Čičoka (jeruzalemska artičoka ili divlji krumpir), kod nas pomalo zaboravljena namirnica, izvrsna je u svakom pogledu i svakako je treba kušati. Čičoka je gomolj stigao s američkoga kontinenta, cvijeta slična suncokretu. Ima blago opor okus poput artičoke, lagano sladak, a konzistenciju krumpira. Njezina je nutricionistička vrijednost velika: sirova služi kao čistač organizma; sadrži visoki postotak inulina, prebiotika koji simulira razvoj korisnih bakterija; ima niski glikemijski indeks i preporučuje se u ishrani dijabetičara; preporučuje se djeci koja piju antibiotik jer obnavlja crijevnu floru; idealna za ljude koji sjede i malo se kreću i za osobe na dijeti jer smanjuje osjećaj gladi i ne deblja.
Preporučuje se jesti je sirovu kao salatu ili se može spremati na slične načine kao što se priprema krumpir: kuhati, peći, kuhati na pari ili pržiti. Čičoka se skuha brže od krumpira, pa prilagodite pripremu.
Drugi je recept ukusna i jednostavna slastica. Dobro je rješenje za smokve koje su postale suhe i tvrde.
Može se pripremiti unaprijed i držati u tegli spremno za neočekivane goste te poslužiti samo s kremom chantilly ili sladoledom. To je široko primjenjiv recept koji ne mora biti samo desert. Kako su smokve vrlo ukusne, idu dobro s jakim sirom. Također, marinirane smokve mogu biti odličan prilog mesu.