Iće i piće

Broj 2, Svibanj 2007

ja, kuhar...

Miro Bogdanović

Ana Babić

Fotografije: Damir Fabijanić

Miru Bogdanovića mnogi smatraju začetnikom modernoga splitskog ugostiteljstva. Tijekom trideset godina rada vodio je restorane Struja, Arkade, Stefanel, pa Staru vuru u Zagrebu i hotel u Ivanjoj Reci. Danas je vlasnik i glavni kuhar splitskih Arkada. Ne zatvara se u kuhinju, nego javno djeluje i govori u korist osuvremenjivanja našeg kulinarstva, bolje turističke ponude i objektivnijeg prosuđivanja gastronomskog naslijeđa. Svojedobno je osnovao udrugu Dalmatinski kuhar, osmislio pokretanje kulinarske akademije, predsjednik je Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija ...

Miro voli eksperimentirati i istraživati. Za manifestaciju Dioklecijanov stol proučavao je starorimske recepte, smišljao nadomjestke za antičke umake i dao izraditi glineno posuđe za pripravu jela. Bez predrasuda procjenjuje nedalmatinske kuhinje: „Meni je glupo komentirat našu spizu ako nisam probao bar stotinjak jela iz drugih nacionalnih kuhinja. U nas se dugo kuhalo uz nekoliko istih začina, nedajbože stavit u teću štagod novo. Kuhanje je umjetnost, a kod nas je nepravedno zapostavljeno i kuhari su nedovoljno educirani.“ Naglašava kako se, u gastronomskom smislu, „nemamo razloga stidjeti ni pred kim, imamo vrhunske namirnice i spravljamo jela odličnih okusa, ali nedostaje nam vještina njihova prezentiranja. Treba poštovati tradiciju, ali je i nadograđivati.“

Mirina preporuka: kombinirajte dalmatinski način prehrane s vegetarijanskim i makrobiotičkim – ne više od dva mesna obroka tjedno, puno ribe, povrća i mahunarki!

Odresci od puretine punjeni divljim šparogama

pureći odresci 600 g
panceta 4 manje kriške
divlje šparoge 50 g vrhova
prstohvat mljevenoga korijandra
sol i papar
maslac 1 žlica
brašno 1 žlica
temeljac u kojem su se kuhale špa-roge
palenta ili tjestenina po želji
prstohvat nasjeckanog peršina
prstohvat nasjeckanog bosiljka
miješano maslinovo ulje 0,3 dl
za 4 osobe

1 Natući pureće odreske, na svaki položiti tanku krišku pancete (panceta daje sočnost puretini) i desetak vrhova šparoga te smotati i zatvoriti čačkalicom.
2 Tako smotane odreske pržiti na ulju desetak minuta dok ne dobiju finu rumenu boju.
3 Izvaditi pečene odreske, masnoći na kojoj su se pekli dodati malo maslaca i brašna te zaliti temeljcem od šparoga dok ne nastane fini, lagani velute. Začiniti solju i paprom, svježim peršinom i bosiljkom.
4 U tu smjesu vratiti smotane pureće odreske na nekoliko minuta, izvaditi ih i narezati na kolute nešto deblje od prsta.
5 Poslužiti uz palentu ili tjesteninu te preliti umakom.

Pročitaj ostale članke iz broja 2, Svibanj 2007

Ostala izdanja