Iće i piće

Broj 2, Svibanj 2007

amatersko kuhanje s razlogom

Rock’n’roll špageti

Mary Novosel

Fotografije: Damir Fabijanić

Renato Metessi, grupa Zvijezde

Renato Metessi, protagonist zagrebač-koga novovalnog pokreta osamdesetih, frontmen Patrole, osnivač je grupe Zvijezde, tvorac poznatih hitova Nikol, Koji film, Narodne i mnogih drugih. Nedavno je promovirao prvi live-album Zvijezda. Renato pomaže provedbu Vladina eduaprenosivih bolesti i HPV-u po srednjim školama i gimnazijama u Zagrebu, potičući ujedno mlade školske bendove na prve nastupe.

Metessijevo kuharsko umijeće već je ušlo u legendu u glazbenim krugovima. Ugostio nas je u društvu supruge Gordane i bliskih prijatelja Višnje i Dubravka Balije. Renato rijetke trenutke opuštanja najradije provodi u krugu obitelji i bliskih prijatelja, u druženjima u prirodi ili za stolom. U takvim prilikama Renči je zadužen za slasne obroke. „Moja jela nastaju u trenutku inspiracije. Često eksperimentiram s onim što mi se nađe pri ruci, bitno je znati koji se sastojci upotpunjuju, a ne sudaraju. U tome je tajna dobre kuhinje!“, objašnjava Metessi. „Prije sam bio veliki gurman. Iskušavao sam nemoguće kombinacije svih vrsta jela, za razliku od danas, kada mi je najbitnija zdrava i umjerena prehrana, brza i jednostavna priprema, što manje mesa, iako si ponekad dopustim izlete po odojku, janjetini i roštilju.“

Stari Zagrepčanec Zvonimir Blažević alias Lima, na okupljanja uvijek donosi svoj glazbeni koferčić pun glazbe i zvukova šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća – pravi putujući muzički vremeplov. Uz glazbenu podlogu Bee Geesa, Claptona, Cookera i Zucchera, Renato je marljivo kemijao u kuhinji iz koje su prodirali sve intenzivniji mirisi.

„Pripremam vam špagete na planinarski! Zdinstat ću bukovače i špek s malo paradajza. Špeka mora biti! I Janica je pobijedila na špeku“, pojašnjava Renči. Dok je Dada Pakoštanka točila slavonsku šljivu za aperitiv, atmosfera je postajala prisnija, a potomci Sarah, Petra, Tomek i Krešo, spremajući se na večernji izlazak, nestrpljivo su provirivali u kuhinju.

Gordana je iznijela na stol bijeli chardonay Zornheimski i crni Lukačević, za kojima je na stol stigao i specijalitet by Metessi: špageti na planinarski i dvije zdjele proljetne salate s tunom i sirovim šampinjonima. „Svoje kulinarsko umijeće dugujem talijanskim korijenima, godinama u kojima sam boravio u Riminiju i motao se po restoranu Adriana Arceccija. Kao dijete statirao je u Fellinijevu Amarcordu i zauvijek ostao njegov poklonik. Uživao sam u tom ambijentu, koji i danas odiše felinijevskom atmosferom“, priča Renato o tom razdoblju svog života.

Nakon večere, promjena glazbe i blues. Zasviralo se i unplugged uz neočekivan vokalni dodatak - čim je Dubravko uzeo gitaru, pas Medo, od milja zvan Garavi, zauzeo je sjedeći položaj do svirača i popratio svirku praiskonskim bluzerskim zavijanjem. Medo je za nagradu dobio pseće kolačiće i komadić špeka, a mi smo se uz domaći kruh, polusuhi sir, koji ovi sladokusci već godinama nabavljaju od jednog čiče iz Karlovca, i vino opuštali do kasno u noć...

Edi Maružin, grupa Gustafi

„Glazba prolazi kroz uho, slikarstvo kroz oko, a rezultati dobre kuhinje kroz uho, oko, grlo i nos“, zaključuje dvojbu oko glazbe i hrane Edi Maružin, frontman i glavni kuhar grupe Gustafi, koji još od 1980. širi zvukove iz Maružina, kraj Kanfanara, epicentra istarskog rocka s etnozačinima.

Enogastronomsku karijeru počeo je tek prije deset godina (1996) kad je ušao u đir s vinima pristupivši grupi Kalavojna – prijatelja grozja i vina, koji su se sastajali jednom mjesečno da bi uživali u prijateljskim susretima uz vino, a onda, prirodno, i u sljubljivanju vina s hranom.

Rezultat je bio manijakalno bavljenje kuhanjem, učenjem, gledanjem, skupljanjem iskustava, osobnim propitivanjima, tako da danas kad god ima vremena – kuha.
Zaljubljenik je kuhinjskog alata, okru-žen bakarnim, aluminijskim i teflonskim posuđem i ima gotovo samurajski odnos prema svojoj kolekciji noževa u kojoj je vrhunac kolekcija od 12 noževa KAI (jedan je još, iz strahopoštovanja, neuporabljen!).
Ne voli divljač, govedinu i perad, minimalno tehnički obrađuje namirnice, kratko ih kuha na jakoj ili čak na slaboj vatri, preferira esencijalne okuse. Deserti mu nisu slabost, ali uz finu čokoladu, povremeno otkriva poznato, npr. labinske slatke krafne (ravioli sa sirom i grožđicama).
Ljubitelj je dobrih vina, naročito domaćih, ponajprije istarskih, preferira bijela vina, osobito lakše dostupna (sauvignon, pinot sivi ...) i zemljopisno blizu (Goriška brda, Colio …). Od crnih voli teran (naročito Coronicin Gran Teran).

I ne pomišlja na prestanak sviranja, ali da nije takav profesionalac u glazbi, doživio bi lako predvidiv ishod – kulinarstvo kao broj 1!

Špageti na planinarski by Renato Metessi

špeka/pancete 150 g
bukovača 300 g
crveni luk 1
špageta 1 kg
parmezan
oguljene rajčice
žlica-dvije bijelog vina
sol, papar, chilli papričice po želji
  1. Luk sitno nasjeckati te popržiti na žlici ulja dok ne zažuti.
  2. Dodati slaninu i pustiti da zažari, dodati bukovače i pirjati dok bukovače ne otpuste sok.
  3. Nakon desetak minuta dodati rajčice, začine i vino te na laganoj vatri dalje pirjati da se sastojci prožmu. Najbolje je dati umaku vremena ali ako ga nemate, može se servirati već nakon petnaestak minuta.
  4. Špageti se kuhaju desetak minuta (vidi upute na pakiranju), ocijede i preliju umakom, na koji se može dodati parmezan i/ili ribani sir, ovisno o ukusu

Gira volta / Fritaja od šparoga

šparoge 12o-150 g
jaja 2
maslinovo ulje
bijelo vino
  1. 1 Mlade šparoge očistiti lomljenjem na kratko (dužine 2 cm). Šparoge se lome do dužine do koje nema otpora (dok se ne savijaju).
  2. 2 Šparoge staviti u tavu na hladno ulje i zagrijavati dvije do tri minute (Edi broji do 120), da se termički minimalno obrade („ da ih se ne ubije“), razbiti jaja i pomiješati ih sa šparogama. Jelo je gotovo već kad su jaja napola sirova (sluzava).
  3. 3 Posebno na vatru u posudu staviti malo maslinova ulja i dodati malo bijelog vina. Na tome kratko s obje strane ispeći tanko narezanu, neusitnjenu, suhu plećku (špaletu), staviti je na tanjur, a na nju fritaju.


Savjet Uvijek rabiti svježa jaja. Dobro je spremiti temeljac od ostataka šparoga (može se i zamrznuti).

Pročitaj ostale članke iz broja 2, Svibanj 2007

Ostala izdanja