Iako je jesen tu, namirnice koje je Marina upotrijebila za ova jela podsjećaju na ljeto i ugodu dokolice. To osobito naglašava smokva, najslađe voće, koje je ljubila i Kleopatra. Zelene, žute, ružičaste, smeđe ili crne... Sve su slasne.
Ono što možda niste pomislili jest da se smokva fantastično slaže s kozjim sirom u jelu zvanu carpaccio od smokava sa suhim pršutom i karameliziranim orasima.
Carpaccio tu shvatite uvjetno. Ono što podsjeća na izvorni carpaccio jest boja, crvenkasta i bijela, omiljene boje renesansnoga slikara Vittorea Carpaccia po kojem je carpaccio dobio ime. Druga je mogućnost za ovaj recept umjesto smokava upotrijebiti kuhane tanke kriške kruške ili svježi mango! Dobro je to što suhi pršut i karamelizirane orahe možete pripremiti tjedan dana unaprijed i čuvati na suhom mjestu.
Okus kreme od vanilije i ružmarina jako je blag jer Marina ne voli pretjerivati s ružmarinom. Ako pak obožavate taj začin snažna okusa, možete sitno nasjeckati još malo i umiješati ga u kremu zajedno s limunovom koricom.