Iće i piće

Broj 37, Prosinac 2013

škola kuhanja s marinom sanguinetti

Čičoka i smokve

Marina Sanguinetti

Fotografije: Damir Fabijanić

Čičoka (jeruzalemska artičoka ili divlji krumpir), kod nas pomalo zaboravljena namirnica, izvrsna je u svakom pogledu i svakako je treba kušati. Čičoka je gomolj stigao s američkoga kontinenta, cvijeta slična suncokretu. Ima blago opor okus poput artičoke, lagano sladak, a konzistenciju krumpira. Njezina je nutricionistička vrijednost velika: sirova služi kao čistač organizma; sadrži visoki postotak inulina, prebiotika koji simulira razvoj korisnih bakterija; ima niski glikemijski indeks i preporučuje se u ishrani dijabetičara; preporučuje se djeci koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu floru; idealna za ljude koji sjede i malo se kreću i za osobe na dijeti jer smanjuje osjećaj gladi i ne deblja.


Preporučuje se jesti je sirovu kao salatu ili se može spremati na slične načine kao što se priprema krumpir: kuhati, peći, kuhati na pari ili pržiti. Čičoka se skuha brže od krumpira, pa prilagodite pripremu.
Drugi je recept ukusna i jednostavna slastica. Dobro je rješenje za smokve koje su postale suhe i tvrde.
Može se pripremiti unaprijed i držati u tegli spremno za neočekivane goste te poslužiti samo s kremom chantilly ili sladoledom. To je široko primjenjiv recept koji ne mora biti samo desert. Kako su smokve vrlo ukusne, idu dobro s jakim sirom. Također, marinirane smokve mogu biti odličan prilog mesu.

Krem-juha od čičoka sa škampima

čičoke 500 g
luk kozjak 5
maslinovo ulje
povrtni temeljac 1 l
škampi 12
sol
ulje od tartufa nekoliko kapi
  1. Čičoke i luk ogulite i narežite na kocke. Pirjajte u tavi 5 min na maslinovu ulju na srednjoj vatri. Dodajte temeljac, poklopite i pustite da krčka 40 min. Ostavite da se ohladi te usitnite blenderom. Ostavite na toplu mjestu do serviranja.
  2. Očistite škampe. Pirjajte škampe nekoliko minuta u tavi s nekoliko kapi maslinova ulja.
  3. Poslužite krem-juhu od čičoka u tanjuru sa škampima te završite s nekoliko kapi ulja od tartufa.

Marinirane suhe smokve s kremom od jogurta

jogurt 250 g
vrhnje 150 ml
šećer u prahu 50 g
bjelanjci 2
suhe smokve 250 g
crno vino 2 šalice
šećer muscovado ½ šalice
klinčić 2
cimet 1 štapić
lovor 2 lista
porto 1 šalica
  1. Procijedite jogurt (najbolje grčki) kroz cjedilo i pustite da se cijedi oko 6 sati. Istucite vrhnje zajedno sa šećerom, dodajte jogurt i miksajte. Izradite bjelanjke i oprezno sjedinite s kremom od jogurta. Ostavite u hladnjaku do serviranja.
  2. Namočite suhe smokve u vodi.
  3. Ocijedite smokve. Odlučite želite li ih servirati cijele ili narezane jer ih je lakše rezati prije mariniranja ako želite da ostanu lijepa oblika.
  4. U tavu dodajte crno vino, šećer, klinčić, cimet i lovor, te lagano kuhajte 10 min. Dodajte porto i smokve, pa kuhajte još 15 min. Izvadite cimet, lovor, klinčiće i smokve. Nastavite kuhati vino na laganoj vatri dok ne postane poput sirupa (još oko 10 min). Ponovno dodajte smokve i pustite da se ohladi u hladnjaku.
  5. Poslužite jogurt-kremu s mariniranim smokvama.

Pročitaj ostale članke iz broja 37, Prosinac 2013

Ostala izdanja