Iće i piće

Broj 19, Lipanj 2010

rezervirajte...hotel osijek

Pogled za dušu, jelo za tijelo

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Najčešći motiv osječkih razglednica zove se Hotel Osijek. S obližnjim pješačkim mostom preko Drave već desetljećima je u skladnoj vezi, bilo da je riječ o zajedničkim nastupima pred objektivima turističkih fotografa ili kada njihove pojednostavnjene vizure stiliziraju osječki urbanitet na grafikama koje promoviraju najrazličitija gradska domaćinstva sportskim ili kulturnim manifestacijama.

Hotel dominira dravskom šetnicom, osječkom promenadom – najduljom riječnom šetnicom u Hrvatskoj. Tijekom toplih proljetnih i ljetnih dana uz njegove se bokove do dravske obale svakodnevno spuštaju tisuće gradskih šetača. Hotel je tada mjesto okupljanja, početka, završetka ili samo predaha tijekom ugodnih druženja koja građani prakticiraju sa svojom rijekom. Zimi, opet, monumentalna je zgrada prva i najozbiljnija prepreka koja trajno slabi i obeshrabruje hladne vjetrove s baranjskih vjetrometina. Njegova je uloga tada zaštitnička. Siv poput poljubaca rijeke i zimskoga neba koji se sljubljuju tamo gdje seže pogled rijetkih zimskih šetača – hotel je najtopliji mogući egzil gostima koji su u Osijeku poslovno ili naprosto obožavaju gostoljubivost koja u Slavoniji i Baranji buja recipročno padu temperature.

Specifičan položaj na rijeci, dodirnoj točki grada i Baranje, definira dvije različite mogućnosti za svakoga gosta – provesti dan u istraživanju osječkih kulturnih i povijesnih znamenitosti ili u prirodi Kopačkoga rita, uz baranjski odmak od gradske vreve. I u jednom i u drugom slučaju, okrepa se nalazi u udobnosti luksuzne hotelske sobe.

Na istom mjestu Hotel Osijek nalazi se od veljače 1977, a 2004. temeljito je rekonstruiran, dograđen i obnovljen. Kad je konačno otvorio vrata s četiri zvjezdice, onda je u prvih pet godina osvojio isto toliko nagrada za najbolji hotel s četiri zvjezdice kontinentalne Hrvatske. Njegova pogonska energija, dakle, ne posustaje. Kao što ne posustaje ni kontinuirana međusobna motivacija hotela i njegova grada.

Gostima toga luksuznog zdanja na raspolaganju je 140 soba i sedam apartmana, koji su prema kvaliteti opreme i prostranosti definirani kao classic, superior i de luxe. Moguće je birati sobe s pogledom na glavni trg, secesijsko gradsko središte i crkvu sv. Petra i Pavla ili pak s pogledom na dravsku luku, mostove i baranjsku ravnicu. Sve su one uključene u sustav inteligentnih soba i vrhunski opremljene, čak i iznad propisanih kategorizacijskih zahtjeva. Cijeli četrnaesti kat hotela zauzima suvremeni wellness-centar u kojemu je moguće provoditi programe fitnessa, kupati se u jacuzziju, opuštati se u finskoj sauni i turskoj kupelji uz neponovljiv vizualni ugođaj panorame grada, i danju i noću.

Kroz staklene stijene cafe-bara Strossmayer gosti mogu doživjeti boje Zimske luke, a tu je i otmjeni interijer kavane u prizemlju hotela koja je s vremenom postala najdraže mjesto susreta i druženja Osječana i njihovih gostiju – gradska špica, posebna onoliko koliko je posebna atmosfera unutar dravskoga lukobrana. Najmlađi mogu uživati u bogatoj ponudi sladoleda, voćnih složenaca, torti i kolača u slastičarnici Promenada. Restoran Zimska luka diči se ponudom gastronomskih delicija temeljenih na inspiracijama domaće i internacionalne kuhinje te bogatom vinotekom s probranim hrvatskim vinima. Prednost u ponudi imaju domaće sorte, pa ćete na vinskoj karti sigurno pronaći svoju omiljenu graševinu, ili je tek upoznati.

Slavonija je sinonim za dobru hranu i ona je u hotelu imperativ. Šef je kuhinje već šestu godinu iznimno kreativan Tomica Đukić, koji je zanat pekao u vrhunskim restoranima Danske i Njemačke. U njegovu profesionalnom iskustvu zapisano je pravilo da specijalitet kuće najradije osobno predstavlja gostima. I u tom je poslu sugestivan i učinkovit, isprepleće gurmansku atmosferu i principe tradicionalnoga, slavonskog. Ponuda je restorana široka, najviše je mesnih jela, ali gosti sjedeći pored Drave vole pojesti i kvalitetnog smuđa sa žara.

Njihovo je pravilo da u slaganju bogatih jelovnika ne posežu daleko u potrazi za namirnicama. Kvalitetu restorana ne mjere brojem teško dostupnih sirovina i začina kako bi jela bila što egzotičnija. To su tijekom godina rada, kažu, naučili od gostiju. Cilj im je ponuditi gostu zanimljiv i inovativan gastronomski doživljaj, ali primarno kombinacijama domicilnih namirnica. Svinjski kare punjen domaćom kobasicom u zimskom će razdoblju poslužiti s kestenjem u umaku od pečenja, a uz pečenu patku prilog je pirjani plavi kupus s jabukama. Pronaći ćete i salate iz bakine kuhinje, salatu od pečene paprike ili od krastavaca u kiselom vrhnju s mladim lukom. Šef kuhinje priznaje da je nadahnuće za neka jela potražio čak u starim kuharicama pohranjenim u Muzeju Slavonije.

Da se ne zaboravi – šifra je za eventualni prvi posjet svinjska pisanica Esseker s restoranskog jelovnika, dokaz da se ovdje jede dobro i kreativno. Zašto baš Esseker? Hotel je tek minutu ili dvije udaljen od glavnoga gradskog trga i središnje pješačke zone. Ujedinjuje sve elemente esekerskoga građanskog duha i kulture dobrodošlice.

Hotel Osijek

Šamačka 4

31000 Osijek

(031) 230 333

www.hotelosijek.hr

Svinjska pisanica Esseker

svinjska pisanica 180 g
suha slanina 60 g
tikvice 80 g
rajčica 120 g
mladi luk 50 g
bučino ulje 50 ml
šljivovica 50 ml
krumpir 125 g
zemička 35 g
mlijeko 50 ml
bučine sjemenke 15 g
pileća jetrica 35 g
maslac 50 g
tamni temeljac 50 g
češnjak 5 g
kim, sol, papar
za 1 osobu
  1. Svinjsku pisanicu začinite kimom i paprom te umotajte u slaninu izrezanu na trake.
  2. Skuhani krumpir naribajte u posudu u kojoj ste namočili zemičku s mlijekom, dodajte bučine sjemenke, papar i sol te zamiješajte popečke.
  3. Svinjsku pisanicu pecite u tavici uz stalno okretanje dok slanina ne postane hrskava.
  4. Na bučino ulje dodajte mladi luk narezan na kolutiće i lagano ga popržite dok ne povene. Na luk dodajte tikvice i jetricu te pred kraj rajčicu, sve narezano na kockice. Začinite solju i paprom i kratko popržite.
  5. Na maslacu popržite popečke dok ne dobiju lijepu koricu.
  6. Kada je meso gotovo, izvadite ga te na ostatak masnoće dodajte tamni temeljac i šljivovicu. Umak pustite da se reducira.
  7. Jelo servirajte na toplom tanjuru tako da na popečak složite narezanu pisanicu. S jedne strane stavite poprženo povrće s jetricom, a s druge umak. Jelo ukrasite listom mladoga luka.

Pročitaj ostale članke iz broja 19, Lipanj 2010

Ostala izdanja