Iće i piće

Broj 41, Prosinac 2014

Novosti na hrvatskom stolu

クロアチアの皆さん,和牛をめしあがってください

Damir Fabijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Eto, ako baš trebamo prevesti (iako mi se čini svima razumljiv) naslov, to i činimo: Predstavljanje govedine Wagyu u Hrvatskoj! Dakle, imali smo ekskluzivnu priliku prisustvovati prvom službenom kušanju te izvrsne govedine u rezidenciji japanskoga veleposlanika Keijija Idea, zaljubljenika u hranu, pokretača sjajnih zamisli i odličnih hrvatsko-japanskih odnosa

Govedina Wagyu (u nas udomaćeno, po hrvatski, Kobe-beef) izvrstan je japanski proizvod. O njoj će nešto reći Njegova Ekselencija, osobno.

Sretan sam što se sada odlična govedina Wagyu dostavlja i u Zagreb. Naručio sam kutiju težine oko 20 kg i primio je u studenom. Sada uživam u dostavljenome mesu s prijateljima i hrvatskim gurmanima.

Govedina Wagyu nastala je uz pomoć posebne tehnike i pažljive skrbi japanskih proizvođača. Na japanskom jeziku wagyu doslovno znači japanska govedina. Govedo wagyu prepoznatljiva je japanska pasmina. Ta su goveda zdrave životinje, a u Japanu ih drže u dobro ventiliranim stajama prostrtima piljevinom. Goveda se hrane smjesom sijena i vrlo hranjivom stočnom hranom. Japanski poljoprivrednici koji uzgajaju goveda wagyu podižu ih s posebnom pažnjom, kao da su njihova djeca, pazeći pritom na svaki detalj, uključujući njihovu kondiciju.

Govedina Wagyu topi se u ustima, a bogat, raskošan okus dobiva iz masti. Crveno meso prošarano masti zove se shimofuri ili marbling (marmoriziranost). Okus će vas oduševiti u raznim vrstama jela i različitim tipovima kuhinja. Meso se prodaje nakon inspekcije i ocjenjivanja svojstva poput boje, teksture i marblinga. Oznaku Wagyu zaslužuje isključivo autentična domaća japanska govedina. Ta je oznaka svojevrstan vodič pri izboru ukusne, visoko kvalitetne, autentične govedine Wagyu.

Japanci uzgajaju stoku s nježnom skrbi i ljubavi. Zato možete uživati u okusu mesa s potpunim povjerenjem. Kako bi postigli sigurnost, uveli su sustav sljedivosti koji omogućuje da pratimo povijest svakoga goveda od rođenja do dolaska njegova mesa na stol. Svakom govedu dat je identifikacijski broj. Koristeći se njime, možemo pronaći svaki detalj o govedu, uključujući datum rođenja, spol, podrijetlo, pasminu, farmu i klaonicu.

Wagyu mora proći kriterije akreditacije zemlje u koje Japan izvozi (EU), pa tako meso pregledavaju inspektori japanskoga Laboratorija za inspekciju mesa. Nadalje, provode se brojne sigurnosne mjere u području toplinskog upravljanja, sterilizacije i rukovanja posebno rizičnim materijalom.

Wagyu nemojte rabiti samo u pripremi japanskih jela kao što su shabu-shabu, sukiyaki i odrezak s wasabijem i sojinim umakom, koje naravno preporučujem, nego i u domaćim, hrvatskima. U bliskoj budućnosti namjeravam se sastati s hrvatskim kuharima i vlasnicima restorana kako bismo razgovarali o promicanju govedine Wagyu u Hrvatskoj. (link) (Keiji Ide, japanski veleposlanik u Hrvatskoj)

Događaju smo prisustvovali zahvaljujući eno-gastronomsko-diplomatskim vrlinama veleposlanika Nevena Pelicarića, čije su (i) kuharske sklonosti i sposobnosti dobro poznate u diplomatskom zboru. Ovaj put demonstraciju kuharske sposobnosti prepustio je drugome. Za malu odabranu ekipu večeru je spremio Yuhei Amano, chef japanske rezidencije. Treba li uopće reći koliko je bila dobra tempura s račićima, nanban-zuke, shira-ae, juha od račića, sashimi i sushi, miso-juha, desert mochi daifuku. O zvijezdi večeri, govedini Wagyu, da i ne govorimo…

Uz to se pio (hladni) sake Jun-mai Dai-ginjo, Born, Fukui, 2014, te (topli) sake Chokaisan, 2013, uz – hrvatska vina.

Kako je od ovog trenutka govedina Wagyu dostupna na hrvatskom tržištu (i posredovanjem promotora Japanskog veleposlanstva u Zagrebu), zasigurno će pobuditi znatiželju ugostitelja…

Pročitaj ostale članke iz broja 41, Prosinac 2014

Ostala izdanja