Iće i piće

Broj 18, Travanj 2010

vino i... portret vinara

Eliđo Pilato

Josipa Andrijanić

Fotografije: Damir Fabijanić

Osobna karta podruma

Obiteljska tradicija

Za razliku od prijašnjih generacija, gdje su ratarstvo, stočarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo bile podjednako zastupljene djelatnosti, kao treća generacija u obitelji poljodjelaca, Eliđo Pilato devedesetih se godina orijentirao isključivo na vinogradarstvo i vinarstvo. Od oca Končeta naslijedio je strast, vinograde i podrum te se polako probijao na tržište. U početku su se vina kupovala isključivo u njegovu podrumu, a s počecima rada udruge Vinistra, znatnim napretkom Istre kao vinske regije, postavljanjem novih smjernica, uvođenjem nove tehnologije u proizvodnji malvazije i dodatnim vjetrom u leđa, 1995. vina je prvi put punio u butelje. Godinu 2001. smatra prekretnicom jer je iste njegov chardonnay proglašen šampionom Vinovite i na neki način proslavio ime Pilato. Iznimno je zanimljiv sugovornik, koji kaže da neprestano uči nove stvari i da ga svaki dalji korak sve više i više veže za vino. S obzirom kako danas stvari stoje, za budućnost nema straha jer je i četvrta generacija obitelji krenula utrtim stazama.

Vinogradi i sortiment

Preuzevši gospodarstvo u svoje ruke, proizvodnju je s vremenom proširio i danas je obitelj vlasnik 13 ha vinograda zasađenih u najvišem postotku malvazijom, a potom chardonnayem, pinotom bijelim, sauvignonom, muškatom bijelim, cabernet sauvignonom i terranom. Svi su vinogradi zasađeni na istarskoj crvenici i nalaze se u neposrednoj blizini podruma u Vižinadi. Škrto područje s dosta kamena zahtijeva posebnu pozornost i niske prinose. S dodatna 4 ha u kooperaciji smještena bliže moru te ponešto kupljena grožđa od pouzdanih vinogradara zaokružuju svoju proizvodnju. Bez kvalitetna vinogradarenja nema dobra vina. Tradicionalno ostavljanje visokih prinosa odavno je prošlost. Osim rezom, prinose reguliramo odbacivanjem grozdova u zelenom stadiju. Otac je donedavno vodio vinograde, ali su ga bolesti i starost udaljile od proizvodnje. Svejedno mu svakoga dana moram podnijeti izvještaj i vrlo ga često odvesti do vinograda kako bi se sam uvjerio da sve funkcionira.

Podrum, tehnologija, vina

Trudimo se da grožđe bude pobrano u najkraćem roku i što prije dopremljeno u podrum na preradu, što s obzirom na blizinu vinograda nije problem. U tehnologiju prerade bijelih vina uporabom posuda od inoksa ove godine uvedene su neke inovacije. Dozrijevanje i njega malvazije na talogu eksperiment je koji se pokazao iznimno uspješnim. Jako sam zadovoljan i mislim da će malvazija 2009. biti bolja od prethodne, bogatija i ozbiljnija. Želim krenuti i s uporabom drva kod malvazije u budućnosti, ali trenutno sam ograničen prostorom. U planu je proširenje podruma, ali nas je kriza zaustavila. Iako je malvazija najvažnija sorta Istre, pa tako i našega podruma, želim poraditi na kvaliteti crnih vina i smatram da s njima možemo biti podjednako dobri. Godišnje proizvedu oko 130.000 l vina, koja se uglavnom prodaju na hrvatskom tržištu.

Obiteljsko gospodarstvo

Do prošle godine sva se proizvodnja doslovce odvijala u krugu obitelji, a onda su širenjem proizvodnje zaposlili jednog radnika. Kod većih poslova i za vrijeme berbe pomaže dodatna radna snaga, a ponosni otac ističe kako su mlade snage krenule njegovim putem. Kći Karin i sin Sanjin odabrali su enologiju kao poziv, a Sanja se odlučila za hotelski menadžment i ocu obećala kako će se ona pobrinuti da u budućnosti promidžba i prodaja besprijekorno funkcioniraju. Ako nemate nekoga tko će nastaviti vaš trud i rad, mislim da u ovom poslu niste uspjeli i zato sam jako sretan da su moja djeca zavoljela obiteljski posao i sama krenula tim putem. Kušaonica u sklopu podruma ugodno je mjesto i često je posjećuju brojni gosti.

Filozofija

S ovim sam poslom rođen i ne mogu se zamisliti da radim nešto drugo. Uživam kada mogu stvoriti nešto novo i svake godine opet novo. To je izazov i mislim da ovaj posao ne možete raditi ako ga ne volite. U protivnom od toga nema ništa. Samo gubite vrijeme jer u vino morate ugraditi dio sebe, ono je odraz vašega karaktera. Osamdeset posto posla obavlja se u vinogradu i ako niste spremni uložiti mnogo truda i rada, ne možete biti posebni, a ja želim da moja vina budu posebna i prepoznatljiva. Na tržištu je mnogo dobrih vina, konkurencija je velika. U vinarstvu ne postoji kraj, nema granice, ne možeš reći da si naučio sve jer neprestano učiš, neprestano dolaze nove ideje. Vodi me strast, a kod Sanjina prepoznajem isto. Voli vinograd, voli podrum i opet kažem da sam zbog toga jako sretan. S novim znanjima možemo samo naprijed.

Budućnost

Cilj je zaokružiti proizvodnju na sveukupno 20 ha i ne više od toga, jer bi to već izašlo iz okvira obiteljske proizvodnje, što nikako ne žele. Kvaliteta je prioritet. U planu je proširenje podruma i proizvodnja malo ozbiljnih vina s duljim kapacitetom čuvanja. Osjećamo krizu i jednostavno smo stopirali neke projekte, ali nadamo se da ćemo ih uskoro pokrenuti. Ulaskom Hrvatske u EU stradat će vina niže kvalitete jer mi nismo u stanju proizvesti jeftino i dobro vino. Cijena grožđa u Hrvatskoj je visoka i jedino vrhunskim vinima možemo konkurirati svijetu. Svaki se proizvođač treba odlučiti ovisno o tome da li želi raditi parfeme ili kolonjsku vodu. Moj cilj i moja vizija vrlo su jasni. Ove godine imali smo prvi izvoz u Belgiju i trenutno radimo da vina plasiramo i u druge zemlje. Pravi proizvod uvijek nađe put do pravoga kupca.

Vina Pilato

Lašići 2

52447 Vižinada

(052) 446 281, 091 4462 810

www.vina-pilato.com

Pročitaj ostale članke iz broja 18, Travanj 2010

Ostala izdanja