Ča more da najsažetiji je opis ponude konobe Tramerka u Voloskom, stjecištu gastronomskih znalaca nadomak Opatije. Samozatajno i tiho otvorila je svoja vrata prije dvije godine, ali usmenom se preporukom glas ubrzo proširio okolicom.
Do konobe ne vodi nijedan putokaz, no bez brige, istraživanje maloga labirinta vološčanskih uličica i prolaza ispunit će vas arhaičnim ambijentom i uvesti u gastronomsko putovanje dvojice prijatelja, Kristijana Ivančića, vlasnika konobe, i Andreja Barbierija, glavnoga kuhara. Prijateljsko ozračje i spontani pristup gostima dodatno pridonose intimnom ugođaju lokala, koji broji svega šest stolova, a prostorije umjesto pregradnoga zida povezuje kamin.
Tramerka je inače ime nenastanjenog otočića u Zadarskom arhipelagu, koji je toliko očarao vlasnika, inače strastvena ronioca, da je po njemu nazvao konobu i odlučio gostima nuditi hranu izravno iz mora. Stoga u kuhinji nema ledenice, a svako Kristijanovo jutro započinje s ribarima, čiji ulov određuje specijalitete dana. Uglavnom radimo s plavom ribom, a postali smo poznati po jelima od takozvanih nejestivih riba, u šali će reći Andrej misleći pritom na zapostavljene ribe našega podmorja, poput lampuga, primjerice.
Tramerka je mnoge ugodno iznenadila autorskim pristupom pripravi jela, neuobičajenih za konobu, a nadahnutih zaboravljenim recepturama cijeloga Mediterana, moderno interpretiranih skraćivanjem termičke obrade namirnice, uporabom svježeg povrća i aromatičnog bilja, te smanjenim unosom soli i masti. Fritezu nemaju, jer za svako prženje rabe novo ulje, a umjesto vrhnjem za kuhanje jela podlijevaju pravim temeljcima. Postoji stotinu varijanti i poluboja pripreme neke namirnice, a kuhar mora odabrati jedan način prezentacije. Našim jelima pokušavamo otvoriti zidove konobe i gostima omogućiti putovanje svijetom, objašnjava Andrej svoj pristup.