Iće i piće

Broj 42, Travanj 2015

petrin kolač

Petrin Uskrs

Petra Jelenić

Fotografije: Damir Fabijanić

Za Uskrs odlučila sam oplemeniti pincu. Da ne bi bila samo biskvit koji se brzo osuši, osmislila sam manje pince, koje sam malo izdubila (i pojela sredinu jer je tako fina he he) i punila kremom od vanilije. Zašto pinca ne bi bila malena? Volim se poigrati tradicionalnom pincom, kao i drugim tradicionalnim kolačima, odjenuti ih u novo ruho. Ideju sam dobila s puta u Francusku. Ondje u pekarnicama prodaju brioš punjen slastičarskom kremom i sušenim voćem. Učinilo mi se zanimljivo i odlučila sam izraditi svoju verziju.

Čokoladna jaja jako bih voljela raditi, no kako nemam uvjete ni alate za njih, napravila sam lažno čokoladno jaje (he he). Unutra nije čista čokolada, već biskvit i krema od lješnjaka, pralina, marcipana i alkohola. Njega ćemo raditi po narudžbi.

Danas postoji alat u kuhinji za sve što ti može pasti na pamet. Ljudi s estetikom u sebi ipak su nadmoćniji svakom kalupu i alatu. Slastičarstvo je, na kraju krajeva, umjetnost, doduše tjelesno naporna umjetnost. Tvoj je izbor da li ćeš ponavljati iste recepture ili riskirati i unijeti sebe. Jasno, uvijek će biti onih kojima se tvoje inačice neće svidjeti. Ali tako je u životu. Bitno je biti vjeran sebi i biti zadovoljan urađenim. Mojem timu iz slastičarnice neprestano ponavljam da nema sto posto iste recepture jer mi nismo industrijska, već manufakturna proizvodnja. Ova tura jagoda može biti kiselija od one prethodne pa je potrebno dodati više šećera. To ne možeš znati dok ne kušaš. Bitno je razmišljati o onome što radiš. Jedva čekam proljeće i svježe voće!

Treći kolač čisto je osvježenje, od marakuje i limuna s meringom od vanilije.

Za Uskrs vas još u Maku na konac čeka kolač sličan kuglofu s kandiranim i sušenim voćem te čajno pecivo.

Razmišljam o budućim generacijama slastičara i o njihovu formalnom obrazovanju u Hrvatskoj. Kad sam išla u srednju školu, povijest smo imali samo u prvom razredu. Školujemo ugostiteljske radnike kojima je posao da budu spremni primiti gosta (turista). Znanje iz osnovne škole jednostavno nije dovoljno da ugostitelji znaju predstaviti svoju zemlju, kulturu, povijest. Ne primam nikoga iz škole na praksu jer nemaju potrebno predznanje, uče ih i krivo. Primjerice, jedna profesorica govori mi kako je radila granaž-kremu, misleći na ganache…

Mak na konac

Ulica popa Dukljanina 1

10000 Zagreb

(01) 4616 654
www.maknakonac.com

Kolač od limuna i marakuje s meringom od vanilije

biskvit
glatko brašno 270 g
prašak za pecivo 1 žličica
maslac, omekšali 180 g
sol prstohvat
šećer u prahu 180 g
žumanjci 4
krema od marakuje
gustin 1 žlica
pire od marakuje 100 ml
želatina 3 lista
šećer 80 g
tučeno slatko vrhnje 500 ml
krema od limuna (lemon curd)
agar-agar 2 g
šećer 200 g
jaja 5
vanilija 1 mahuna
maslac, otopljeni 170 g
sok od limuna limunova korica 2 150 ml
limunova korica 2
meringa od vanilije
bjelanjci, pasterizirani 150 g
šećer 150 g
vanilija 2 mahune
šećer u prahu 150 g
  1. Za pripremu biskvita: Brašno i prašak za pecivo prosijte. Maslac, sol i šećer u prahu pjenasto izradite, dodajte jedan po jedan žumanjak. Umiješajte brašno. Spremite tijesto u hladnjak na barem 2 h (tijesto je jako mekano). Valjajte u četvrtastu ploču debljine 4 mm. Stavite peći (u komadu) na 180 °C do zlatnožute boje. Ohladite, narežite na pločice 3 x 7 cm.
  2. Za pripremu kreme od marakuje: Gustin razradite s malo pirea od marakuje. Želatinu namočite u hladnu vodu. Ostatak pirea zakipite sa šećerom, uspite gustin i kuhajte 1 min. Maknite s vatre, dodajte razmočenu želatinu i ohladite. U mlako umiješajte tučeno slatko vrhnje.
  3. Za pripremu kreme od limuna: Jaja razmutite pjenjačom. U plitkom loncu pomiješajte agar-agar i šećer, dodajte razmućena jaja, srž vanilije, limunovu koricu i maslac. Ulijte limunov sok. Lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok smjesa ne zakipi. Čim zakipi, maknite s vatre, dobro izmiješajte, procijedite na fino sito, pokrijte površinu plastičnom folijom i spremite u hladnjak. Ostavite barem 6 h da se ohladi i dobro stisne. Najbolje preko noći.
  4. Za pripremu meringe od vanilije: Pasterizirane bjelanjke uz dodavanje šećera smiksajte u čvrsti snijeg. Umiješajte vaniliju i šećer u prahu. Špricajte oblike na papir za pečenje dresir-vrećicom. Stavite sušiti u pećnicu zagrijanu na 60 °C 3 do 4 h.
  5. Dresir-vrećicom s okruglim nastavkom špricajte kremu od limuna. Dresir-vrećicom s okruglim nastavkom špricajte kremu od marakuje. Ukrasite meringom od vanilije i poslužite.

Pročitaj ostale članke iz broja 42, Travanj 2015

Ostala izdanja