Iće i piće

Broj 32, Listopad 2012

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Krumpir

Marina Sanguinetti

Fotografije: Damir Fabijanić

Krumpir, podrijetlom s američkoga kontinenta, tijekom vremena postao je namirnica koja je osnovna hrana mnogih različitih kultura. Diljem svijeta postoji više od tisuću vrsta krumpira (samo u Peruu nalazimo više od dvjesto različitih vrsta), što za posljedicu ima brojne i raznolike načine pripreme.
Krumpir se odveć često jede na isti način: kuhan, pržen, pečen (sa ili bez kore) te kao pire. Dodavanjem pak samo nekoliko sastojaka (začina, bilja ili nekog drugog uobičajenog sastojka) krumpir postaje bogatija hrana.


Marina nam danas predlaže dva recepta. Jedan od njih je indijskoga izvorišta sa začinima, limetom i kokosovim mlijekom, koji mogu lijepo pratiti škampe, tunu ili losos i lignje. Drugi recept, s dodatkom jabuka, daje blago sladak i ukusan okus, što se dobro upotpunjuje s mesom poput janjetine, svinjetine ili, u ovom slučaju, s običnom mortadelom.
Zapamtite da krumpir treba čuvati na tamnom, hladnom, suhom i zračnom mjestu. U suprotnom gomolji razvijaju klice i zelene izdanke. Ako se to dogodi, potrebno je ukloniti takve dijelove prije kuhanja. Uživajte u jelu!

Pikantni krumpir

krumpir, oguljen 1 kg
maslinovo ulje 2 žlice
luk, sitno nasjeckan 1
curry (10 listića) ili lovor (2 lista)
kurkuma, mljevena ½ žličice
piskavica, sjemenke ¼ žličice
kokosovo vrhnje 150 ml
sok od limete ½
sol
  1. Ogulite i narežite krumpir na kocke. U lonac slane, kipuće vode dodajte krumpir i kuhajte 5 minuta. Kad malo omekšaju, ocijedite ih.
  2. U drugu tavu, na laganu vatru, ulijte maslinovo ulje i pirjajte luk dok ne omekša. Dodajte sve začine, listiće curryja, kurkumu i piskavicu. Kuhajte jednu minutu, pazeći da ne zagori.
  3. Pojačajte vatru, dodajte krumpir i kokosovo vrhnje te nastavite kuhati 10 minuta dok krumpir ne omekša.
  4. Smanjite vatru, dodajte sok od limete i sol.

Mortadela s pireom od jabuka i krumpira

pire od jabuka i krumpira
maslinovo ulje
maslac 1 žlica
kadulja 4 listića
zelene jabuke 2
krumpiri 3
sol, papar
vrhnje 100 ml
umak
češnjak 2 režnja
celer 1 grančica
luk ½
slanina 2 kriške
rajčica 1
balzamični ocat 50 ml
mljevena crvena paprika ¼ žličice
porto 25 ml
crno vino 350 ml
maslinovo ulje 1 žlica
mortadela (bolonjska) 500 g
  1. Za pripremu pirea od jabuka i krumpira: Jabuke narežite na kockice. Krumpire ogulite, skuhajte i zgnječite. U duboku posudu na srednje jakoj vatri stavite maslinovo ulje, maslac, kadulju i jabuke. Pirjajte. Smanjite vatru, dodajte krumpire, sol, papar i vrhnje te dobro promiješajte i pustite da se krčka 5 min.
  2. Za pripremu umaka: Češnjak, celer, luk i rajčicu nasjeckajte, a slaninu narežite na kockice. U tavi kuhajte slaninu, češnjak, celer i luk 5 min na srednje jakoj vatri. Dodajte rajčicu, crvenu papriku i balzamični ocat te nastavite kuhati još 3–4 min. Dodajte porto i vino te pustite da se umak reducira i da alkohol ispari.
  3. Ulijte umak u blender i kratko ga upalite. Umak vratite u tavu i zagrijte da lagano krčka.
  4. Narežite mortadelu na duguljaste štapiće. Ugrijte tavu na jakoj vatri i ulijte maslinovo ulje. Popecite mortadelu nekoliko minuta s obiju strana.
  5. Poslužite pet žlica pirea s mortadelom i prelijte umakom.

Pročitaj ostale članke iz broja 32, Listopad 2012

Ostala izdanja