Iće i piće

Broj 22, Prosinac 2010

rezervirajte… hotel kukuriku

Hotel za sva osjetila

Sanja Krmpotić

Fotografije: Damir Fabijanić

U srcu Kastva, povijesnoga gradića smještena na 365, poput broja dana u godini, metara visoku brijegu ponad gradske vreve obližnje Rijeke i Opatije, unutar srednjovjekovnih zidina, u kaštelu (dvorcu) iz 14. stoljeća, otvoren je mali luksuzni hotel Kukuriku.

Spletom okolnosti na isti dan 19. lipnja, ali davne 1770, tu je otvorena pučka učionica, a potom 1970. osnovna škola, dok je u 16. stoljeću u dvorcu stolovao Bernard Kukurin, dalji rođak današnjega vlasnika hotela, poznatog ugostitelja Nenada Kukurina. Kao da se sudbinski sve poklopilo, od datuma do mjesta ostvarenja dugogodišnjega Kukurinova sna, kojemu se po Murphyjevu zakonu ispriječilo sve što je moglo, no jasna vizija i beskompromisna predanost urodila je novom oazom za hedoniste.

Pri osmišljavanju objekta, ideja vodilja bio je gostov užitak, stoga su poštivani standardi boutique-hotela s četiri zvjezdice, u kojima se pomno promišlja o svakom detalju od uređenja interijera, rasvjete, najfinije posteljine, kupki do glazbe, kvalitetnih čaša i vrhunskih jela. To je hotel u kojem gost nije broj sobe, nego individua s imenom i prezimenom, dio obitelji.

Potreba za hedonizmom u našem poslovanju oduvijek je prisutna, a sada smo je nadogradili i naglasili, kaže Kukurin, napravili smo ambijent kojim nastojimo podražiti sva osjetila svojih gostiju!

Svjetlosno dizajnirana atmosfera

Nastojeći uskladiti zahtjeve modernoga turističkog objekta s kulturno-povijesnim zdanjem kategorije zaštićenih spomenika kulture, Kukurin i njegov strateški partner Walter Peculić unutrašnji su prostor u potpunosti nanovo izgradili, poštujući izvornost uz oplemenjivanje vrhunskim dizajnom. Tako su podovi drveni ili od kamena najsličnijega kastavskom sivcu, zidovi nisu gletani nego, kao nekada, obrađeni finom žbukom te umjetnički obojeni ugodnim, prirodnim bojama, a stoljetne drvene grede krase strop restorana. Dodatna je toplina postignuta ugradnjom kamina u sedam soba te jednog uz recepciju.

Zadane dimenzije povijesno zaštićenih vanjskih zidova i prozora određivale su unutrašnji raspored prostora, koji se uzdiže na tri kata s ukupno 15 prostranih soba, podijeljenih u tri kategorije: suite, junior suite i room, veličine 26–48 m². Iako su sve sobe stilski ujednačene i luksuzno opremljene dizajnerskim pokućstvom i kupaonskim uređenjem, svaka je soba zasebno, autentično artikulirana, a odmakom od stereotipnog uređenja postignut je ugođaj doma. Svaka soba ima poseban miris odnosno aromatski kod, da bi u gostu povratniku potaknula emociju povratka kući.

Dodatna posebnost hotela Kukuriku svjetlosno je dizajnirana atmosfera, vođena središnjim računalnim sustavom, koji mijenja i prilagođava jačinu osvjetljenja tijekom cijelog dana te prostoru daje zanimljivu dinamiku. U sobama gost po želji bira rasvjetu od scene dobrodošlice, zatim za čitanje ili gledanje televizije, pa do prve i druge scene za opuštanje, a sva se svjetla gase i pale postupno, ugodno osjetilima.

Prirodno, iskreno, jedinstveno

Iako hotel nije smješten na moru, Kukurin ističe njegove druge prednosti, prije svega mir i opuštenost te neodoljiv šarm i osebujni karakter Kastva, dražima kojeg se mnogi rado vraćaju. Potvrda je tomu davno započeta uspješna gastronomska priča restorana Kukuriku, koja se nastavlja u istoimenom hotelu.

Prirodno, iskreno, jedinstveno sažeta je osobitost hotela i restorana Kukuriku, jednog od začetnika novih trendova u hrvatskoj gastronomiji, u stalnu edukativnom dijalogu s gostima, s kojima razmjenjuje i na nenametljiv način prenosi nova saznanja s namjerom unapređivanja eno-gastronomske prosvijećenosti i kulture stola.

U restoranu se redovito pripremaju tematske večere uz predstavljanje hrvatskih vinara po prigodnim cijenama, poput: Panonsko & Jadransko (more), Od antike do danas ili Večer kastavskih kapetana s arhaičnim menijem bez namirnica iz Novog svijeta, a u duhu kraja, poput vinogradarskih puževa i divljači.

Restoran Kukuriku ostao je vjeran prepoznatljivom stilu kuhanja, hrabro odabranu sredinom devedesetih godina i još aktualnu slow foodu – pokretu sporoga blagovanja, koji je nastao kao protuteža pošasti fast fooda, odnosno globalizirane brze hrane i takva načina života. Očuvanje tradicije i kulture uz primjenu vrhunskih lokalnih namirnica te užitak u blagodatima raznolikosti i izvornu okusu, temeljne su postavke pokreta. Naša je kuhinja kreativna i jednostavna s decidiranim okusima mediteranskoga podneblja. Rabimo isključivo svježe, sezonske i lokalne namirnice uz minimalnu termičku obradu, kojima nastojimo očuvati i revitalizirati mirise, okuse i boje našega kraja, ističe Kukurin, ujedno jedan od osnivača udruge Riviera Opatija gastro, koja promiče Opatijsku rivijeru kao vrhunsko gastronomsko odredište.

Podzemni vinski grad

Unatoč brojnim obvezama, Kukurin svakodnevno posjećuje riječku tržnicu – neiscrpan izvor nadahnuća za nova jela, koja osmišljava s timom mladih kuhara, među kojima je i njegov sin David, šesti naraštaj ugostiteljske obitelji.

Suvremeno predstavljena autohtona jela zaokružena su probranim, uglavnom hrvatskim vinima, kojima Kukurin, inače uvaženi somelijer, daje prednost u odnosu na strana vina, posebice onima biodinamičkog uzgoja raskošna raspona aroma, koja se lako sljubljuju s brojnim jelima. Gostima je na raspolaganju stotinjak vrsta vina, koja će uskoro biti preseljena u novi vinski grad u šterni (cisterni) sedam metara podno glavnoag gradskog trga, do kojeg je od hotela prokopan tunel u stijeni. Tu će se nalaziti vinoteka, sala za manja druženja i banka vina s pretincima u koje će gosti moći pohranjivati svoja vina za čašćenje prijatelja nakon blagovanja u restoranu.

Unatoč brojnim strukovnim nagradama, kao i uvrštavanju restorana Kukuriku u retke poznatih europskih i svjetskih časopisa te čuvenih gastrovodiča, Kukurinu je najveće priznanje za njegov rad – zadovoljan i nasmiješen gost.

U prostoru negdašnjega restorana uređena je Oštarija pul Kukurina, zasnovana na specijalitetima s roštilja na drva i svakodnevnim domaćim jelima.

Hotel & restoran Kukuriku

Trg Lokvina 3

51215 Kastav

(051) 691 519

www.kukuriku.hr

Trilje u umaku od ružmarina i pinjola s glaziranim prokulicama

srednje trilje 8
ružmarin
pinjoli 50 g
maslac 1 žlica
riblji temeljac
maslinovo ulje
glazirane prokulice
prokulice 400 g
maslac 2 žlice
šećer 1 ½ žlice
sol prstohvat
riblji temeljac ili voda
  1. Trilju očistite i filetirajte te posolite. Tavu s maslinovim uljem jako zagrijte.
  2. Prvo zapecite trilje na strani bez kože, kad se malo zapeku, okrenite ih. Pustite ih kratko na vatri, pri kraju dodajte žlicu maslaca. Sve skupa zalijte s malo ribljega temeljca, dodajte ružmarin i pinjole te kratko zakuhajte. Pazite da se trilje ne raspadnu.
  3. Prokulice glazirajte tako da u tavu stavite 2 žlice maslaca, pričekajte da se rastopi te dodajte šećer. Pustite 1–2 minute da prokuha te zatim dodajte prokulice, malo ih propržite, pa zalijte ribljim temeljcem ili vodom i posolite. Pustite da tekućina ishlapi i da se zgusne.

Pročitaj ostale članke iz broja 22, Prosinac 2010

Ostala izdanja