Iće i piće

Broj 38, Travanj 2014

rezervirajte… winebar dobra vina

Puno više od dobra vina

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Winebar Dobra vina, prvi izvorni hrvatski vinski bar, počeo je s radom u studenom 2011. godine, kao očekivani nastavak širenja maloprodajnog lanca Dobra vina. Nudi čak 540 vrsta vina, hrvatskih i stranih. Trgovine se diče s gotovo tisuću etiketa. Rado biste kušali više raznih vina? Imaju vinomate!

Vinomati su uređaji za samoposlužno istakanje vina. Atraktivni uređaji čuvaju vina na temperaturi primjerenoj sortama, a iz odabrane boce možete istočiti pola, jedan ili 1,5 dl vina. Pa tako onoliko puta koliko želite ili možete. U trgovinama možete besplatno kušati 16 vrsta i odlučiti želite li neko vino kupiti ili ne.

Vinski je bar pravo mjesto za uživanje u okusima, bojama i mirisima.Četvrtina ukupne ponude (132 vina) dostupna je na čaše. Cijene? Opet precizno i transparentno, bez obzira na dobru volju (ili mrzovolju) vlasnika. Maloprodajne cijene vina iz trgovine uvećavaju se za 48,10 kuna. Primjerice, vrhunska Graševina Vlade Krauthakera u vinoteci košta 54,90 kn, a u vinskom baru 103,00 kn, Plenkovićev Grand cru u vinoteci je 199,90 kn, a dalje računajte sami… (248,00 kn). Za one kojima to ipak nije dosta, uza sam restoran nalazi se i vinoteka pa je izbor vina kojega nema na karti moguće učiniti i tamo.

Usporedbe radi, prije dvije godine, kad je otvoren Winebar Dobra vina, u New Jerseyju se nalazio najveći (u to doba) samoposlužni bar na svijetu. Nudio je 120 vina na čaše. Danas status najvećeg na svijetu pripada Winebaru Dobra vina. Do kada – ne znamo!

Kako se istače vino u čaše? Vrlo jednostavno. Putem prepaid kartice na koju je moguće, u samu restoranu, položiti željeni iznos novca, planiran za kušanje (stanovit oblik kontrole ushićenja). Pohrana vina i sustav točenja u cijelosti su zatvoreni, zaštićeni i digitalizirani. Laganom šetnjom od jednog do drugog uređaja, iščitavanjem naziva i autora, biranjem i eventualno dodatnim propitivanjem kod konobara užitak izbora ipak je izrazito osobni doživljaj. Za čaše nemojte se brinuti. Mijenjate ih u skladu s ritmom promjene vina!

Decilitar odabranoga vina ima cijenu sedmine butelje. Cijena se nalazi istaknuta na zaslonu vinomata, gdje su i simboli (čašice) s oznakom količine. Iznad se nalazi otvor u koji se umeće kartica (kao na bankomatima). Lagani pritisak na simbol odmah istače vino u čašu, a računalo skida potrošeni iznos. No ako je društvo zanimljivije od uređaja i šetnje (po Alibabinoj pećini, kako kaže jedan česti gost), restoranska je usluga pri ruci. Osoblje čine znalci koji će preporučiti, donijeti i poslužiti vino u skladu s pravilima.

Kulinarska koncepcija vinskoga bara počiva na jasnim porukama: svježe, ukusno, brzo i lijepo. Favoriziraju se svježe sezonske namirnice, a jela planiraju i slažu crofusion pristupom: od svjetskih kuhinja preuzimaju ono što nam je blisko i što u kombinaciji s domaćim namirnicama može rezultirati zdravim i ukusnim obrokom te dobrom podlogom za uživanje u vinu. Tijekom radnih dana ritam nalažu stanke za ručak. Naime, vinski bar nalazi se u poslovnom centru Green Gold, u dijelu grada koji Zagrepčani zovu Wall Street. Sličnost nalazimo (i) u potrebi zaposlenih ljudi za brzim ručkom i kratkom opuštanju uz prijateljski razgovor. Užurbanost nalaže precizno prolazno vrijeme od trenutka narudžbe do stizanja hrane na stol. Stoga svako jelo, odabrano iz dnevne ponude, stiže u roku do sedam minuta. Cijene su usklađene s aktualnom domaćom situacijom i stoga pristojne i prihvatljive. Izbor s dnevnoga menija i čaša vina, otprilike 45 do 50 kn.

Jasno, za one koji kane duže blagovati nude se i jela po narudžbi. U kuhinji se peče domaći kruh, izrađuje tjestenina neobičnih boja i oblika, osmišljavaju kolači… Pazi se na nutritivnu i kalorijsku vrijednost, osobito kad ljepši spol slavi kakvu obljetnicu, rođendan, poslovni uspjeh ili se jednostavno okupi na druženjima poput Ladies night utorkom u vrijeme utakmica Lige prvaka.

U popodnevnim satima na scenu stupaju tapasi, mali, šarmantni i lagani zalogajčići, idealni uz čašu dobra vina. Dobra vina nude dvadesetak šarenih i raznovrsnih tapasa, povrtnih, mesnih i ribljih. Razgovori započeti za ručak tako mogu biti dovršeni po završetku radnog vremena, bez obveze naručivanja većih jela.

Raznovrsnost je jela zajamčena – dnevna ponuda mijenja se na tjednoj osnovi, lista tapasa na mjesečnoj, a à la carte u skladu s godišnjim dobima.

Dobra vina jedini je restoran u ovom dijelu Europe koji ima Wine Spectatorovo priznanje Award of Excellence. Posljedično, jedini se u regiji nalazi na njegovoj uglednoj listi restorana s najboljim vinskim kartama na svijetu. Jasnoće radi vrijedi napomenuti kako Austrija ima sedam takvih restorana, Italija 32, dok Mađarska i države bivše Jugoslavije nemaju nijedan.

Dobra vina poznata su i po svojim vinskim večerima srijedom. Sastavljene su od pet sljedova hrane i šest vrsta vina koja predstavljaju pojedine vinare, vinske regije ili sorte, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Već tradicionalno, više od dvije godine, njihov newsletter slijeće u računala četvrtkom ujutro, najavljujući program sljedeće srijede. Na vinskim večerima gostovala su stvarno velika imena. Primjerice, od domaćih: Plenković, Krauthaker, Zdjelarević, Matošević, Kozlović, Trapan, Stancija Meneghetti, Roxanich vina, Vina Laguna… Među strancima osobitu su pozornost izazvale vinarije: Santa Sofia iz Valpolicelle, Perelada iz Španjolske, Domaine Houchart iz Francuske, Bodega Norton iz Argentine i Cono Sur iz Čilea. Osobno su se u Dobrim vinima predstavili i govorili o svojem radu: Cristiano van Zeller, ponajbolji portugalski vinar i Sir George Fistonich, vlasnik brenda Villa Maria. Sir Fistonić je, vrijedi istaknuti, Hrvat podrijetlom s Hvara i najnagrađivaniji vinar Novog Zelanda te vinar godine u izboru IWSC-a. Vinskih večeri srijedom održano je gotovo 90 i lista čekanja, kao i traženje mjesta preko veze, nije ništa neobično. Broj stolova ograničen je i većinom se popune u prvih nekoliko sati.

Winebar Dobra vina nije samo mjesto za iće i piće. To je i prostor za degustaciju i edukaciju. U Dobrim vinima utorkom se okupljaju oni koji žele učiti o vinu, oni koji žele znati više i oni koji znaju. Također, u radionicama se mogu steći osnovna znanja o vještinama sljubljivanja hrane i vina. To nisu somelijerski tečajevi, već jednostavno približavanje svijeta vina i onih koji žele o njemu učiti. Organizirali su i prvi vinski kviz u Hrvatskoj, a sad se sprema i serija kvizova s izlučnim natjecanjima i završnicom…

Winebar Dobra vina

Green Gold Centar, –1. etaža

Radnička cesta 52

10000 Zagreb

(01) 5535 310

www.dobravina.hr

Grdobina u korici od crnih maslina

crne masline 850 g
maslinovo ulje
filet grdobine 200 g
kukuruzna palenta
mladi špinat
kukuruz šećerac
cherry-rajčice
sol, šareni papar
za 1 osobu
  1. Za pripremu korice od crnih maslina: Crne masline (bez koštica) ocijedite od salamure, poslažite na masni papir i pecite u pećnici na 100 °C dok se posve ne osuše i dehidriraju, oko 3–4 sata. Kada su masline potpuno dehidrirane i suhe, sameljite ih u blenderu uz lagano dodavanje maslinova ulja dok ne dobijete finu pastu od maslina.
  2. Za pripremu grdobine: Grdobinu pažljivo očistite od kostiju i opni te izrežite filet od 200 g. U teflonsku tavu stavite 3 žlice paste od maslina, dodajte još malo maslinova ulja i pecite uz stalno podlijevanje grdobine. Cijeli postupak traje 2 do 3 min. Nakon toga, u već zagrijanu pećnicu na masni papir, stavite grdobinu koja je već dobila tanku koricu od maslina i pecite na 200 °C, 8–10 min.
  3. Dok se grdobina peče, skuhajte rijetku kukuruznu palentu. Na tavi sotirajte mladi špinat, kukuruz šećerac i cherry-rajčice. Začinite svježe mljevenom solju, šarenim paprom i maslinovim uljem leccino.
  4. Serviranje: Kad je grdobina gotova, prerežite je na pola i stavite na podlogu od sotiranog špinata, kukuruza i cherry-rajčica, a uz nju rijetko kuhanu palentu i poprskajte maslinovim uljem.

Pročitaj ostale članke iz broja 38, Travanj 2014

Ostala izdanja