Iće i piće

Broj 2, Svibanj 2007

rezervirajte... San Rocco

San Rocco

Željko Žutelija

Fotografije: Damir Fabijanić

Kad je Tullio Fernetich, uz pomoć poticajne kreditne linije Pod starim krovovima, 2004. obnovio staro obiteljsko imanje u Brtonigli, jedinoj općini u Istri s većinskim talijanskim stanovništvom, pretpostavljao je da će mali obiteljski hotel budućim turistima služiti samo kao prenoćište za odlaske na pet kilometara udaljene plaže ili kao prolazna postaja na putovanjima po Istri. No, ubrzo se uvjerio da San Rocco, najekskluzivniji mali hotel u Istri kategoriziran sa četiri zvjezdice, turiste privlači raznovrsnošću i kvalitetom ponude, da se umjesto odlaska na novigradske plaže gosti radije kupaju u hotelskom bazenu ili opuštaju u hotelskom wellnessu, i da se nakon restoranske turneje po bližoj okolici redovito vraćaju u hotelski restoran. Pomno prateći potrebe gostiju, i neprestano obogaćujući ponudu sadržajnim novitetima, četveročlana obitelj Fernetich osmislila je moderan hotelijersko-ugostiteljski koncept otprije poznat, primjerice, u Toskani i Provansi, ali posve prilagođen istarskom podneblju.

Gostima u San Roccu na raspolaganju je, osim dvanaest dvokrevetnih soba, mala konferencijska dvorana, dobro opskrbljen vinski podrum, sauna i vanjski bazen. Posjetitelji se mogu prošetati njegovanim travnjakom i maslinikom, koji se prostiru na desetak tisuća četvornih metara, a poseban je užitak boravak u restoranu, osobito na sjenovitoj terasi.

Gastronomiji je posvećena posebna pozornost. Chef je tridesetogodišnji Šibenčanin Zoran Čobanov, nadareni kulinarski stručnjak, nesklon eksperimentalno-egzotičnim kulinarskim izletima, ali pobornik moderniziranja klasičnih kulinarskih obrazaca, utemeljenih na istarskoj gastrobaštini. U dogovoru s vlasnikom Tullijom Fernetichem, vrsnim gastronomom i enologom, pretežito mediteranski jelovnik Čobanov prilagođava sezonskim mogućnostima i izazovima, s naglascima na visokokvalitetnim i svježim namirnicama istarskoga podneblja. Na poticaj vlasnika hotela Čobanov se redovito dodatno specijalizira u inozemstvu - upravo se vratio iz Rima - kako bi u á la carte restoranu hotela San Rocco gostima mogao ponuditi najbolje od Istre, ali u dosluhu s trendovskim finesama kozmopolitske gastronomije.

Tullio Fernetich smatra da se u restoranu može istodobno vrhunski poslužiti od 25 do 30 gostiju, sve preko tog optimuma bilo bi nepotrebno upuštanje u rizik kojem se ekskluzivni restoran pod punim obiteljskim nadzorom ne želi izvrgavati. Dobro uhodan hotelijersko-ugostiteljski sustav temelji se na vrhunskoj usluzi, provjerenim dobavljačima kvalitetnih namirnica i na stručnim preporukama za sljubljivanje hrane i vina. Požele li gosti u sezoni divljih šparoga uživati u tom izvornom domaćem jelu, mogu ga dobiti pripravljeno na barem pet-šest načina, a slično je i s artičokama, ribama, rakovima, plodovima mora i drugim namirnicama. Iznimno se poštuju okusi izvornosti hrane, a velika se pozornost posvećuje kulturi ponude maslinovih ulja, tartufa i začinskoga bilja, u čemu Istra zauzima jedno od vodećih mjesta u Europi.

Obitelj Fernetich, uključujući i djecu koja završavaju fakultete i sudjeluju u obiteljskom biznisu, neprestano usavršava svaku pojedinost u svom poslovanju. Nedavno su u Zagrebu otvorili Istrian Charme, sofisticirani butik s ponudom najkvalitetnijih istarskih proizvoda, ujedno i informacijski centar u kojem se mogu dobiti sve obavijesti o hotelskim, ugostiteljskim i proizvodnim posebnostima Istre, najeuropskije hrvatske regije, u europskim razmjerima poznate kao zemlje vina, maslina, tartufa, razvijena agroturizma, vrhunskoga hotelijerstva i ugostiteljstva. Hotel San Rocco u Brtonigli predvodnik je i svijetli primjer takva razvojnog koncepta.

Hotel San Rocco

Srednja ulica 2

52474 Brtonigla

(052) 752 000

www.san-rocco.hr

Svinjski flam s bademima i pistacijom u umaku od divljih šparoga

svinjski flam 600 g
korjenasto povrće 300 g
žumanjci
bademi 150 g
pistacije 150 g
temeljac od kosti 200 ml
divlje šparoge 200 g
za 4 osobe
  1. Svinjski flam očistite od masnoće, izvadite kosti i hrskavicu. Marinirajte 12 sati u vodi, soli i šećeru. Osušite i pecite s korjenastim povrćem 4 h u pećnici na 140 °C. Kad je gotovo, ostavite u hladnjaku 6 h. Meso se ne smije raspadati.
  2. Dobro ohlađeni flam narežite na željene oblike (kvadratiće).
  3. Komadiće flama panirajte u žumanjku, pistacijama i bademima te pecite 4 min na 180 °C. Prelijte tamnim mesnim umakom koji se prethodno pomiješao s pripremljenim divljim šparogama.
  4. Kao prilog poslužite sezonsko povrće.

Pročitaj ostale članke iz broja 2, Svibanj 2007

Ostala izdanja