleni cvijet, što pak pripada nacionalnom projektu Volim Hrvatsku, vlasnici su osvojili i prvo mjesto u kategoriji najoriginalnije turističke ponude Primorsko-goranske županije. No, kad uistinu odlučite iskušati nešto od nagrađenoga, najavite se jer zahtjevniji se specijaliteti pripremaju isključivo po narudžbi. Zapravo, savjetujemo vam da se najavite bez obzira na gastronomske afinitete jer u kolibi nema ni struje ni vode pa je količina sastojaka uvijek vrlo ograničena. Iako takav, danas gotovo nezamisliv, nedostatak otežava ugostiteljski posao, na neobičan ga način čini još šarmantnijim. Tu se jede i nazdravlja uz pucketanje vatre iz kamina i zavodljivu svjetlost svijeća, a kad se spusti mrkla, šumska noć, goste će na putu do automobila pratiti svjetiljka domaćina. No, odlučite li, možete i ostati, jer kuća raspolaže trima dvokrevetnim sobama te planinarskom spavaonicom s dvadesetak ležajeva.

Zimi je Vagabundo otvoren vikendom, ali već od Uskrsa tijekom cijeloga tjedna. Samo je ponedjeljak dan za odmor, sitne popravke ili nabavku. I za kraj još jedno upozorenje, vlasnici ne vole gužvu pa do kolibe nema putokaza, ali odlučite li se, poput pravoga vagabunda, na pustolovinu – sigurno nećete požaliti.

Vagabundova koliba

Ravno 7

51253 Bribir

(051) 248 708, 098 943 2885

www.facebook.com

Kolač od zobi

kore za savijaču 500 g
nadjev
ljuštena zob 500 g
naribane jabuke 500 g
pržene pšenične klice 100 g
malo cimeta
preljev
voda 300 ml
smeđi šećer 200 g
ječmeni slad 3 žlice
med 3 žlice
ocijeđeni limun ½
  1. Skuhajte zob sa malo soli i ostavite da se ohladi.
  2. Dodajte jabuke i klice te zamotajte smjesu u kore za savijaču. Pecite na 180 °C dok kore ne porumene.
  3. Tople savijače prelijte toplim preljevom. Poslužite hladno.

Pročitaj ostale članke iz broja 7, Travanj 2008

Ostala izdanja