Iće i piće

Broj 3, Srpanj 2007

rezervirajte... Hotel Riva

Hotel Riva jahta na rivi, gajeta u tanjuru

Albert Donsky

Fotografije: Damir Fabijanić

Oduvijek je riva povijesno mjesto dočeka i ispraćaja, svojevrsna vrata gradova uz more i nadzorna točka, gdje je u staro doba predautomobilske ere svačiji dolazak bio zapažen. Vremena su se i navike promijenili, klasične brodske veze više nisu jedina poveznica s kopnom, ali je riva ostala mjesto interesa i mjesto susreta. Parobrode su zamijenili brzi katamarani, kamene plohe napunile su se kavanskim stolovima da se iskoristi dan...

Kao kopnena jahta Hotel Riva ispružio se hvarskom rivom kao izniman primjer dalmatinske arhitekture. Riva je butik-hotel, intimne atmosfere i dizajna posvećena detaljima. Interijer Rive koji se ističe modernim i avangardnim rješenjima rezultat je rada londonskoga dizajnerskog studija Jestico&Whiles.

Čarolija hvarskih okusa može se iskusiti u hotelskom restoranu Roots, okrenutu mediteranskoj kuhinji. Kuhajući koriste se proizvodima Best of Hvar Cluba (BOHC), ekskluzivnoga kluba, projekta tvrtke Sunčani Hvar, koji okuplja proizvođače visokokvalitetnih, autohtonih proizvoda s otoka Hvara, kako bi gostima ponudili potpuniji doživljaj otoka. Tim projektom, jedinstvenim u hrvatskom turizmu, Sunčani Hvar želi potaknuti gospodarsku djelatnost na otoku, izgraditi čvrste odnose s lokalnom zajednicom, unaprijediti ponudu te svojim gostima na najbolji mogući način prezentirati Hvar kao jedinstveno turističko odredište.

Na bogatu jelovniku ističu se dalmatinski jastog s papardelama, popularna pržena hobotnica, filet jadranskog lubina te odrezak jadranske tune. Posebnost vinske ponude restorana Roots je u tome što je orijentirana na hrvatska vina, a velika je većina tih vina baš hvarskih proizvođača Tomića, Plenkovića, Bracanovića, Luvija i Plančića, ujedno i članova BOHC-a.

Šef kuhinje je mlad, ali iskusan 32-go-dišnji Anton Hotko, koji se dugogodišnjom praksom u Hrvatskoj i inozemstvu spe-cijalizirao u pripremanju mediteranskih jela, savršeno se uklopivši u koncept Best of Hvar. Po svom dolasku pripremio je i novi jelovnik za restoran Roots, a svoje vrijedno iskustvo prenosi na ostale kuhare obogaćujući ponudu restorana.

U hotelu Riva nalaze se 54 luksuzno opremljene sobe i osam apartmana, gostima se nude sadržaji B.B. cluba, bara i restorana, usluga u sobama je 24-satna, a gostima je na raspolaganju i concierge service, koji im nudi brojne aktivnosti na otoku - kazališne predstave, privatne večere, piknike, izlete, ribolov.

Kasno u noć, kad utihnu zvukovi, kad se ponovo razabire udaranje valova o rivu, leći ćete s Jamesom Deanom, Brigitte Bardot, Audrey Hepburne ili Ursulom Andress iznad uzglavlja kreveta i usnuti do trenutka jutarnjeg otvaranja prozora i osunčanog pogleda na Paklene otoke.

Hotel Riva

Obala riva 27

21450 Hvar

(021) 750 100

www.suncanihvar.com

Srdela u gajeti

marinada
srdele 500 g
vinski ocat 100 ml
voda 50 ml
sol 1 žličica
ružmarin 1 grančica
paniranje
jaja 2
krušne mrvice
ribani parmezan 2 žlice
suhi bosiljak 1 žličica
biljno ulje 200 ml
rižoto
srdele 300 g
riža za rižoto 300 g
poriluk 1
češnjak 4-5 režanja
origano
parmezan 2 žlice
bijelo vino 150 ml
krušne mrvice 1 žličica
maslinovo ulje 50 ml
tikvica 1
šećer prstohvat
svježi ružmarin malo
sol, papar
za 4 osobe
  1. Srdele očistite i izvadite im kost, nastojeći da polovice ostanu spojene. U hladnu vodu ulijte ocat, dodajte sol i ružmarin. Dodajte očišćene srdele i ostavite 30 min.
  2. Srdele izvadite iz marinade i posušite. Jednu stranu pospite parmezanom i preklopite. U krušne mrvice dodajte bosiljak, pohajte i popržite u dobro zagrijanu ulju.
  3. Skuhajte rižu. Ugrijte maslinovo ulje, dodajte poriluk isječen na kolutiće, bez zelenoga dijela stabljike. Kad blago zažuti, dodajte očišćenu i isječenu srdelu i miješajte dok ne pobijeli. Dodajte češnjak, sol i papar. Zalijte vinom. Kuhajte desetak minuta uz lagano dodavanje vode. Pri kraju dodajte šećer i povežite krušnim mrvicama. Umiješajte rižu, prokuhajte i na kraju dodajte parmezan i peršin.
  4. Tikvice izrežite po dužini na 3 mm debljine i kratko popržite na tavi. Priljubite ih uz obruč promjera 7 do 8 cm. Unutar tikvica stavite po dvije pržene srdele, tako da repovi vire izvan obruča i obruč napunite rižotom. Skinite obruč i ukrasite grančicama ružmarina.

Pročitaj ostale članke iz broja 3, Srpanj 2007

Ostala izdanja