Iće i piće

Broj 3, Srpanj 2007

vino i... portret vinara

Coronica

Zlatko Ivkić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Tradicija

Uzgoj vinove loze i proizvodnja vina tradicija je žitelja Istre. Ljudi su na imanjima uzgajali razne kulture, pa tako i vinovu lozu, uglavnom za svoje potrebe. Obitelj Coronica već dugo njeguje ispravan pristup lozi i vinu od kojeg živi. Ipak, ozbiljniji pristup započinju Morenov nono i otac.

Kapaciteti

Osamnaest hektara vinograda, povezanih u cjelinu, u blizini podruma (najviše 20 minuta treba da napunjeni traktor doveze grožđe od najudaljenijega vinograda do podruma). Osamdeset tisuća boca malvazije godišnje, 10-20 000 boca crnoga vina, uglavnom terana, ovisno o berbi. Sve su količine s vlastitih vinograda.

Tehnologija

Mala revolucija dogodila se prije petnaestak godina primjenom nove tehnologije, kada su mladi ljudi ušli u svijet vinarstva. Vinari nove generacije promijenili su pristup vinogradarstvu i vinifikaciji nakon propadanja PIK-ova.

Plasman

Komercijalna proizvodnja i prodaja počinju prije desetak godina, najprije na području Istre i za tamošnje restorane, a poslije uz povećane količine i za Zagreb.

Najbolja berba

Na često pitanje, koja mu je berba bila najbolja, Moreno odgovara: Ne znam, možda je i bila neka dobra godina, ali ja možda nisam bio dovoljno dobar za nju! Godina 2000. dala je dobro crno vino i možda mi je upravo ta berba otvorila oči i dala do znanja da mi na ovom području možemo imati ne samo malvazije nego i crna vina. Onda smo u tom smjeru i krenuli. Do tada je teran je bio upitan. Poslije se pokazalo, ako smo pažljivi u vinogradu, kvaliteta se može ponoviti. Sada je sigurno da je naša budućnost u teranu.

Uzori

Prva pojava vrsnijih vina bila je Goriškim brdima. Cijeli proces događao se i u Sloveniji nekoliko godina prijje. Može se reći da su mladi vinari iz Goriških brda koji su se pojavili u to vrijeme bili svojevrstan uzor novom valu u Istri. Ti kontakti i suradnja s Goriškim brdima još postoje. Oni su realnost jedne iste povijesti.

Budućnost

Saditi mnogo vinograda, proizvoditi dobro, očuvati karakter i autohtonost sorte. Proizvoditi dobro vino, svake godine zasađivati nekoliko hektara novih mladih vinograda i prozvoditi vina, ali s naglaskom na bolja, s orijentacijom na autohtone sorte - malvaziju i teran. Vinogradi s cabernetom sauvignonom i merlotom idu u drugi plan. Dugoročno se apsolutno posvećuje teranu.

Posebnosti

Dani otvorenih vinograda (a ne podruma!) - želeći naglasiti važnosti vinograda, u svojim razgovorima vinogradarska obitelj došla je na provokativnu zamisao, zatraživši od mjesnih i županijskih vlasti potporu. Za kvalitetu vina presudan je rad u vinogradu. Kažemo da proizvodimo vino u vinogradu, a pazimo da ga u podrumu ne pokvarimo!

Poštovanje tradicije

Luna calante – silazna luna (poslije punog mjeseca). U tradiciji Coronikina kraja postoji vjerovanje da se ne smiju obavljati poslovi pretakanja, bistrenja ili punjenje za vrijeme punog mjeseca, jer to ostavlja talog u boci. Nakon jednog iskustva, kada ga je otac upozoravao da ne puni boce za punog mjeseca, a on ga nije poslušao, oko 3000 boca morali su popiti doma, jer nisu bile za tržište. Od tada se bezuvjetno pridržava tog običaja i ne ulazeći u utemeljenost vjerovanja, poštuje tradiciju.

ATC d.o.o.

Koreniki 86

52470 Umag

(052) 730 357

atc@coronica.com

Pročitaj ostale članke iz broja 3, Srpanj 2007

Ostala izdanja