Iće i piće

Broj 22, Prosinac 2010

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Pozovite goste

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Kako i priliči hladnim danima i blagdanskom dobu, Marina je odlučila pripremiti krepku juhu, od gljiva i kestena, koju možete servirati i s pečenom guščjom jetrom (pa to može biti i glavno jelo) te nabujak sa slasticom koja se tradicionalno nalazi na božićnim trpezama od Italije do njezine rodne Argentine, panettone.

Kombinacija suhih vrganja i pečenih kestena iznimno je rafinirana, zanimljiva okusa koji nikako nemojte prikriti pretjeranom količnom začina. Oni tek trebaju naglasiti osnovne namirnice, a ne maskirati ih.

Za pripremu nabujka preporučamo vam kupovni panettone. Okus i tekstura su izvrsni, a naći ćete ih i u nas u svim bolje opskrbljenim trgovinama. I Marina je za pripremu nabujka rabila kupovni panettone.

Nabujak s panettoneom

mlijeko 200 ml
panettone 60 g
ekstrakt vanilije
med 10 g
kandirana naranča 30 g
suhe grožđice 20 g
škrob 20 g
jaja 4
šećer 40 g
maslac i šećer za kalup
preljev
žumanjci 3
šećer 3 žlice
porto ½ šalice
škrob 1 žlica
vrhnje 150 ml
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Izrežite panettone ili bilo koji drugi slatki kruh na kockice. U dublju tavu dodajte panettone, mlijeko, ekstrakt vanilije, med, kandiranu naranču i suhe grožđice. Kuhajte na srednjoj vatri dok ne počne ključati.
  3. Dodajte škrob i kuhajte još jednu minutu. U posudi izmiksajte jaja sa šećerom te ih dodajte smjesi od panettonea.
  4. U svaki kalup stavite maslac i šećer te ih napunite smjesom do ¾ obujma. Kuhajte u vodenoj kupelji (bain-marie) 20 minuta.
  5. Za pripremu preljeva: U posudi izmiksajte šećer i žumanjke, dodajte porto i kuhajte na srednjoj vatri 2 minute da alkohol ispari. Dodajte škrob otopljen u ¼ šalice vode i kuhajte dok umak ne postane ljepljiv. Smanjite vatru i dodajte vrhnje, kuhajte još 1 minutu (ne smije ključati). Poslužite s nabujkom.

Juha od kestena i vrganja

suhi vrganji 1 šalica
maslinovo ulje
luk 3
češnjak 2 češnja
ružmarin
lovorov list
kadulja
srednji krumpir 1
oguljeni pečeni kesteni 2 šalice
jušni temeljac ili voda 1 l
sol
papar
  1. Namočite vrganje u vodi 30 minuta.
  2. U tavi na maslinovu ulju lagano propropržite sijeckani luk i češnjak.
  3. Dodajte ružmarin, lovor, kadulju, krumpir narezan na kockice i kestene te kuhajte 5 minuta.
  4. Dodajte vrganje i litru vode ili povrtni ili pileći jušni temeljac. Kuhajte dok krumpir ne omekša. Posolite i popaprite.
  5. Izvadite bilje i promiješajte juhu. Ako je juha odveć gusta, dodajte vode.

Savjet Poslužite s pečenom gusjom (foie gras) ili pačjom jetrom.

Pročitaj ostale članke iz broja 22, Prosinac 2010

Ostala izdanja