Miru Bogdanovića mnogi smatraju začetnikom modernoga splitskog ugostiteljstva. Tijekom trideset godina rada vodio je restorane Struja, Arkade, Stefanel, pa Staru vuru u Zagrebu i hotel u Ivanjoj Reci. Danas je vlasnik i glavni kuhar splitskih Arkada. Ne zatvara se u kuhinju, nego javno djeluje i govori u korist osuvremenjivanja našeg kulinarstva, bolje turističke ponude i objektivnijeg prosuđivanja gastronomskog naslijeđa. Svojedobno je osnovao udrugu Dalmatinski kuhar, osmislio pokretanje kulinarske akademije, predsjednik je Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija ...
Miro voli eksperimentirati i istraživati. Za manifestaciju Dioklecijanov stol proučavao je starorimske recepte, smišljao nadomjestke za antičke umake i dao izraditi glineno posuđe za pripravu jela. Bez predrasuda procjenjuje nedalmatinske kuhinje: „Meni je glupo komentirat našu spizu ako nisam probao bar stotinjak jela iz drugih nacionalnih kuhinja. U nas se dugo kuhalo uz nekoliko istih začina, nedajbože stavit u teću štagod novo. Kuhanje je umjetnost, a kod nas je nepravedno zapostavljeno i kuhari su nedovoljno educirani.“ Naglašava kako se, u gastronomskom smislu, „nemamo razloga stidjeti ni pred kim, imamo vrhunske namirnice i spravljamo jela odličnih okusa, ali nedostaje nam vještina njihova prezentiranja. Treba poštovati tradiciju, ali je i nadograđivati.“
Mirina preporuka: kombinirajte dalmatinski način prehrane s vegetarijanskim i makrobiotičkim – ne više od dva mesna obroka tjedno, puno ribe, povrća i mahunarki!