Monte Mulini smješten je podno istoimenoga nekadašnjeg brda mlinova, neposredno uz more nadomak stoljetne zaštićene park-šume Zlatni rt. Neupitna ljepota krajolika bila je polazište promišljanja londonskog studija WATG (Wimberly Allison Tong & Goo), vodećega svjetskog savjetnika za dizajn u području hotelijerstva, zbog kojega su mnogi projekti u 157 zemalja, po dizajnu i smislu za prostor, postali internacionalno poznati.
Boutique-hotel
Iako svega desetak minuta šetnje do središta Rovinja, hotel je prirodno odvojen od stare gradske jezgre, što je omogućilo odmak od klasične lokalne mediteranske arhitekture i primjenu suvremenoga stila uz istodobnu uporabu lokalnog kamena i drveta. Glavno je obilježje objekta da gostima omogućuje pogled na zaljev s bilo koje lokacije u hotelu uz maksimalno korištenje prirodnim svjetlom, što je postignuto prostranim staklenim zidom od predvorja preko tri razine s lounge-barom i restoranima. Posebna pažnja posvećena je i dizajnu interijera, u kojemu prevladavaju zlatna, bež i nijanse ljubičaste boje, s toplim detaljima poput lustera od murano-stakla i velikoga kamina u središnjem predvorju s knjižnicom i izborom naslova na pet svjetskih jezika. Na morskoj je strani i 109 vrhunski uređenih soba i 10 apartmana. Tematska ponuda hotela zaokružena je wellness- i spa-centrom, egzotično dizajniranim poput zlatne spilje, koji se proteže na tri kata s jedinstvenom floating room, odnosno sobom za opuštanje, plutanjem u vodenoj otopini od ljekovite soli s efektom Mrtvog mora prigodom kojega se tijelo dubinski opušta.
Vinski sef
Među glavnim adutima kojima se gosti nastoje razmaziti kuhinja je Tomislava Gretića, chefa s radnim iskustvom u prestižnim hotelima Sheraton u Zagrebu i Dubaiju, Grand Hotelu Dolder u Zürichu i u Dubrovnik Palaceu. Hotelski restorani u Hrvatskoj trebaju razbiti famu i dokazati ljudima da mogu jesti kvalitetno i u hotelima. U inozemstvu je normalna stvar otići na večeru u hotel jer mnogi čuveni kuhari poput Gordona Ramsaya u Londonu ili Pierrea Gagnairea u Parizu imaju svoje restorane u sklopu hotela, ističe Gretić i napominje da Monte Mulini nema pansionsku ponudu, nego dva a la carte restorana: Mediterraneo i Wine Vault, posve različita po konceptu. Prvi je usmjeren na lakša jela mediteranskoga podneblja, ali onoga nedovoljno naglašena poput sjeverne Afrike, Libanona i Grčke, a drugi je zasnovan na tradicionaloj francuskoj kuhinji s kojom je moguće spariti približno 560 etiketa vina iz cijeloga svijeta, koje je pomno odabrao šef servisa, Emil Perdec, višestruki najbolji somelijer Hrvatske. Prava je ekskluzivnost vinski sef, po kojem je Wine Vault i dobio ime, u kojem su pohranjena najcjenjenija vina, a gost po želji može obići vinski podrum i u sefu sam odabrati vino uz koje će biti osmišljen primjeren jelovnik.
Vrhunska pića i kvalitetni zalogaji mogu se kušati i u lounge-baru, a za one koji vole uživati u atmosferi intimne večere sva se jela kao u restoranu u sljedovima poslužuju u sobi.
Gostovanje čuvenih kuhara
Ja sam dobar šef samo onoliko koliko je dobra moja ekipa, kojoj sam dužan pružiti znanje, smatra Gretić i priču nastavlja o stalnim obukama kuhara kojima je nedavno priuštila iznimno iskustvo učenja od devetog kuhara svijeta, znamenitoga Pierrea Gagnairea. Slijede slična događanja i s drugim uglednim kuharima, u kojima bi uživali i gosti.
Iako je riječ o hotelu čija prozračna arhitektura i doticaj s prirodom daju dojam prostranosti, a dizajnerski detalji i raznovrsni sadržaji naglašavaju luksuz, u Monte Muliniju postignut je dojam intimnosti i posvećenosti gostu ponajprije zahvaljujući iznimno ljubaznu, ali nenametljivu osoblju pred kojim tek predstoji najveći izazov, a to je održati besprijekornu izvrsnost.