Iće i piće

Broj 27, Listopad 2011

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Jabuke i smokve

Rosa Bilić

Fotografije: Damir Fabijanić

Iako je jesen tu, namirnice koje je Marina upotrijebila za ova jela podsjećaju na ljeto i ugodu dokolice. To osobito naglašava smokva, najslađe voće, koje je ljubila i Kleopatra. Zelene, žute, ružičaste, smeđe ili crne... Sve su slasne.

Ono što možda niste pomislili jest da se smokva fantastično slaže s kozjim sirom u jelu zvanu carpaccio od smokava sa suhim pršutom i karameliziranim orasima.

Carpaccio tu shvatite uvjetno. Ono što podsjeća na izvorni carpaccio jest boja, crvenkasta i bijela, omiljene boje renesansnoga slikara Vittorea Carpaccia po kojem je carpaccio dobio ime. Druga je mogućnost za ovaj recept umjesto smokava upotrijebiti kuhane tanke kriške kruške ili svježi mango! Dobro je to što suhi pršut i karamelizirane orahe možete pripremiti tjedan dana unaprijed i čuvati na suhom mjestu.

Okus kreme od vanilije i ružmarina jako je blag jer Marina ne voli pretjerivati s ružmarinom. Ako pak obožavate taj začin snažna okusa, možete sitno nasjeckati još malo i umiješati ga u kremu zajedno s limunovom koricom.

Jabuke s kremom od vanilije i ružmarina

krema
vrhnje za šlag 400 g
šećer 80 g
vanilin-štapić ½
ružmarin
žumanjci 5
limunova korica 1
jabuke zlatni delišes 4
sok od limuna 1
šećer 1 žlica
cimet prstohvat
maslac 1 žlica
grožđice 30 g
dekoracija
amaretti
  1. U tavu dodajte vrhnje, šećer i vanilin-štapić te kuhajte na slaboj vatri. Kad počne lagano kuhati, dodajte ružmarin. Dodajte kremu u žumanjke. Vratite na vatru, neprestano miješajte dok ponovno ne zakuha. Ugasite štednjak. Ostavite da se ohladi te zatim stavite u hladnjak na 6 sati (možete pripremiti i dan prije). Izvadite ružmarin iz kreme, dodajte limunovu koricu te istucite kremu dok ne bude lijepe konzistencije.
  2. Ogulite jabuke te ih narežite na osmine. Jabukama dodajte sok od 1 limuna, cimet i šećer te promiješajte. Rastopite maslac u tavi, dodajte grožđice i jabuke. Izrežite papir za pečenje promjera tave te u sredini napravite rupu veličine 3 cm. Pokrijte jabuke papirom za pečenje te kuhajte iznad srednje vatre 10 min dok jabuke ne omekšaju.
  3. Raspodijelite tople jabuke u tanjure, dodajte kremu i ukrasite mrvicama amaretta.

Carpaccio od smokava sa suhim pršutom i karameliziranim orasima

balzamični ocat ¼ šalice
šećer 4 žlice
orasi 50 g
pršut 4 kriške
smokve 12
kozji sir 100 g
papar
sol
maslinovo ulje
svježa rukola
  1. U tavu stavite šećer i orahe. Miješajte iznad slabe vatre dok se orasi karameliziraju. Dodajte balzamični ocat i pustite da ispari. Stavite na silikonsku podlogu za pečenje Lékué, ohladite i zatim nasjeckajte.
  2. Rasporedite kriške pršuta na silikon te stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 120 ºC na 8–10 minuta, dok se ne osuše. Kad se ohlade, nasjeckajte ih.
  3. Uzmite 3 smokve, ogulite ih, stavite ih između dvije prozirne folije te polako zgnječite batom. Pokušajte ih lijepo oblikovati. Ponovite postupak s preostalim smokvama. Polako uklonite jednu prozirnu foliju te uz pomoć druge prebacite carpaccio od smokava na svaki tanjur za posluživanje.
  4. Po smokvama rasporedite kozji sir, karamelizirane orahe, osušeni pršut, svježu rukolu, sol, papar i maslinovo ulje te poslužite.

Pročitaj ostale članke iz broja 27, Listopad 2011

Ostala izdanja