Iće i piće

Broj 38, Travanj 2014

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Hobotnica

Tina Milan

Fotografije: Damir Fabijanić

U proljetnom broju Marina nam je pripremila dva recepta s hobotnicom: salatu od hobotnice, komorača i naranče s uljem od origana i hobotnicu sa šitake-gljivama i mladim lukom. Ta mistična, znatiželjna i inteligentna životinja gracioznih pokreta neobična je po tome što ima tri srca – dva koja tjeraju krv kroz škrge i jedno za krvotok ostatka tijela, te joj je krv plave boje.

Šitake (Lentinula / Lentinus Edodes) su gljive porijeklom iz Kine. Dok smo mi Europljani mogli samo maštati o uzgojenim gljivama, Kinezi i Japanci već su imali razvijenu gljivarsku poljoprivredu. Za vrijeme dinastije Sung (67–1127), Wu San Kwung je, uvidjevši da gljiva voli rasti na srušenom drveću, prvi krenuo s uzgojem šitaka. Počeo je s uzgojem u Qingyuanu, gdje i danas Wu San Kwunga drže bogom gljiva. Cijela je provincija postala poznata po gljivi, a među siromašnim seljacima zavladalo je zdravlje i blagostanje.

Prema povijesnim dokumentima uzgoj je počeo u Kini prije 800 godina, a Japance su u 15. stoljeću s uzgojnim metodama upoznali kineski seljaci. Tako se gljiva počela širiti svijetom preko Japana (šitake na japanskom znači gljiva s drveta ši). Take znači gljiva, a ši je japansko drvo koje se u uzgoju gljiva na zapadu najbolje zamjenjuje hrastom. Prema legendama, šitake je nekad bio eliksir života. Japansko je plemstvo bilo uvjereno da zaustavlja proces starenja.

Danas je ova gljiva druga po produkciji u svijetu i najpopularnija kultivirana gljiva u Japanu, Kini i ostalim zemljama Istočne Azije. Sama šitake-gljiva vrlo je ugodna mirisa i osebujne arome. Šitake su odlične za održavanje jakog imuniteta, rabe se u terapiji protiv tumora, smanjuju i reguliraju kolesterol, dijabetes te pomažu kod alergija.

U receptu hobotnica sa šitake-gljivama i mladim lukom, Marina je rabila španjolsku slatku mljevenu papriku iz regije Caceres – Pimentón de la Vera, koja daje poseban dimljeni okus i aromu. Može se nabaviti u specijaliziranim dućanima sa začinima i začinskim biljem. Umjesto nje možete upotrijebiti našu slatku mljevenu papriku.

Salata od hobotnice, komorača i naranče s uljem od origana

za ulje od origana
origano, svježi ½ šalice
maslinovo ulje 1 šalica
za salatu
hobotnica 500 g
sol, papar
luk, mali 2
mrkve, male 2
lovor 1 list
naranča 2
komorač 1
ulje od origana 4 žlice
crne masline 20 g
kopar, sjeckani
origano, svježi
  1. Za pripremu ulja od origana: U lončiću, iznad slabe vatre, grijte ¼ maslinova ulja zajedno sa svježim lišćem origana 2 do 3 min. Pripazite da ulje ne proključa jer će postati gorko. Ugasite vatru i pustite da ulje postane sobne temperature, a zatim dodajte preostalih ¾ šalice maslinova ulja. Čuvajte maslinovo ulje u hladnjaku dva tjedna, tako da se posve prožme mirisom i okusom origana. Nakon dva tjedna procijedite ulje kroz sito da biste se oslobodili listova. Sada je ulje spremno za korištenje za salate ili nešto drugo.
  2. U veliki lonac s posoljenom vodom stavite kuhati hobotnicu. Ako želite dodatnu aromu, možete u vodu dodati luk, mrkve i lovor. Kuhajte oko sat vremena. Kada se hobotnica smekša, izvadite je iz vode i ostavite sa strane dok ne bude sobne temperature. Iako nećemo trebati temeljac za ovaj recept, preporučila bih da ga sačuvate i poslije rabite za rižoto, juhu… Možete ga i zamrznuti.
  3. Ogulite naranču, i unutarnji bijeli dio (albedo), te pripazite da ne prolijevate sok jer će nam trebati kasnije.
  4. Narežite koromač što tanje možete.
  5. Počnite pripremati preljev. Pomiješajte sol, papar i narančin sok koji se iscijedio pri guljenju. Dodajte 4 žlice ulja od origana i kapare. Dobro promiješajte.
  6. Počnite slagati salatu u veliku zdjelu počevši sa slojem komorača, zatim kriškama naranče, crnim maslinama, koprom i svježim origanom. Nakon toga dodajte narezanu hobotnicu. Ako želite da hobotnica bude lijepe, smeđe boje, možete narezati pipke po dužini i peći ih nekoliko minuta na jakoj vatri u tavi s neprianjajućim dnom. Ako ne želite, samo narežite hobotnicu i poslažite je preko povrća. Salatu prelijte umakom i poslužite.

Pročitaj ostale članke iz broja 38, Travanj 2014

Ostala izdanja