Ova je priča prava mala ekskluziva, jer riječ je o restoranu koji godinama vješto izbjegava medijsko eksponiranje, u početku iz sramežljivosti u traženju svoga gastronomskog izričaja, a potom iz uvjerenja da pravi šmekeri uvijek znaju gdje naći kvalitetnu namirnicu, vino i maslinovo ulje. Da u tome ima istine, potvrđuju brojni gastroistraživači austrijskih, talijanskih i njemačkih časopisa te ocjenjivači renomiranih vodiča, poput Gault Millaua, njegovim redovitim uvrštavanjem na svoje stranice.
Gostionica Johnson, koja je razinom pripreme jela odavno premašila registrirane okvire, smještena je jedva zamjetno na cesti prema Mošćenicama, srednjovjekovnom utvrđenom gradiću nadomak Opatije, okružena padinama Parka prirode Učka, koje se strovaljuju u ribarsko mjesto Mošćeničku Dragu poznato po najljepšim šljunčanim plažama Kvarnerskoga zaljeva. Spoj mora i guste borove šume, neobične za ovaj dio Mediterana, opija intenzivnim mirisima i opušta osjetila pripremajući ih na izvorne okuse autohtonih namirnica, koje ih očekuju u Johnsonu.
Počivanje na tradiciji
Ime restorana naslijeđeno je, nadimak prethodnoga vlasnika, velikog štovatelja američkog predsjednika Lyndona B. Johnsona, a od 1996. posao preuzimaju braća Jurdana, Dean i Dragan, uz nezaobilaznu pomoć majke Ane, svakodnevno prisutne u kuhinji, dokazujući da je utemeljenost na tradiciji izvrsna osnova za trajanje. U budućnosti vjerojatno ćemo se i mijenjati, ali nećemo odustati od jednostavnosti i naglaska na namirnicu, koja nam je bitnija od kreativnosti i vrhunske opreme u kuhinji, kaže Dragan, koji je zadužen za nabavu ribe. Nesuđeni morski biolog svoju veliku strast prema moru utažuje svakodnevnom potragom za najboljom ribom, škampima i školjkama u stalnu dosluhu s lokalnim ribarima. Vjerojatno je to razlog Johnsonove uske specijaliziranosti za ribu i ponude koju isključivo određuje dnevni ulov, stvarajući svako jutro novu neizvjesnost za kuhara, a iznenađenje za gosta. Nema potrebe biti zarobljen formom, jer time se gubi smisao, ostaje bez duše. Bolje je kada gost osjeti život u kuhinji i prepoznaje da se jelo priprema upravo sada za njega. Nemamo gotovih umaka, sve namirnice su svježe, a škampi i školjke živi, ističe Dragan prednost kapacitetom malena restorana s 36 mjesta pod krovom, uz dodatnih osamnaest na terasi.