Krumpir, podrijetlom s američkoga kontinenta, tijekom vremena postao je namirnica koja je osnovna hrana mnogih različitih kultura. Diljem svijeta postoji više od tisuću vrsta krumpira (samo u Peruu nalazimo više od dvjesto različitih vrsta), što za posljedicu ima brojne i raznolike načine pripreme.
Krumpir se odveć često jede na isti način: kuhan, pržen, pečen (sa ili bez kore) te kao pire. Dodavanjem pak samo nekoliko sastojaka (začina, bilja ili nekog drugog uobičajenog sastojka) krumpir postaje bogatija hrana.
Marina nam danas predlaže dva recepta. Jedan od njih je indijskoga izvorišta sa začinima, limetom i kokosovim mlijekom, koji mogu lijepo pratiti škampe, tunu ili losos i lignje. Drugi recept, s dodatkom jabuka, daje blago sladak i ukusan okus, što se dobro upotpunjuje s mesom poput janjetine, svinjetine ili, u ovom slučaju, s običnom mortadelom.
Zapamtite da krumpir treba čuvati na tamnom, hladnom, suhom i zračnom mjestu. U suprotnom gomolji razvijaju klice i zelene izdanke. Ako se to dogodi, potrebno je ukloniti takve dijelove prije kuhanja. Uživajte u jelu!