Iće i piće

Broj 38, Travanj 2014

vino i... portret vinara

Duboković

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma


Tradicija

Rodio sam se iznad podruma, kaže mi Ivo Duboković, profesor marketinga i vinar u jednoj osobi. U Jelsi na otoku Hvaru, dida Duboković je prije 75 godina izgradio obiteljsku kuću s vinskim podrumom ukopanim u zemlju, a godinama je njegova obitelj surađivala s Dalmacija vinom prodajući im grožđe. Loza je od malih nogu dio mene. S odlaskom na studij ekonomije udaljio sam se na neki način od nje. Otac mi je znao govoriti da bi zasadio još loze da je znao da ću se ja baviti vinima. Potkraj devedesetih godina dolazili su neki ljudi i mom ocu predlagali zajedničku suradnju jer su znali da imamo odlične položaje i podrum koji nije dokraja iskorišten. Tu se rodila želja da sam pokušam raditi vina. Vjerovao sam da od tako dobra grožđa mogu proizvesti jako dobro vino. Priznaje da u to vrijeme nije znao mnogo o proizvodnji. Počeo je istraživati i u jednom trenutku put ga je doveo do još jednog člana obitelji, njegova rođaka Ive Barbića koji godinama živi u Švicarskoj i radi u svijetu vina. Sve što sam naučio o proizvodnji naučio sam od njega i oca Jakova. To je bila velika sreća i blagoslov. Počelo je kao mali, a preraslo u veliki hobi. Na tržištu se prvi put pojavljuju s Medvidom, po mnogima ponajboljim hrvatskim plavcem.

Vinogradi i sortiment
Dio starih vinograda nalazi se na vrhunskim položajima na južnim, osunčanim padinama Hvara. Medvid bod je poseban položaj. Odande dolaze plavci Medvid i Medvjedica. Ostatak je vinograda u središnjem dijelu otoka, u Pitvama, Vrisniku i Svirču. Surađujemo s prijateljima i rodbinom i od njih otkupljujemo dio grožđa, što je zapravo velika prednost jer ovako mali možemo birati od koga ćemo otkupiti grožđe, a otkupljujemo samo ono što smatramo najboljim za nas. Postoji još jedna jako zanimljiva pozicija u vlasništvu moga prijatelja Marija Vrankovića. Nalazi se na 530 m nadmorske visine, odmah ispod vrha Sv. Nikole. Vinograd je zasađen s 3500 čokota drnekuše, od kojih su najstariji čokoti stari oko 90 godina. Od njega radimo vino Laganini. Bogdanjušu imam u svom vinogradu, a ostatak uzimam od još dvoje vinogradara. Bitno mi je da raste na crvenoj zemlji jer je tamo bolja. Od ostalih sorti tu su maraština, kuč i parč.

Podrum, tehnologija, vina
Sva vina fermentiraju na prirodnim kvascima. Ovisno o tipu vina, kombiniramo inoks i drvo različite starosti. Sva bijela vina su macerirana, nakon čega dugo odležavaju na talogu. Svaka je berba različita pa tako vina iz različitih berbi zahtijevaju različit pristup. Iako mala vinarija, s godišnjom proizvodnjom od 15.000–20.000 litara, proizvode jako široku paletu vina. Originalna imena vina iza sebe kriju zanimljive priče: Moja M (maraština), Moja B (bogdanjuša), Moj Otok (maraština, bogdanjuša, parč i kuč), N11 rose (plavac mali), Laganini (drnekuša), zatim plavci 2718 sati sunca u boci, Prije 6009. godina, Medvjedica i Medvid te desertna vina Prvi poljubac (maraština, bogdanjuša, parč i kuč) i Don Petar (plavac). U ovako širokoj paleti vina svatko može pronaći ono što mu se najviše sviđa, a s obzirom da su sva moja vina stolna – ime vina priča priču. Osim vina, proizvode i široku paletu sortnih i aromatiziranih maslinovih ulja. Vina se prodaju u boljim restoranima i vinotekama u Hrvatskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, a odnedavno i u Francuskoj.

Filozofija
Vino je gušt i ja zaista guštam. Sretan sam ako proizvedem nešto što će nekomu ugoditi. Vino je dio mog nasljeđa, moje okoline. Kad netko pije moje vino, taj netko pije kišu koja je te godine pala, minerale i energiju otoka Hvara, sunce koje je došlo kroz list i ostavilo trag u svakoj bobi grožđa. Pije energiju osobe koja je mazila i pazila lozu, energiju obitelji koja se o vinu brinula. Na meni je samo da tu energiju pretvorim u bocu. Moja su vina vina bez Photoshopa. Svjestan sam da je to teži put i da se ona neće svidjeti većini. Odabrao sam i odabirem ljepšu i iskreniju stranu mogućnosti. Činjenica je da je danas iza mene već sedamnaest godina vinskog iskustva. S druge strane, za uspjeh bilo kojega proizvoda marketing je jako bitan. Možeš imati najsavršeniji proizvod, ali ako ga na pravi način ne pozicioniraš na tržištu, teško ćeš uspjeti.

Ljudi
Trenutno sam većinu vremena u Jelsi. Tu živim, a u Zagreb dolazim predavati. Nakon očeve smrti morao sam preuzeti i dio njegovog posla. Uz mene tu je još troje ljudi, a za vrijeme berbe nas je nešto više. Ja sam odgovoran za proizvodnju, a sve analize rade se u Švicarskoj. Tijekom ljeta, u suradnji s dvjema turističkim agencijama, u podrum dolaze male organizirane skupine turista. Posjete najviše koristim da netko iz prve ruke osjeti atmosferu podruma u kojemu se vino proizvodi. Hvar je turističko odredište i potencijalnih je gostiju mnogo više, ali za takvo što trebalo bi se o drukčije organizirati, a to mi nije trenutni cilj.

Budućnost
Planovi za budućnost? Nastojati ponavljati ovo dosad. Pokušati s novim eksperimentima. Pokušati maraštinu duže macerirati, a bogdanjuši posvetiti više pažnje. Volio bih koristiti bačve od akacije za plavac jer se ta kombinacija pokazala vrlo zanimljivom. Vinarija Duboković jedna je od članica udruge Grand Cro koju čini devet hrvatskih vinara. Gušt mi je biti član te udruge. Okupili su nas zajednički interesi i ciljevi. Zajedno djelujemo i često zajedno nastupamo na sajmovima. Radimo različite stilove vina, dolazimo iz različitih krajeva Hrvatske, pa samim time nismo konkurencija jedni drugima. Vjerujem da zajedno možemo postići mnogo više. Sad smo u razdoblju kad sve više poduzetnika i vinara u Hrvatskoj shvaća da se moraju ujediniti i da zajednička sinergija donosi više koristi od fiktivnoga straha od konkurencije.

Vina Duboković

Jelsa 301
21465 Jelsa, Hvar
098 410 110
www.facebook.com

Pročitaj ostale članke iz broja 38, Travanj 2014

Ostala izdanja