Za Uskrs odlučila sam oplemeniti pincu. Da ne bi bila samo biskvit koji se brzo osuši, osmislila sam manje pince, koje sam malo izdubila (i pojela sredinu jer je tako fina he he) i punila kremom od vanilije. Zašto pinca ne bi bila malena? Volim se poigrati tradicionalnom pincom, kao i drugim tradicionalnim kolačima, odjenuti ih u novo ruho. Ideju sam dobila s puta u Francusku. Ondje u pekarnicama prodaju brioš punjen slastičarskom kremom i sušenim voćem. Učinilo mi se zanimljivo i odlučila sam izraditi svoju verziju.
Čokoladna jaja jako bih voljela raditi, no kako nemam uvjete ni alate za njih, napravila sam lažno čokoladno jaje (he he). Unutra nije čista čokolada, već biskvit i krema od lješnjaka, pralina, marcipana i alkohola. Njega ćemo raditi po narudžbi.
Danas postoji alat u kuhinji za sve što ti može pasti na pamet. Ljudi s estetikom u sebi ipak su nadmoćniji svakom kalupu i alatu. Slastičarstvo je, na kraju krajeva, umjetnost, doduše tjelesno naporna umjetnost. Tvoj je izbor da li ćeš ponavljati iste recepture ili riskirati i unijeti sebe. Jasno, uvijek će biti onih kojima se tvoje inačice neće svidjeti. Ali tako je u životu. Bitno je biti vjeran sebi i biti zadovoljan urađenim. Mojem timu iz slastičarnice neprestano ponavljam da nema sto posto iste recepture jer mi nismo industrijska, već manufakturna proizvodnja. Ova tura jagoda može biti kiselija od one prethodne pa je potrebno dodati više šećera. To ne možeš znati dok ne kušaš. Bitno je razmišljati o onome što radiš. Jedva čekam proljeće i svježe voće!
Treći kolač čisto je osvježenje, od marakuje i limuna s meringom od vanilije.
Za Uskrs vas još u Maku na konac čeka kolač sličan kuglofu s kandiranim i sušenim voćem te čajno pecivo.
Razmišljam o budućim generacijama slastičara i o njihovu formalnom obrazovanju u Hrvatskoj. Kad sam išla u srednju školu, povijest smo imali samo u prvom razredu. Školujemo ugostiteljske radnike kojima je posao da budu spremni primiti gosta (turista). Znanje iz osnovne škole jednostavno nije dovoljno da ugostitelji znaju predstaviti svoju zemlju, kulturu, povijest. Ne primam nikoga iz škole na praksu jer nemaju potrebno predznanje, uče ih i krivo. Primjerice, jedna profesorica govori mi kako je radila granaž-kremu, misleći na ganache…