Iće i piće

Broj 8, Lipanj 2008

volim kuhati

Kuhinja mala jela velika

dubravko jagatić

Fotografije: Damir Fabijanić

Kad se cijeli život posveti umjetnosti, i odnos prema hrani u najmanju je ruku specifičan. Pravi je dokaz Mirna Hromadko Reiser, vlasnica galerije Mala, smještene na središnjem zagrebačkom trgu. Profesionalno druženje s domaćim slikarima i kiparima rezultiralo je privatnim i već glasovitim okupljanjima za stolom na kojem se, očekivano, nalazi iznimno ukusna umjetnost…

Ljepota postojanja obilježila je život naše domaćice jer Mirna Hromadko Reiser oduvijek je tražila ono posebno, pa čak i u sivoj svakodnevici sitnica bi joj obasjala dan. Stoga ne čudi da je još kao iznimno mlada djevojka odabrala studij hortikulture. Ipak, nikad mu se nije u potpunost posvetila jer u našoj se sredini svijest o uređenju okoliša mijenja tek unatrag nekoliko godina. Uz to, njezina je želja bila baviti se uređenjem terasa, ali ni danas u Zagrebu nema penthausa poput onih kakve je viđala u Madridu, Barceloni, Parizu ili Beču. Stoga je malena terasa prostrana potkrovnog stana na Zrinjevcu prisvojila svu brigu vlasnice pa uz znalački odabrane biljke i prikladan stolić konkurira mnogo luksuznijim i neusporedivo skuplje uređenim sličnim prostorima.

Tijekom dugogodišnjega druženja s brojnim umjetnicima, nerijetko baš na spomenutoj terasi, razvijala se i ljubav prema kuhanju i hrani. Iako to naziva hobijem, Mirna ne krije da je riječ o ispušnom ventilu ili svojevrsnoj relaksaciji. Dakako, najradije u društvu prijatelja, koji rijetko odbiju poziv na ručak ili večeru. I baš tijekom takvih druženja nastala je zamisao o tematskoj večeri.


Kist ili kuhača
Tematske večere najčešće su nadahnute godišnjim dobom koje donosi obilje karakterističnih namirnica, ali katkad se odluči i za spajanje umjetnosti i kuhanja pa je jednom prigodom, primjerice, priredila večeru u plavom tonu. Na jelovniku je, dakako, bila riba i morski specijaliteti. Spomenimo i to da je početkom proljeća jedna od večera bila u ružičasto-zelenom tonu.

Kako ni gostima mašte ne nedostaje, često i oni donesu ponešto za taj prekrasan objed pa se dobra atmosfera stvori gotovo sama. A poznato je da su umjetnici i veliki hedonisti koji se ne libe prihvatiti kuhače. Tako Mirna ne zaboravlja pohvaliti umijeće Gorana Štimca i Bane Milenkovića, legendarnu kuhinju pokojnog Ede Murtića te ukusne kreacije drage prijateljice Marije Ujević. Stalno se igram bojicama, uz smijeh naglašava gospođa Mirna slažući tijekom razgovora tortu od jagoda i šlaga. Poznate su moje beze-torte od jagoda, kestena i kave, a kao specijalitet ističem juhe, rižote i umake. Obožavam meso s umakom koji osmislim za određenu prigodu, a sa svakoga putovanja donosim razne lokalne specifičnosti s kojima prijateljima pokušavam približiti određenu kulturu i njezin kolorit. Kao razlog zbog kojeg ne kuha svakodnevno ističe nedostatak vremena te vjeruje kako osmišljavanje dnevnoga jelovnika može uništiti čaroliju kuhanja. No, uživa u tržnici, gdje prati godišnje mijene i traži razna nadahnuća. Jasno, ima i svoje kumice s kojima je u stalnoj vezi mobitelom pa joj svježa i rijetka roba ne može promaknuti.

Izložba za dobar tek

Večera koja će završiti spomenutom tortom od jagoda priređena je u čast izložbe koja je otvorena u Galeriji Mala. Riječ je o događaju koji se čekao čitavo desetljeće. Naime, riječki umjetnik Goran Štimac i proslavljeni akademik Ivan Kožarić sklopili su ugovor da će za deset godina održati zajedničku izložbu. Vrijeme ugovora upravo je isteklo, a Mirna je pozvala obojicu da se priključe večeri kreativnim pristupom kuhanji. I dok je Riječanin planirao riblji jelovnik, kontinentalna konkurencija odlučila je napraviti repliku poznatoga Prizemljenog Sunca koje se nalazi u zagrebačkoj Bogovićevoj ulici, ovaj put od palente i na rukoli.

Društvo je uz očekivan razgovor o umjetnosti – tako smo saznali i da će drveni multipli Prizemljenog Sunca s pozlatom odsada krasiti interijer galerije Mala – uživalo u znalački pripremljenim delicijama prepunim pomno odabranih boja. A kako je Mirna velika ljubiteljica šparoga, na jelovniku se našao još i varenac od divljih šparoga. Imamo sreću i privilegij da živimo u području gdje raste ta divna biljka, naglašava Mirna i dodaje da je bez obzira na tortu ova večer prigodno obojena u proljetno zelenu nijansu.

Holandski umak uz grdobinu

žumanjak 2
maslac 200 g
limun ½
juha od grdobine 2 žlice
pjenušac 1 žlica
sol
  1. Na pari pjenasto umutite maslac sa žumanjcima i lagano dolijevajte limun, juhu i pjenušac dok ne postane gusto poput majoneze.

Avokado-pašteta

avokado 2
sirni namaz Philadelphia 1
češnjak 4 češnja
bijeli papar, sol
  1. Sve sastojke dobro izmiješajte u mikseru.
  2. Servirajte i poslužite na pecivu s parmezanom.
    napomena: Uz avokado-paštetu najbolje godi pjenušac.

Pročitaj ostale članke iz broja 8, Lipanj 2008

Ostala izdanja