Pet stoljeća nakon što su Europljani otkrili Ameriku i podijelili mnoštvo ogledalaca i staklenih perli Indijancima, Amerika uzvraća udarac Europi. U liku i djelu Ashley Colburn, koja je hrvatskim domorocima donijela šarene sličice umotane u zamamnu priču s obiljem beskrajno željenih komplimenata.

Ashley Colburn: Splićani su sretnici, imate najbolju hranu na svijetu!; Američka novinarka Ashley Colburn opet otkriva ljepote Hrvatske: Pokušavala je ispeći Rabsku tortu; Američka novinarska zvijezda Ashley Colburn želi živjeti u Istri; Američki pogled: Hrvatska je poput Kalifornije; Serijal o Hrvatskoj: Dobitnica Emmyja uživala u piciginu na Bačvicama; Ashley Colburn: Kad hvali Amerikanka; Ashley Colburn oduševljena splitskim Pazarom snima novih sedam epizoda; Ashley Colburn Hrvatima ponovno otkrila Hrvatsku; Ashley Colburn: Hrvati su jako zgodni, a uz to su i pravi kavaliri; Ministar Bajs s dobitnicom Emmyja Ashley Colburn; Ashley Colburn snimala dokumentarac u Hrvatskoj Kostajnici; Snimanje Ashley Colburn na Astronomskom centru Rijeka i Bazenima Kantrida; Ashely Colburn u potrazi za najboljim zadarskim sladoledom; Ashley Colburn, na uho pjevali članovi folklornog ansambla iz Otočca; Nagrađivani dokumentarac o ljepotama Hrvatske dobio svoj nastavak; Pročitajte zašto je Ashley Colburn svoj Emmy posvetila Hrvatima; Američkoj novinarki u Istri je najromantičniji grad Rovinj; Američka novinarka zaluđena Hrvatskom; Cijela Hrvatska je kao razglednica; Split – Dioklecijanov grad oduševio dobitnicu Emmyja; Hajduk postaje hrvatski ambasador u Americi; Amerikanci snimaju dokumentarac o Splitu i Hajduku…

Naslovi iz novina i s portala prate našu AC od dana kad se ukazala u Hrvatskoj. A dana 11. travnja 2011. u sedam sati ujutro na jednom našem portalu (zapravo više njih istovremeno) zabljesnula me vijest da je mlada američka novinarka Ashley Colburn (24) dobila Emmy za film WOW Croatia! S obzirom da je ispod toga bio link na Youtube s tim filmom, pogledao sam ga odmah. Zapravo lažem, pogledao sam samo nekoliko kadrova i ostavši zapanjen činjenicom da je TO dobilo Emmy odmah krenuo u dodatnu internetsku potragu i provjeru, koja je trajala ravno 7 (sedam) minuta!

Rezultati su potrage: AC nije dobila Official Primetime Emmy Award (što je sinonim za Emmy; www.emmys.com već lokalnu (franšiznu) Emmy za regiju Pacific Southwest Chapter, zajedno s još 101 takvom nagradom u toj regiji! U te 102 kategorije postoje i Studentska produkcija i Vojni program. U Americi inače ima još 18(!) takvih regionalnih izbora (chaptera), pa možete i sami zaključiti koliki je to broj nagrada Emmy. Iako sam tu informaciju odmah poslao medijima, dobar glas o AC već je nezaustavljivo krenuo dalje. Uz opće uvjerenje kako cijela Amerika bruji o Hrvatskoj, zbog prikaza te emisije na lokalnoj kabelskoj televiziji koja ima doseg od 10.000.000 gledalaca (broj je uskoro udvostručen u PR-materijalu, nije važno kako).

Šarmantna AC brzo je uočila da nijednu zemlju u kojoj je snimala nije tako zadivio njezin lik i djelo te je vrlo inteligentno shvatila da se biznis radi ovdje, a ne u Americi. Nakon nekoliko dolazaka odlučila je napraviti vlastitu produkciju i napraviti novu seriju Wonders of Croatia. Naslonivši se na PR-agenciju DharMedia da je dodatno promovira po Hrvatskoj, bacila se na serijal emisija o Hrvatskoj u vlastitoj produkciji (na HTV-u su se počele prikazivati u rujnu).

Na moje službeno pitanje o cijeni plaćenoj za otkup, HTV preko glasnogovornice odgovara: Iznos ugovora je poslovna tajna pa Vam tu informaciju, nažalost, ne možemo dati. Naravno, pa ona je dobila Emmy, nije važno koliko košta! A zato mi plaćajmo pretplatu na neviđeno.

Treba li reći da su te emisije (koje smo ponajprije gledali zbog prikaza enogastronomskih tema – paški sir, rapska torta…) nemušto snimljene, pune (ne)prikrivena oglašavanja, uz glumačku postavu (i) lokalnih političara (korisno je) itd., zbog svega toga, idealno napravljene za hrvatsku scenu. Ni traga onim putopisnim dokumentarcima koji nas dnevno zadivljuju od Nat Geo kanala nadalje.

Nisam ksenofob. Nažalost, iskustvo nas uči o brojnim strancima koji nam otkrivaju hrvatsku toplu vodu. Pa dok čekamo nove vizionare koji nas trebaju podučiti tko smo i što smo, predlažem da se (i) AC (nakon Zlatne penkale HTZ-a) dodijeli i posebna nagrada – Grijač za toplu vodu. Ali samo pod uvjetom da ti znalci svoje emisije o Hrvatskoj slobodno prodaju u inozemstvu, a emisije galantno daruju za prikazivanje u Hrvatskoj, kao zahvalu za toplo gostoprimstvo i odlične uvjete snimanja u Hrvatskoj. Molim Ostapa Bendera da se ne javlja na ovaj poziv, hvala!

P. s. Šteta je ako niste vidjeli emisiju (u kojoj je bio Rab) s legendarnom scenom kako AC uči pucati iz samostrela, gdje se tri puta ponavlja uputa kako za ciljanje treba uskladiti to, to i to (doslovne riječi, ponovljene s razmakom u vremenu – tri puta)!!!